km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
„Vonzóbbá tettük a város kulturális életét” - évértékelő Horváth Somával

„Vonzóbbá tettük a város kulturális életét” - évértékelő Horváth Somával

Nyitott Városháza, Érezd Szombathelyt! programsorozat, az MMIK helyzetének rendezése, civilek támogatása – ezek a legfontosabb, kultúrát érintő eredmények az új városvezetés elmúlt egy évéből a területért felelős alpolgármester szerint. A pandémiás helyzet ellenére sikerült élénkíteni, izgalmasabbá tenni a város kulturális életét, és a megkezdett munka nem áll meg.

 

– Polgármester úr a választási kampányban arról beszélt, hogy nyitott Városházában gondolkodunk. Ezt nemcsak az ügyfélszolgálat, hanem programok szintjén is megjelenítettük. Elindult a Nyitott Városháza rendezvénysorozat – kezdte a Szombathely kulturális életének elmúlt egy évét értékelő beszélgetést Horváth Soma. Sikeres volt a februárban megtartott jótékonysági farsang és sütivásár, amit jövőre szeretnének megismételni, ha a járványhelyzet engedi. Kiállítás nyílt a bombázás évfordulóján, teraszkoncert-sorozat indult, szabadtéri mozivá alakult a Csónakázótó szigete, utcaművészeti napot szerveztek a Fő térre, a Városháza előtt pedig most is látható a szombathelyi önkormányzat elmúlt 30 évét bemutató tablókiállítás. 

 

– Ezek mind-mind kis költségvetésű, ám ingyenes programok voltak. Szerettünk volna többet, de a pandémiás helyzet sok mindent felülírt. Látható és a szombathelyiek is örömmel mondták, hogy a Nyitott Városháza programsorozat nagyon népszerű volt, biztosan folytatjuk. Sokan kilátogattak a rendezvényeinkre, sikerült színesebbé tenni a kulturális életet – fogalmazott az alpolgármester. Legalább ilyen fontosnak gondolja az Érezd Szombathelyt! sorozatot. Idén sajnos a járványhelyzet miatt elmaradt a karnevál, de a város mindenképp szeretett volna kulturális élményeket adni a szombathelyieknek a nyár végi időszakban is. Így jött létre az AGORA, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft., a Mesebolt Bábszínház, a Savaria Szimfonikus Zenekar és az önkormányzat összefogásával a programsorozat, amely 22 napon keresztül, 7 helyszínen, 31 alkalommal nyújtott tartalmas szórakozási lehetőséget.

 

– Felismertük, hogy a Csónakázótó szigete remek rendezvényhelyszín, a szombathelyiek szívesen mennek oda. Ezt a jövőben is szeretnénk kihasználni. Úgy hiszem, hogy az Érezd Szombathelyt! egy szokatlan, új és sikeres rendezvény volt, mindenképpen folytatni kívánjuk, mert szerintem van létjogosultsága – értékelt Horváth Soma. Komoly eredménynek tartja, hogy végre előrelépés történt az MMIK ügyében. 

 

– Megállapodtunk a kormánnyal arról, hogy a korábban a városnak adott, de egyébként állami tulajdonú MMIK-t – aminek az állapota folyamatosan romlik, hiszen a város sem tudott érdemben költeni rá az elmúlt kilenc évben –, teljes egészében átveszi az állam. Elkezdődött az átadás-átvétel folyamata, és ha minden jól megy, december 31-ig le is zajlik. Így az MMIK ténylegesen az állam kezébe kerül működtetésre. Ezen kívül 600 millió forintból végzik el a legszükségesebb felújítási munkákat – mondta el Horváth Soma.

 

Folyik a képtár rekonstrukciója és a Schrammel-gyűjteménynek otthont adó kiállítóhely átépítése, valamint az önkormányzat saját erős beruházása keretében korszerű színpadi és nézőtéri világítási rendszerre cserélték a korábbi elavult technikát a Savaria Szimfonikus Zenekar otthonában.

 

– A város kulturális életéhez hozzátartozik a civilek segítése, még a legrosszabb helyzetben is – szögezte le az alpolgármester. – Úgy gondolom, ebben is aktívak voltunk, az elmúlt egy évben háromszor hívtuk össze a Civil Fórumot. Februárban új közművelődési rendeletet fogadtunk el, amit széles körű szakmai egyeztetés előzött meg. Igyekeztünk továbbá több forrással támogatni a szervezeteket a Kulturális és Civil Alapból. Összesen 13 millió 757 ezer forintot osztottunk szét idén, ebből 1 millió 850 ezret a járvány tavaszi szakaszában működésre adtunk. Maradt annyi tartalékunk, hogy egyedi kérelmeket is tudunk támogatni még nagyjából másfél millió forint értékben. Nagyon fontosnak tartom, hogy sikerült átláthatóbbá tenni az alapot: különválasztottuk a rendezvény- és működési támogatást. Így részletesebb, jobb pályázatot kapunk, és kedvezőbb a mérlegelési lehetőségünk. Nem véletlen, hogy a Kulturális Bizottság vita nélkül, egyhangúlag fogadta el a Kulturális és Civil Alap támogatásairól szóló előterjesztést.

 

kzs

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak