km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
A tojásra és a burgonyára is árstop lesz, az uniós forrásoktól függ a pedagógusbér-emelés - a mai Kormányinfó bejelentései

A tojásra és a burgonyára is árstop lesz, az uniós forrásoktól függ a pedagógusbér-emelés - a mai Kormányinfó bejelentései

A keddi kormányülés után Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra ismertette a lefrissebb döntéseket a szerdai kormányinfón. A Telex pontokba szedte az intézkedéseket.

A friss tojásra és az étkezési burgonyára is árstop lesz

A kormány a szerdai ülésen megállapította, a szankciós infláció a legnagyobb probléma, már az megdobta a gáz árát, hogy az unió bejelentette, akar egy kilencedik szankciós csomagot, mondta Gulyás.

A miniszter szerint amíg újabb szankciók lesznek, addig szankciós infláció ez, de a magyar kormány a jövő év végére a felére akarja leszorítani az infláció mértékét. Ezért tartják fenn az árstopokat, mondta Gulyás.

A kormány arra jutott, hogy újabb két termékre terjesztik ki az árstopokat: ez a tojás és a burgonya. Ezeknél a 2022. szeptember 30. napján bruttó kiskereskedelmi árnál ezek ára nem lehet magasabb.

Marad a jelenlegi rendszerhasználati díj a lakosoknak jövőre is

Rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára a jövő évben sem a rezsinél, erről is döntött a kormány Gulyás szerint. Mivel az energia drágább lett, így a kormány csak drágább áron vehet áramot, de ezt a lakosság nem érezheti meg, mondta Gulyás.

Mindehhez viszont pénz kell az államnak is, ezért extraprofitadót vetnek ki továbbra is, aminek 40 milliárd forint lesz a mértéke 2022-ben és 2023-ban is.

Gulyás: Elfogadja a kormány az átfogó igazságügyi reformot, amit az Európai Bizottság kér

Magyarország sokat tett az elmúlt hónapokban, hogy a visszatartott uniós forrásokhoz hozzájuthassunk – mondta Gulyás Gergely. Több törvényt is módosított az Országgyűlés és Integritási Hatóságot állítottak fel.

Bár nem ért egyet a kormány az Európai Bizottság igazságszolgáltatással kapcsolatos aggályaival, követeléseivel, elfogadják, és hamarosan módosítják. Ezzel a miniszter szerint az utolsó akadály is elhárul, ami a megállapodást gátolta eddig.

Gulyás: Ha az unió szankciókat akar, ne az energetika területén csinálja
A lehetséges uniós kilencedik szankciós csomagról Gulyás azt mondta, ha az unió szankciókat akar, azt ne az energetika területén tegye.

Az amerikai választásokról Gulyás azt mondta, ez az amerikaiakra tartozik, a magyarok meg tiszteletben tartják a döntésüket.

Még nem kapta meg mindenki a nemzeti konzultációt
A kormány időről időre nyilvánosságra fogja hozni a nemzeti konzultáció eredményeit, de az ország közel egyharmada még nem kapta meg a konzultációs íveket – mondta Szentkirályi Alexandra, hozzátéve: megvárják, hogy mindenkinek kézbesítsék a leveleket. A konzultációs kérdéseknél ma nincs fontosabb szerinte, és fontosnak tartják, hogy az emberek elmondják a véleményüket.

A kormányszóvivő szerint kérdés, hogy a Márki-Zay-féle konzultációt nem az amerikai pénzekből finanszírozzák-e, mint a kampányt.

Az uniós szankciókról egyhangú döntést kell hozni – mondta Gulyás Gergely a tervezett kilencedik szankcióról. Akkor lesz konszenzus a miniszterelnökök tanácsában, ha a szankció az energetikát és gázbeszerzést nem érinti.

A kistelepülési boltok kapnak kormánytámogatást az árstopok miatt
A kormány nem akar támogatást adni azoknak a kereskedelmi cégeknek, akik érintettek az árstopban, de a kistelepülések boltjainak adnak támogatást. A részletek erről hétfőn jönnek.

Gulyás a belengetett tanárbér-emelésről: Példátlan teljesítmény
Navracsics korábban arról beszélt, 1200 milliárdba kerülne a pedagógusok bérének emelése 2025-ig, Gulyás ehhez most azt mondta, ilyen emelés egy válság sújtotta időszakban példátlan teljesítmény. A miniszter szerint a tanárok nagy többsége örömmel beleegyezne, ha két év alatt megduplázódna a bér, mindez azonban az uniós forrásoktól függ.

A tekjes anyag a Telexen olvasható.

 

Fotó: MTI

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.