km/óra
  2023.01.30., hétfő  •  Martina, Gerda napja
A fiatalabbak is súlyosan megbetegedhetnek

A fiatalabbak is súlyosan megbetegedhetnek

Nem csak az idősek, a fiatalabbak is súlyosan megbetegedhetnek koronavírus-fertőzés miatt - hívta fel a figyelmet a koronavirus.gov.hu, ahol ismét közzétették a Covid-19 jellemző tüneteit.

 

A kormányzati oldalon kiemelték: nagyon erős a járvány harmadik hulláma, erősebb mint az eddigiek. A brit vírusmutáns gyorsan terjed és sokan betegszenek meg. "A koronavírus bárhol jelen van, bárki hordozhatja és bárkit megfertőzhet" - szögezték le.


Felhívták a figyelmet arra, hogy már azzal is sokat tehet a mielőbbi gyógyulásért és a járvány megfékezéséért valaki, ha időben felismeri a tüneteket magán vagy másokon. A leggyakoribb tünetek: a láz, a száraz köhögés, a légszomj, valamint az íz- és a szaglásérzékelés zavara, és sokaknál előfordul hasmenés, levertség, izomfájdalom is. A tünetek jelentkezhetnek együtt vagy önállóan is.


Azt, aki ezeket észleli magán, arra kérik, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe, amíg a tünetei el nem múlnak, azért is, mert a vírust ilyenkor terjesztheti leginkább. Azt is kérik, hogy a háziorvost ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja, és ha a kikérdezése alapján felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor tesztet rendelnek el.


Azt írták, hogy a fertőzés enyhe tünetek esetén nem igényel kórházi kezelést, otthon is lehet gyógyulni. Kiemelték továbbá, hogy a háziorvos az otthon gyógyuló enyhe és középsúlyos betegeknek is felírhatja már receptre a favipiravir tartalmú gyógyszert, amely megakadályozza a betegség súlyosabbra fordulását.


Ha a tünetek súlyosabbakra fordulnak (például nem múlik a láz, a nehézlégzés, a légszomj, a tüdőgyulladás), akkor kórházi kezelésre van szükség - jelezték.


Hangsúlyozták továbbá, hogy a "leghatékonyabb fegyver a vírus ellen a védőoltás". Azt írták: már egy oltás is jelentősen növeli a védettséget a betegség súlyos lefolyása ellen. Magyarországon az oltás ingyenes és önkéntes, regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon lehet - hívták fel a figyelmet. (MTI)

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Három napon át várja a diákokat a szombathelyi Pilvax kávézó
A programra általános iskolás és gimnazista csoportok is szép számmal regisztráltak.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Kalandozás: a sarki fény nyomában járnak
A sarki fény nyomában járhatnak azok, akik ellátogatnak dr. Vig Károlynak, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettesének az előadására, melyet január 31-én tartanak az AGORA Művelődési és Sportházban.
Ukrajnai háború: csaknem kilencezren érkeztek Ukrajnából vasárnap
Az ukrán-magyar határszakaszon 4168-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4689-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.
Devizapiac: gyengült a forint hétfő reggelre
Gyengült a forint péntek esti árfolyamához képest hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Elköltözött tőle az élettársa, megfenyegette, hogy megöli
A Sárvári Járási Ügyészség lopás vétsége, zaklatás bűntette és magánlaksértés vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a vád szerint 2022 októberében, amikor élettársa egy veszekedést követően elköltözött a közösen bérelt Celldömölk közeli ingatlanból, ellopta a sértett 68.000 Ft értékű mobiltelefonját, írja közleményében a Vas Vármegyei Főügyészség.
SZKKA: Kiélezett meccsen fontos győzelem!
A női NB/I B-s kézibajnokság 16. fordulójában a vasi együttes 28-26-ra nyert Komáromban.