km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
A tojásra és a burgonyára is árstop lesz, az uniós forrásoktól függ a pedagógusbér-emelés - a mai Kormányinfó bejelentései

A tojásra és a burgonyára is árstop lesz, az uniós forrásoktól függ a pedagógusbér-emelés - a mai Kormányinfó bejelentései

A keddi kormányülés után Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra ismertette a lefrissebb döntéseket a szerdai kormányinfón. A Telex pontokba szedte az intézkedéseket.

A friss tojásra és az étkezési burgonyára is árstop lesz

A kormány a szerdai ülésen megállapította, a szankciós infláció a legnagyobb probléma, már az megdobta a gáz árát, hogy az unió bejelentette, akar egy kilencedik szankciós csomagot, mondta Gulyás.

A miniszter szerint amíg újabb szankciók lesznek, addig szankciós infláció ez, de a magyar kormány a jövő év végére a felére akarja leszorítani az infláció mértékét. Ezért tartják fenn az árstopokat, mondta Gulyás.

A kormány arra jutott, hogy újabb két termékre terjesztik ki az árstopokat: ez a tojás és a burgonya. Ezeknél a 2022. szeptember 30. napján bruttó kiskereskedelmi árnál ezek ára nem lehet magasabb.

Marad a jelenlegi rendszerhasználati díj a lakosoknak jövőre is

Rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára a jövő évben sem a rezsinél, erről is döntött a kormány Gulyás szerint. Mivel az energia drágább lett, így a kormány csak drágább áron vehet áramot, de ezt a lakosság nem érezheti meg, mondta Gulyás.

Mindehhez viszont pénz kell az államnak is, ezért extraprofitadót vetnek ki továbbra is, aminek 40 milliárd forint lesz a mértéke 2022-ben és 2023-ban is.

Gulyás: Elfogadja a kormány az átfogó igazságügyi reformot, amit az Európai Bizottság kér

Magyarország sokat tett az elmúlt hónapokban, hogy a visszatartott uniós forrásokhoz hozzájuthassunk – mondta Gulyás Gergely. Több törvényt is módosított az Országgyűlés és Integritási Hatóságot állítottak fel.

Bár nem ért egyet a kormány az Európai Bizottság igazságszolgáltatással kapcsolatos aggályaival, követeléseivel, elfogadják, és hamarosan módosítják. Ezzel a miniszter szerint az utolsó akadály is elhárul, ami a megállapodást gátolta eddig.

Gulyás: Ha az unió szankciókat akar, ne az energetika területén csinálja
A lehetséges uniós kilencedik szankciós csomagról Gulyás azt mondta, ha az unió szankciókat akar, azt ne az energetika területén tegye.

Az amerikai választásokról Gulyás azt mondta, ez az amerikaiakra tartozik, a magyarok meg tiszteletben tartják a döntésüket.

Még nem kapta meg mindenki a nemzeti konzultációt
A kormány időről időre nyilvánosságra fogja hozni a nemzeti konzultáció eredményeit, de az ország közel egyharmada még nem kapta meg a konzultációs íveket – mondta Szentkirályi Alexandra, hozzátéve: megvárják, hogy mindenkinek kézbesítsék a leveleket. A konzultációs kérdéseknél ma nincs fontosabb szerinte, és fontosnak tartják, hogy az emberek elmondják a véleményüket.

A kormányszóvivő szerint kérdés, hogy a Márki-Zay-féle konzultációt nem az amerikai pénzekből finanszírozzák-e, mint a kampányt.

Az uniós szankciókról egyhangú döntést kell hozni – mondta Gulyás Gergely a tervezett kilencedik szankcióról. Akkor lesz konszenzus a miniszterelnökök tanácsában, ha a szankció az energetikát és gázbeszerzést nem érinti.

A kistelepülési boltok kapnak kormánytámogatást az árstopok miatt
A kormány nem akar támogatást adni azoknak a kereskedelmi cégeknek, akik érintettek az árstopban, de a kistelepülések boltjainak adnak támogatást. A részletek erről hétfőn jönnek.

Gulyás a belengetett tanárbér-emelésről: Példátlan teljesítmény
Navracsics korábban arról beszélt, 1200 milliárdba kerülne a pedagógusok bérének emelése 2025-ig, Gulyás ehhez most azt mondta, ilyen emelés egy válság sújtotta időszakban példátlan teljesítmény. A miniszter szerint a tanárok nagy többsége örömmel beleegyezne, ha két év alatt megduplázódna a bér, mindez azonban az uniós forrásoktól függ.

A tekjes anyag a Telexen olvasható.

 

Fotó: MTI

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.