km/óra
  2024.05.19., vasárnap  •  Ivó, Milán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Piaci utalványt kaphatnak idén is a rászorulók

Piaci utalványt kaphatnak idén is a rászorulók

Ismét lesz az elmúlt években népszerűvé vált piaci vásárlási utalvány. A támogatási formát még a koronavírus-járvány idején, 2020-ban találta ki a város, hogy a szombathelyi családokat és vállalkozásokat segítsék. Erről is tárgyalnak a képviselők.

 

A szombathelyi családok anyagi terheinek mérséklése érdekében 2023. július 1-től az év végéig ismét bevezették a piaci vásárlási utalványt. A Szombathely Városi Vásárcsarnok területén árusító kereskedők körében is népszerűvé vált a támogatási forma, visszajelzéseik alapján a piaci vásárlási utalvány egyértelműen pluszforgalmat hozott számukra. A támogatást 1220 főnek ítélték meg, 36.086.000 forint költségvetési forrást igényelt, áll az előterjesztésben. 


A korábbi szabályozással azonos feltételrendszer mellett a piaci vásárlási utalvány fenntartását javasolják.


A támogatás összege és formája: 
Családonként évi legfeljebb 30.000 forint összegű természetbeni támogatás. Az utalvány a legalapvetőbb szükségleteket figyelembe véve élelmiszer (kivéve szeszes ital) és ruházati cikk vásárlásra fordítható.


A támogatás benyújtásának kezdő időpontja: 2024. április 1. napja.


Jogosultsági feltételek: 
Piaci vásárlási utalványra jogosult az a személy,

  • aki egyedül élő, és havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 százalékát (jelenleg 128.250,- Ft), vagy
  • akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb   összegének 400 százalékát (jelenleg 114.000,- Ft) nem haladja meg, feltéve, hogy saját maga és családja vagyonnal nem rendelkezik.
  • Piaci vásárlási utalványra egy családban csak egy személy jogosult

Az utalványok átadása és felhasználása:

  • a sorszámozott, kizárólag 1.000 Ft-os címletű utalványok jogosultak részére történő átadása a Polgármesteri Hivatalban történik;
  • beváltás helye: a Szombathely Városi Vásárcsarnok területén árusító őstermelőnél, egyéni vállalkozónál, ahol a forgalom döntő hányadát kitevő termékek az élelmiszer (ide nem értve a szeszes italokat) vagy ruházati cikk kategóriába sorolhatók;
  • a támogatásban részesülőknek az utalványok felhasználhatóságával kapcsolatos minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében az elfogadóhelyek listáját a Vásárcsarnok közzéteszi az épület bejáratánál, megjelentetésre kerül a város honlapján, illetve a támogatás megállapításáról szóló határozat mellé csatolásra kerül egy papír alapú tájékoztató is;
  • az utalványra való jogosultság 2024. december 31. napjáig állapítható meg. Az utalványok 2025. január 31. napjáig használhatóak fel. 


A piaci vásárlási utalvány bevezetése által jelentkező többlet költségvetési forrásigény egzakt módon előre nem jelezhető - mivel a támogatási rendszer természeténél fogva a jogosulti kör, annak pontos szociális helyzete előre nem meghatározható -, a szakmai becslés és a tavalyi évben a támogatásra kifizetett összeget alapul véve 36 millió forintos költség prognosztizálható. 

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Kikapott, de bennmaradt az NB/II-ben a Haladás - papíron
A Merkantil Bank liga 33. fordulójában a vasiak az Ajkát látták vendégül. Ellentétes félidők után a vendégek 3-1-re nyertek.
Sportszerűség, fegyelem, bajtársiasság, humor – felavatták a Szabó Éva sétányt (képgalériával)
Tegnap délután ünnepélyes keretek közt felavatták a Haladás pálya mögött a Szabó Éva sétányt. Köszöntőbeszédet dr. László Győző, Szombathely sportügyekért is felelős alpolgármestere, Kelemen Krisztián önkormányzati képviselő és Szabó Hajnalka, a Haladás VSE Tenisz Szakosztályának elnöke mondott. Az ünnepi esemény zárásaként leleplezték Szabó Éva emléktábláját. A legendás teniszező 2022-ben hunyt el.
Indul a vidéki vendéglátóhelyek támogatása
Tizenhárom milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).
A polgármester nem dönthet az SZKKA ingyenes csarnokhasználatáról, a májusi közgyűlés tárgyalja a kérést
A májusi közgyűlésen tárgyalja az önkormányzat az SZKKA csarnokhasználati kérelmét, május 24-én pedig szurkolói ankét lesz, amelyen részt vesz a városvezetés is - egyebek mellett ez derül ki abból a levélből, amelyet vasárnap délután dr. Nemény András tett közzé. Az NB I-be
Ekler Luca aranyérmet nyert 100 méteres síkfutásban a para-atlétikai világbajnokságon
Ekler Luca aranyérmet nyert 100 méteres síkfutásban a para-atlétikai világbajnokságon, a japán Kobéban – írta az MTI.