km/óra
  2023.01.30., hétfő  •  Martina, Gerda napja
Ausztria: március végén nyithatnak a kerthelyiségek, Vorarlbergben tesztelik az enyhébb szabályokat, de a nagy nyitás még odébb van

Ausztria: március végén nyithatnak a kerthelyiségek, Vorarlbergben tesztelik az enyhébb szabályokat, de a nagy nyitás még odébb van

A világjárvány elleni küzdelem következő szakaszában az osztrák kormány kisebb - regionális szempontból eltérő - enyhítést jelentett be. Vorarlberg ebben úttörő lesz. A fertőzésszámok stabil 7 napos 73-as előfordulása miatt a kormány már március 15-én meg akarja engedni a sport, a kultúra és a gasztronómia apró nyitó lépéseit Vorarlberg tartományban. Az ország többi részén az éttermek kerthelyiségeinek nyitását március 27-től engedélyezik, olvasható az orf.at-n.

 

A hétfő esti sajtótájékoztató elején Sebastian Kurz szövetségi kancellár az Ausztriában három hete tett nyitó lépések „nagyon pozitív mérlegéről“ beszélt. 120 000 embert állítottak vissza a munkába, a családok fellélegezhettek. Minden héten két és fél millió tesztet végeznek, ez pedig óriási segítséget nyújt a fertőzési folyamat kordában tartásában.


Mint írják, a jelenleg a legkevesebb előfordulást mutató Vorarlbergben már március 15-én megnyílik a sport, a kultúra és a gasztronómia. Az egész Ausztriára vonatkozóan a cél az, hogy húsvét tájékán például a vendéglátóiparban legalább a kerthelyiségek megnyíljanak – előzetes tesztekkel történő feltételek mellett. Ennek a dátuma március 27. Emellett az iskolai és az ifjúsági sportra március 15-től ismét lehetőséget biztosítanak országszerte. A kulturális élet újranyitására áprilisban vagy májusban lesz először lehetőség, előzetes tesztekkel. Emellett elhangzott, hogy a beltéri gasztronómia megnyitását is csak áprilisban tervezik.


Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szerint a „világjárvány legnehezebb hónapja” következik. Mint mondta, a lakosság belefáradt az intézkedésekbe, de a fertőzési folyamat jelenleg nem tesz lehetővé semmilyen „nagy nyitást“. Húsvét után azonban a várakozásoknak megfelelően javulniuk kell a mutatóknak – mondta a miniszter – egyrészt a magasabb hőmérséklet miatt, amely károsítja a vírust, másrészt a magasabb oltási szám miatt. Ausztriában húsvét utánra körülbelül egymillió ember megkaphatja a koronavírus elleni oltást.


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 1.szám - 2023.01.21.
Savaria Fórum 32. évfolyam 1.szám - 2023.01.21.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Három napon át várja a diákokat a szombathelyi Pilvax kávézó
A programra általános iskolás és gimnazista csoportok is szép számmal regisztráltak.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Devizapiac: gyengült a forint hétfő reggelre
Gyengült a forint péntek esti árfolyamához képest hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Elköltözött tőle az élettársa, megfenyegette, hogy megöli
A Sárvári Járási Ügyészség lopás vétsége, zaklatás bűntette és magánlaksértés vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a vád szerint 2022 októberében, amikor élettársa egy veszekedést követően elköltözött a közösen bérelt Celldömölk közeli ingatlanból, ellopta a sértett 68.000 Ft értékű mobiltelefonját, írja közleményében a Vas Vármegyei Főügyészség.
SZKKA: Kiélezett meccsen fontos győzelem!
A női NB/I B-s kézibajnokság 16. fordulójában a vasi együttes 28-26-ra nyert Komáromban.
Kézműves Kuckó: Farsangi trombitát készítenek
Február 4-én, szombaton délelőtt folytatódik az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. programsorozata a kicsiknek. Ezúttal trombitákat készíthetnek a gyerekek.
Szeles, felhőátvonulásos idő lesz a jövő héten
A hét elején még emelkedik a nappali hőmérséklet, szerdán akár 10 Celsius-fok is lehet, majd csütörtöktől lehűlés jön, vasárnap már csak mínusz 1 és plusz 5 fok közötti hőmérséklet várható a legmelegebb órákban. Egész héten erős, élénk lesz a szél, néhol viharossá fokozódik. Több alkalommal vegyes halmazállapotú csapadékra kell számítani, amely a hét végéhez közeledve egyre inkább hó lesz - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.