km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Vép, a dinamikusan fejlődő kisváros

Vép, a dinamikusan fejlődő kisváros

Vép Vas megye 12. városa, melyet az írásos emlékek alapján már az 1200-as évek óta laknak. Dinamikusan fejlődik a város, ahová nemcsak Szombathelyről költöznek ki szívesen, hanem a helyi fiatalok is itt alapítanak családot. Többek között ezért is készült el az új bölcsőde, melynek tereit hamarosan gyerekzsivaj tölti majd be.

 

Vépen 3500-an élnek, 2009. július 1-jén lett újra város – idézi fel Kovács Péter polgármester. Az ehhez szükséges pályázatuk már az első körben nyert, ugyanis rendelkeztek mindazon feltételekkel, többek között teljes körű közművel, melyet a városi ranghoz kötöttek. Ezen kívül az intézményrendszerük is szerteágazó volt: iskola, óvoda, középiskola, egészségügyi szolgáltatások sora is megtalálható volt a településen.  


– 2010-ben lettem polgármester, ez a harmadik ciklusom – mondja Kovács Péter. – A hétfős testületben mindenki független. Sok mindenbe belefogtunk az elmúlt ciklusok alatt, sikerrel szerepeltünk számos pályázaton. Modernizáltuk az óvodát kívül-belül, napelemekkel szereltük fel a közintézményeink egy részét. A városháza nemcsak kívülről, hanem belülről is megszépült, a művelődési ház is folyamatosan fejlődik. Valamennyi utcát megújítottunk, így kijelenthetjük, hogy Vép a kátyúmentes város. Egyetlenegy utca van, ahol ez még várat magára, de mivel itt bekötési munkákat végeznek, addig nem tudunk nekiállni a felújításnak, amíg be nem fejezik. A főterünk is megújult, s a környezetében lévő épületek is.  


Még az előző polgármester idejében megszervezték a buszközlekedést, így Szombathelyre félóránként körjárat indul, egy sikeres pályázatnak köszönhetően pedig az összes buszváró közös, modern arculatot kapott. Nemsokára elkezdődhet a Vép–Szombathely kerékpárút kialakítása. Megépült egy új lakópark, 42 telket alakítottak ki a terület tulajdonosai. Nemcsak Szombathelyről költöznek ki főként fiatal párok, hanem a vépiek is itt maradnak, hogy családot alapítsanak. Sok a fiatal, évente 30-40 gyerek születik. A város bölcsődéje nemrég készült el, hamarosan a gyerekek is belakhatják. A 24 férőhelyből 21 már be is telt.


A kulturális élet is pezseg, ha van rá mód, sok rendezvényt szerveznek a helyieknek. Vépen számtalan egyesület (tűzoltó, sport, polgárőr) működik, a sportolási lehetőségeknek is széles a skálája. Van színjátszó csoport, hastáncklub, gyermekbalett, asszonykórus, foltvarró klub, a közel tízezer kötetes könyvtár a hét hat napján áll a látogatók rendelkezésére. A nyugdíjasklub például idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Vannak alapítványok az iskolában és az óvodában is, tehetséges gyermekek gondozását támogatják. A Vép Városáért Alapítvány pedig a szobrok, emlékművek gondozását tűzte ki célul. 

 

bb
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Háborús állapotok vannak a romániai kórházakban
Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán - jelentette a Digi24 hírtelevízió.
Rajzpályázat virágos vasútállomásokról
22 új fertőzött Vasban, 1668 Magyarországon, 30 beteg meghalt
1668 az új fertőzött, elhunyt 30 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.129-ről 24.151-re nőtt.
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.