km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban

A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban

Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.

Január 31-ére a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) meghirdette a szolidaritás napját: ez a nap ugyanis az évfordulója a pedagógustiltakozások kezdetének. A mai napra országos ülősztrájkot szervezett az Egységes Diákfront, több intézményben pedig sztrájkolnak a pedagógusok. Az akció központjában az áll, hogy a kormány vonja vissza azt a rendeletet, ami visszamenőleg módosította a tanárok elbocsátásának feltételeit.

Szombathelyen az Egységes Diákfronthoz csatlakozva a  Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjainak egy csoportja az iskola dísztermében reggel nyolctól ülősztrájkba kezdett. Az első három tanóra alatt fejezték ki így tiltakozásukat. A díszteremben beszélgetéssel indul a sztrájk: Szabó Bence Farkas, Eredics Milán és Sélley Gábor tanár urak, valamint Imre Marcell diákpolgármester és Horváth Félix diákok beszéltek elsőként a rendezvény okáról, céljáról, az oktatás helyzetéről.

Elhangzott, hogy a tavalyi kétórás figyelmeztető sztrájkja a tanároknak nem hozott lényegi változást, ezért tiltakoznak ma is országszerte diákok és tanáraik. Szabó Bence Farkas -- a diákok szempontjából különösen fontos -- új NAT és új érettségikövetelmények problémásságáról beszélt, s arról, a kormány nem kommunikál a pedagógusokkal, sőt, a kezdetetektől próbálja ellehetetleníteni a tiltakozásukat. Pozitívumként emelte ki, hogy változás is van: a kormány elismeri, hogy gond van az oktatásban, illetve, hogy valamivel emelték a tanárok juttatását. 

Imre Marcell diákpolgármester a diákság nevében arról beszélt, a tanári fizetésemelés egy jobb minőségű oktatás, azaz a diákság jövőjének záloga. Eredics Milán személyes példáján keresztül a képzett óvónők hiányáról beszélt elsőként, hiszen az óvoda optimálisan az első helyszín, ahol  a nevelés, fejlesztés szakemberek irányításával történik.
A sztrájk további két óráját társasjátékozással, zenehallgatással, valamint tanár-diák futballmérkőzéssel töltötték a részt vevő diákok.

A Bolyaiban a diákok ülősztrájkjától függetlenül 45 tanár sztrájkolt a mai nap folyamán.
  

TP

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
Villámok, viharos szél és jégeső is jöhet