km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
A tavalyihoz képest 51-gyel több, 642 elsőéves hallgató tanul majd a SEK-en

A tavalyihoz képest 51-gyel több, 642 elsőéves hallgató tanul majd a SEK-en

Kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat. Idén 20-25 százalékkal visszaesett a jelentkezők száma, ami főként a vidéki egyetemeket sújtotta. Szombathelyen ez a tendencia nem látszik, sőt, tavalyhoz képest 51-gyel több, összesen 642 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait az ELTE Savaria Egyetemi Központban (SEK) - erről sajtótájékoztatón számoltak be a kampusz vezetői.

 

Németh István, az ELTE-SEK rektorhelyettese így fogalmazott: "Nálunk plusz 8,6 százalékos emelkedés van, ez a SEK-en működő szakokra összesen vonatkozó érték. De külön örömre ad okot, amit hangsúlyozni kell, hogy a pedagógusképzéshez kapcsolódó képzési területen, ahol országosan 40 százalék volt a visszaesés, ott a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ 5 százalékos hallgatói létszámnövekedéssel számolhat idén."


Sikeres volt a kampány, amelynek az üzenete az volt: tanárokra szükség van és lesz, továbbá megtörtént a pedagógusképzés digitalizálása, a módszertani fejlesztés, ami vonzó a fiatalok számára - ez lehet az eredményesség titka - hangzott el. 204-en a pedagógusképzésben, 147-en a bölcsészettudományi, 140-en a gazdaságtudományi képzésekben tanulnak majd. Elindul a turizmus-vendéglátás alapszak, és 52 hallgatóval a pszichológia szak is. A gépészmérnökképzés létszáma 31-ről 26-ra esett vissza, a mesterképzés idén el sem indul, ugyanakkor nőtt az érdeklődés a programtervező informatikus szak iránt. A bekerülési ponthatár az alap- és osztatlan képzésekben átlagosan 359 lett, ami 6-tal magasabb a tavalyinál. A pótfelvételi szabályai még nem tisztázottak, a kormány átdolgozza a rendszert, valószínűleg államilag finanszírozott helyekre is lehet majd jelentkezni.


Németh Péter, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Tanulmányi Hivatalának a ezetője azt javaslja mindenkinek, hogy figyelje a sajtóhíreket, figyelje a honlapjukat, mert frissíteni fogják azonnal az adataikat. Biztos, hogy minden olyan képzésüket, amit a normál felvételi eljárásban elindult, azt a pótfelvételi eljárásban is meg fogják hirdetni.


A tanévkezdés a járványhelyzet alakulásától függ, augusztus 24-ig élnek az eddigi korlátozások, az egyetem pedig többféle forgatókönyvvel készül a továbbiakra. Augusztus 1-től Németh István Zalaegerszegen dolgozik, a Savaria Egyetemi Központ élére rektori biztost neveznek majd ki, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatói pályázatát pedig már kiírták.

 

 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.