km/óra
  2024.05.21., kedd  •  Konstantin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Vép, a dinamikusan fejlődő kisváros

Vép, a dinamikusan fejlődő kisváros

Vép Vas megye 12. városa, melyet az írásos emlékek alapján már az 1200-as évek óta laknak. Dinamikusan fejlődik a város, ahová nemcsak Szombathelyről költöznek ki szívesen, hanem a helyi fiatalok is itt alapítanak családot. Többek között ezért is készült el az új bölcsőde, melynek tereit hamarosan gyerekzsivaj tölti majd be.

 

Vépen 3500-an élnek, 2009. július 1-jén lett újra város – idézi fel Kovács Péter polgármester. Az ehhez szükséges pályázatuk már az első körben nyert, ugyanis rendelkeztek mindazon feltételekkel, többek között teljes körű közművel, melyet a városi ranghoz kötöttek. Ezen kívül az intézményrendszerük is szerteágazó volt: iskola, óvoda, középiskola, egészségügyi szolgáltatások sora is megtalálható volt a településen.  


– 2010-ben lettem polgármester, ez a harmadik ciklusom – mondja Kovács Péter. – A hétfős testületben mindenki független. Sok mindenbe belefogtunk az elmúlt ciklusok alatt, sikerrel szerepeltünk számos pályázaton. Modernizáltuk az óvodát kívül-belül, napelemekkel szereltük fel a közintézményeink egy részét. A városháza nemcsak kívülről, hanem belülről is megszépült, a művelődési ház is folyamatosan fejlődik. Valamennyi utcát megújítottunk, így kijelenthetjük, hogy Vép a kátyúmentes város. Egyetlenegy utca van, ahol ez még várat magára, de mivel itt bekötési munkákat végeznek, addig nem tudunk nekiállni a felújításnak, amíg be nem fejezik. A főterünk is megújult, s a környezetében lévő épületek is.  


Még az előző polgármester idejében megszervezték a buszközlekedést, így Szombathelyre félóránként körjárat indul, egy sikeres pályázatnak köszönhetően pedig az összes buszváró közös, modern arculatot kapott. Nemsokára elkezdődhet a Vép–Szombathely kerékpárút kialakítása. Megépült egy új lakópark, 42 telket alakítottak ki a terület tulajdonosai. Nemcsak Szombathelyről költöznek ki főként fiatal párok, hanem a vépiek is itt maradnak, hogy családot alapítsanak. Sok a fiatal, évente 30-40 gyerek születik. A város bölcsődéje nemrég készült el, hamarosan a gyerekek is belakhatják. A 24 férőhelyből 21 már be is telt.


A kulturális élet is pezseg, ha van rá mód, sok rendezvényt szerveznek a helyieknek. Vépen számtalan egyesület (tűzoltó, sport, polgárőr) működik, a sportolási lehetőségeknek is széles a skálája. Van színjátszó csoport, hastáncklub, gyermekbalett, asszonykórus, foltvarró klub, a közel tízezer kötetes könyvtár a hét hat napján áll a látogatók rendelkezésére. A nyugdíjasklub például idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Vannak alapítványok az iskolában és az óvodában is, tehetséges gyermekek gondozását támogatják. A Vép Városáért Alapítvány pedig a szobrok, emlékművek gondozását tűzte ki célul. 

 

bb
Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak