km/óra
  2023.09.28., csütörtök  •  Vencel napja
Vép, a dinamikusan fejlődő kisváros

Vép, a dinamikusan fejlődő kisváros

Vép Vas megye 12. városa, melyet az írásos emlékek alapján már az 1200-as évek óta laknak. Dinamikusan fejlődik a város, ahová nemcsak Szombathelyről költöznek ki szívesen, hanem a helyi fiatalok is itt alapítanak családot. Többek között ezért is készült el az új bölcsőde, melynek tereit hamarosan gyerekzsivaj tölti majd be.

 

Vépen 3500-an élnek, 2009. július 1-jén lett újra város – idézi fel Kovács Péter polgármester. Az ehhez szükséges pályázatuk már az első körben nyert, ugyanis rendelkeztek mindazon feltételekkel, többek között teljes körű közművel, melyet a városi ranghoz kötöttek. Ezen kívül az intézményrendszerük is szerteágazó volt: iskola, óvoda, középiskola, egészségügyi szolgáltatások sora is megtalálható volt a településen.  


– 2010-ben lettem polgármester, ez a harmadik ciklusom – mondja Kovács Péter. – A hétfős testületben mindenki független. Sok mindenbe belefogtunk az elmúlt ciklusok alatt, sikerrel szerepeltünk számos pályázaton. Modernizáltuk az óvodát kívül-belül, napelemekkel szereltük fel a közintézményeink egy részét. A városháza nemcsak kívülről, hanem belülről is megszépült, a művelődési ház is folyamatosan fejlődik. Valamennyi utcát megújítottunk, így kijelenthetjük, hogy Vép a kátyúmentes város. Egyetlenegy utca van, ahol ez még várat magára, de mivel itt bekötési munkákat végeznek, addig nem tudunk nekiállni a felújításnak, amíg be nem fejezik. A főterünk is megújult, s a környezetében lévő épületek is.  


Még az előző polgármester idejében megszervezték a buszközlekedést, így Szombathelyre félóránként körjárat indul, egy sikeres pályázatnak köszönhetően pedig az összes buszváró közös, modern arculatot kapott. Nemsokára elkezdődhet a Vép–Szombathely kerékpárút kialakítása. Megépült egy új lakópark, 42 telket alakítottak ki a terület tulajdonosai. Nemcsak Szombathelyről költöznek ki főként fiatal párok, hanem a vépiek is itt maradnak, hogy családot alapítsanak. Sok a fiatal, évente 30-40 gyerek születik. A város bölcsődéje nemrég készült el, hamarosan a gyerekek is belakhatják. A 24 férőhelyből 21 már be is telt.


A kulturális élet is pezseg, ha van rá mód, sok rendezvényt szerveznek a helyieknek. Vépen számtalan egyesület (tűzoltó, sport, polgárőr) működik, a sportolási lehetőségeknek is széles a skálája. Van színjátszó csoport, hastáncklub, gyermekbalett, asszonykórus, foltvarró klub, a közel tízezer kötetes könyvtár a hét hat napján áll a látogatók rendelkezésére. A nyugdíjasklub például idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Vannak alapítványok az iskolában és az óvodában is, tehetséges gyermekek gondozását támogatják. A Vép Városáért Alapítvány pedig a szobrok, emlékművek gondozását tűzte ki célul. 

 

bb
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Meghalt idősebb Koman Vladimir
Ma hajnalban, 59 éves korában elhunyt idősebb Koman Vladimir, Voli bácsi, ahogy megyeszerte mindenki ismerte.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Egy iskola előtti pad esett áldozatul a rongálásnak
A Derkovits Gyula Általános Iskola előtt egy közterületi pihenőpadot rongáltak meg ismeretlenek, olvasható a Szompark Facebook-oldalán.
Azt hazudta a vasi férfi, hogy elhagyta a jogsiját, pedig elvették tőle Ausztriában
Szeptemberi közgyűlés: útfelújítások, takarékossági program, szociális ellátórendszer
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Újabb fejlemény a Szombathely és Kőszeg közötti M87-es út építésében
Megjelent a vasi gyorsforgalmi utak kiviteli terveinek elkészítésére vonatkozó közbeszerzési felhívás.
Mintegy 5 kilogramm marihuánát találtak egy kecskeméti tanyán
Mintegy öt kilogramm marihuánát és 518 tő kannabiszt találtak egy kecskeméti tanyán a rendőrök - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu oldalon.