km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Volt osztályvezetőjét gyászolja a Markusovszky kórház

Volt osztályvezetőjét gyászolja a Markusovszky kórház

Elhunyt prof. dr. Illei György, súlyos beteg volt.

Volt kollégái és tanítványai nevében szomorúan tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy prof. dr. Illei György, Kórházunk megbecsült volt osztályvezetője hosszú, súlyos betegségekkel folytatott küzdelmét követően elhunyt Pécsett – írja hivatalos oldalán a Markusovszky-kórház.

1973-tól 1994-ig a Markusovszky Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati osztályát vezette, munkáját nagy szakmai és társadalmi megbecsülés övezte. Vezetése alatt az osztály hazai és nemzetközi megítéltetése az egyetemi klinikák színvonalára emelkedett, számos debreceni, pécsi és londoni vendég-orvos töltött heteket a szombathelyi nőgyógyászati ellátási gyakorlat megismerésével. Ismereteinek elmélyítése érdekében pedig maga is eltöltött egy-egy évet Londonban.

Nevéhez számos új műtéti eljárás bevezetése fűződik, de jelentős endokrinológiai és immunbiológiai elméleti kutatásokat is vezetett. Orvosszakmai munkája mellett több mint másfél évtizedig a főigazgató mellet tudományos helyettesi teendőket is ellátott.

Az orvoskar kifejezett kérése ellenére – következetes magatartását bizonyítva – 1994-ben vonult nyugdíjba. Több évtizedes oktatói és tudományos tapasztalatát a továbbiakban a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán kamatoztatta, kezdetben Szombathelyen majd Pécsett, főleg a diplomás ápoló- és szülésznőképzés terén országos kisugárzású szakmai sikerek bemutatásával. Több szakkönyvet is írt, és szerkesztett. Számos kitüntetés birtokosa volt: „Kiváló orvos”, „Pro Facultate Scientiae Sanitatis”. Életműve elismeréseként 2003-ban a „Magyar Köztárasági Érdemrend Tiszti Keresztje Polgári Fokozata” kitüntetésben részesült.

Életvitelére a puritánság volt jellemző, vagyont nem gyűjtött, magánrendelése nem volt, szigorúan ellenezte a „klinikai magángyakorlatot” is. Személyében egy végtelenül etikus, szakmailag kiemelkedő tudású professzort veszítettünk el, akit több mint húsz évig kerestek nem csak Vas megyeiek, hanem az ország minden területéről nőgyógyászati daganatos betegségben szenvedők – emlékezett róla prof. dr. Horváth Boldizsár.

 

Fotó: markusovszky.hu

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.