km/óra
  2023.03.25., szombat  •  Irén, Irisz napja
Vízkereszt: házi áldás és karácsonyfabontás

Vízkereszt: házi áldás és karácsonyfabontás

Január 6. vízkereszt napja. Ez az egyik legősibb keresztény ünnep, melyhez számos vallási és néphagyomány kapcsolódik. Szokás ilyenkor a ház megáldása, és az állatok szentelt vízzel való itatása. Ekkor kezdődik a farsang időszaka, és ezen a napon bontják le a karácsonyfákat is.

 

Egy itt élő család hívására egy oladi lakást áldott meg Gaál Sándor plébános. A házszentelés hagyománya vízkereszt ünnepéhez kötődik. 


"Urunk megjelenésének ünnepe, ami azt jelenti, hogy ezen az ünnepen a három napkeleti bölcs által lett nyilvánvalóvá Jézus születése, és az egész világ, a pogány népek is hírül kaphatják a Megváltó megszületésének örömhírét" – mondta Gaál Sándor plébános. Ilyenkor a lelkipásztor egész évre áldást kér a hajlékra és lakóira.  


A családok a plébánián jelentkezhetnek, ha kérik a rövid szertartást. Egyes országrészekben magasabb igény mutatkozik rá a hívek részéről, Szombathelyen kevésbé jellemző, és a mostani pandémiás időszakban még kevesebben kérik. 


Vízkereszttel zárul a karácsonyi ünnepkör, hagyományosan ekkor bontják le a fenyőfákat. Városszerte 141 gyűjtőketrecet helyezett ki a szolgáltató, ahová a fákat díszektől és egyéb kiegészítőktől megszabadítva lehet kitenni.  


Taoufik Roland, a Szomhull Nonprofit Kft. ügyvezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, a családi házas övezetekben a zsákos gyűjtéshez hasonlóan szervezik a karácsonyfagyűjtést, a konkrét időpontokat honlapjukon találják meg a lakosok. Aki egyik lehetőséggel sem kíván élni, a Körmendi úti hulladékgyűjtő telepre kiviheti.


A fenyőfák begyűjtése egészen február végéig tart. A Körmendi úti hulladékudvarba kerülnek, és komposztálják őket.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Balhé a meccs előtt - Fellöktek egy rendőrt, erősítés érkezett
A hazai másodosztályú labdarúgó mérkőzés előtt támadt rendőrökre egy maréknyi pécsi szurkoló Szombathelyen. Olvasónk szerint egy rendőr földre került, ezután már a rendőrök is rendezték a soraikat, írja a 112press.hu.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: a Rábapaty és a Répcelak örülhetett a két vasárnapi mérkőzésen
Előbbi a Vépet, utóbbi a Csepreget győzte le a bajnokság 19. játéknapján.
legfrissebbek
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.
Vemhes kocát ütött el egy Toyota Rábahídvég közelében
A sofőr egy szemből reflektorral érkező autó miatt lassított, majd nem sokkal ezután egy vaddisznó ugrott az autója elé, amit elütött.
Pár hónapja pótolt betonoszlopot tört egy Seat Balogunyomban, a 86-os főúton
A jármű vezetője későn észlelte, hogy az előtte haladó Ford furgon forgalmi okból lassít. A sofőr jobbra húzta a kormányt, de ütközött a Ford sarkával, majd egy betonoszlopnak ütközött, ami a műszaki mentés ideje alatt eldőlt.
Porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
A két héttel ezelőtti tömegbalesetet is porvihar okozta.