km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Zseniális hang, olasz életöröm, izgalmas életút: Romeo Dell'Amico születésnapját ünnepelték

Zseniális hang, olasz életöröm, izgalmas életút: Romeo Dell'Amico születésnapját ünnepelték

Vasárnap este Romeo Dell'Amico születésnapot ünnepelt: a szombathelyi Jézus Szíve templomot főként nápolyi, olasz dallamok töltötték meg a barátok, rajongók örömére. S hogy hányadik életévébe lépett az olasz-magyar énekes? Talán nem is fontos: a lenyűgöző, hogy énekeljen sanzont vagy operát, abból kortalan életöröm, életerő árad. És vitathatatlan tehetség.

Romeo Dell'Amico születésnapját ünnepelni telt meg vasárnap este a Jézus Szíve Templom: az előadott dalokat a művész önéletrajzi emlékei szőtték össze. Rommy 1959-től énekel, a kortársak még jól emlékeznek a nagy sikerű Nautilusra, amelyik Vas megye első sikeres popegyüttese volt. 1963-ban – Zorán mögött – a második helyzettje lett a Ki mit tud?-nak, 65-től pedig Rommy művésznéven már Olaszországban építi karrierjét az olasz nagykövet fia.

A születésnapi koncerten elhangzott nyitódal az első, 68-as kislemezét idézte fel: egy torinói jazzklubban – ahol lehetett "jamelni", improvizálni – szólította meg egy úr, ami lemezszerződést hozott a római RCA-nál. Innen aztán nem volt megállás: 1971-ben a szicíliai származású Sinatra éppen olasz rokonait látogatta meg, mellesleg fellépett a toszkán tengerpart egy szórakozóhelyén. A My way olaszul és angolul hangzott el a kettejük közös előadásában – és természetesen vasárnap este a születésnapi koncerten is.

A Jézus Szíve Templomot megtöltötték a barátok, rajongók

Rommy fellépett Tom Jonesszal is, és Charles Aznavourral turnézott egész Olaszországban. Kiadott 4 kislemezt és 32 nagylemezt, melyek a mai napig kaphatóak. És ezt a fantasztikus múltat megidézték a dalok: minden idők legismertebbje, a Sole mio, majd a Con Te Partiró, a Granada. Az Ave Maria és a Halleluja a közelgő adventi időszak hangulatát is elhozták, a közönség vastapssal jutalmazta érte.

Nápolyi dalok, olasz dallamok töltötték be a Jézus Szíve Templomot

A 18 évesen Olaszországba költöző Rommy 2013-ban tért végleg haza, Magyarországra – a Bánk bán opera Hazám, hazám dala után mindenki megértette, miért. Az est, szülinaphoz illően, vidáman ért véget: a Funiculi, funiculát már együtt énekelte vele a közönség, a búcsú az Arrivederci Roma volt. Grazia mille! Köszönöm szépen! – köszönt el közönségétől a művész, akivel a szombathelyiek az utóbbi időben a karneválokon, az Isis Big Banddel közös fellépéseken találkozhattak. Pedig többször is hallgatnánk: mert szükség van igényes művészetre, tehetséges művészekre, na meg az olaszos életörömre – gyógyítaná kelet-közép-európai szorongásunkat.

 

TP

Fotó:Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.