km/óra
  2021.05.11., kedd  •  Ferenc napja
A fiatalabbak is súlyosan megbetegedhetnek

A fiatalabbak is súlyosan megbetegedhetnek

Nem csak az idősek, a fiatalabbak is súlyosan megbetegedhetnek koronavírus-fertőzés miatt - hívta fel a figyelmet a koronavirus.gov.hu, ahol ismét közzétették a Covid-19 jellemző tüneteit.

 

A kormányzati oldalon kiemelték: nagyon erős a járvány harmadik hulláma, erősebb mint az eddigiek. A brit vírusmutáns gyorsan terjed és sokan betegszenek meg. "A koronavírus bárhol jelen van, bárki hordozhatja és bárkit megfertőzhet" - szögezték le.


Felhívták a figyelmet arra, hogy már azzal is sokat tehet a mielőbbi gyógyulásért és a járvány megfékezéséért valaki, ha időben felismeri a tüneteket magán vagy másokon. A leggyakoribb tünetek: a láz, a száraz köhögés, a légszomj, valamint az íz- és a szaglásérzékelés zavara, és sokaknál előfordul hasmenés, levertség, izomfájdalom is. A tünetek jelentkezhetnek együtt vagy önállóan is.


Azt, aki ezeket észleli magán, arra kérik, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe, amíg a tünetei el nem múlnak, azért is, mert a vírust ilyenkor terjesztheti leginkább. Azt is kérik, hogy a háziorvost ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja, és ha a kikérdezése alapján felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor tesztet rendelnek el.


Azt írták, hogy a fertőzés enyhe tünetek esetén nem igényel kórházi kezelést, otthon is lehet gyógyulni. Kiemelték továbbá, hogy a háziorvos az otthon gyógyuló enyhe és középsúlyos betegeknek is felírhatja már receptre a favipiravir tartalmú gyógyszert, amely megakadályozza a betegség súlyosabbra fordulását.


Ha a tünetek súlyosabbakra fordulnak (például nem múlik a láz, a nehézlégzés, a légszomj, a tüdőgyulladás), akkor kórházi kezelésre van szükség - jelezték.


Hangsúlyozták továbbá, hogy a "leghatékonyabb fegyver a vírus ellen a védőoltás". Azt írták: már egy oltás is jelentősen növeli a védettséget a betegség súlyos lefolyása ellen. Magyarországon az oltás ingyenes és önkéntes, regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon lehet - hívták fel a figyelmet. (MTI)

Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Megyei I. osztály: mindhárom dobogós nyerni tudott
A Sárvár a Lukácsháza, a Vép a Celldömölk otthonából vitte el a három pontot. A Király SE kiszakított a gólzsákot és egy híján egy tucat gólt szerezve nyert a Szarvaskend ellen. A Körmend egygólos sikert aratott a Csepreggel szemben a Jánosháza pedig a hét mérkőzés óta veretlen Büköt győzte le.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
Szombathely megint kimarad a kompenzációból
Közben Debrecennek újabb közel 3 milliárd forint jut, Nyugat-Magyarországon Zalaegerszeg és Sopron is plusztámogatásra számíthat.
Gulyás: augusztusig kellenek a védettségi igazolványok
Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Csonka Ernő: nem az ember a mérce
A százesztendős Csonka Ernő festőművész számára a csendet, a békét, a nyugalmat, a harmóniát párja, Gyöngyi asszony teremti meg szombathelyi, belvárosi, harmadik emeleti otthonukban.
Buffon távozik a Juventustól
A világbajnok kapus, Gianluigi Buffon az idény végén elhagyja a Juventus labdarúgócsapatát, de egyelőre nem szeretne visszavonulni.
Jön a digitális védettségi igazolvány
Sajtóhírek szerint napokon belül letölthető lesz az app.
Két hónapig nem adnának fizetést az Inter játékosainak
Nagy gondok vannak Milánóban.
Még nincs jelen az országban az indiai mutáns
Müller Cecília beszélt erről az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.