km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Vép, a dinamikusan fejlődő kisváros

Vép, a dinamikusan fejlődő kisváros

Vép Vas megye 12. városa, melyet az írásos emlékek alapján már az 1200-as évek óta laknak. Dinamikusan fejlődik a város, ahová nemcsak Szombathelyről költöznek ki szívesen, hanem a helyi fiatalok is itt alapítanak családot. Többek között ezért is készült el az új bölcsőde, melynek tereit hamarosan gyerekzsivaj tölti majd be.

 

Vépen 3500-an élnek, 2009. július 1-jén lett újra város – idézi fel Kovács Péter polgármester. Az ehhez szükséges pályázatuk már az első körben nyert, ugyanis rendelkeztek mindazon feltételekkel, többek között teljes körű közművel, melyet a városi ranghoz kötöttek. Ezen kívül az intézményrendszerük is szerteágazó volt: iskola, óvoda, középiskola, egészségügyi szolgáltatások sora is megtalálható volt a településen.  


– 2010-ben lettem polgármester, ez a harmadik ciklusom – mondja Kovács Péter. – A hétfős testületben mindenki független. Sok mindenbe belefogtunk az elmúlt ciklusok alatt, sikerrel szerepeltünk számos pályázaton. Modernizáltuk az óvodát kívül-belül, napelemekkel szereltük fel a közintézményeink egy részét. A városháza nemcsak kívülről, hanem belülről is megszépült, a művelődési ház is folyamatosan fejlődik. Valamennyi utcát megújítottunk, így kijelenthetjük, hogy Vép a kátyúmentes város. Egyetlenegy utca van, ahol ez még várat magára, de mivel itt bekötési munkákat végeznek, addig nem tudunk nekiállni a felújításnak, amíg be nem fejezik. A főterünk is megújult, s a környezetében lévő épületek is.  


Még az előző polgármester idejében megszervezték a buszközlekedést, így Szombathelyre félóránként körjárat indul, egy sikeres pályázatnak köszönhetően pedig az összes buszváró közös, modern arculatot kapott. Nemsokára elkezdődhet a Vép–Szombathely kerékpárút kialakítása. Megépült egy új lakópark, 42 telket alakítottak ki a terület tulajdonosai. Nemcsak Szombathelyről költöznek ki főként fiatal párok, hanem a vépiek is itt maradnak, hogy családot alapítsanak. Sok a fiatal, évente 30-40 gyerek születik. A város bölcsődéje nemrég készült el, hamarosan a gyerekek is belakhatják. A 24 férőhelyből 21 már be is telt.


A kulturális élet is pezseg, ha van rá mód, sok rendezvényt szerveznek a helyieknek. Vépen számtalan egyesület (tűzoltó, sport, polgárőr) működik, a sportolási lehetőségeknek is széles a skálája. Van színjátszó csoport, hastáncklub, gyermekbalett, asszonykórus, foltvarró klub, a közel tízezer kötetes könyvtár a hét hat napján áll a látogatók rendelkezésére. A nyugdíjasklub például idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Vannak alapítványok az iskolában és az óvodában is, tehetséges gyermekek gondozását támogatják. A Vép Városáért Alapítvány pedig a szobrok, emlékművek gondozását tűzte ki célul. 

 

bb
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Tizenhat helyszínen kérték a tűzoltók segítségét a viharos szél miatt
A viharos erejű szél adott munkát a Vas vármegyei tűzoltóknak is a hétfői napon. Összesen tizenhat kárhelyszínen kérték a segítségüket: volt, ahol kidőlt fák, leszakadt faágak akadályozták a forgalmat, de meglazult cserepek, hulló vakolat is jelentett veszélyt a járókelőkre, foglalta össze a viharkárokat a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Elkezdődött a nagy tavaszi utcatakarítás Szombathelyen
A KRESZ-park és környéke komplex megtisztításával kezdődött a 2023-as tavaszi utcatakarítási program Szombathelyen, olvasható a Szompark Facebook-oldalán.
Ráhúzta egy biciklisre a kormányt Szombathelyen a sofőr, felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év, végrehajtásban 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Emellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
Előadóülés az év élőlényeiről a múzeumban
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.