km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Városi útfejlesztés: felújítás és építés

Városi útfejlesztés: felújítás és építés

Nagyszabású útfelújításba és körforgalom-építésbe kezd a szombathelyi önkormányzat hamarosan: rendbe tesznek fontos csomópontokat, illetve átépítenek két fontos kereszteződést, hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

 


Minderről dr. Nemény András polgármester beszélt az újságírók előtt, kiemelve, hogy a tervezett munkálatokra a fedezetet az EU-s projektekre önkormányzati pénzből befizetett, majd az uniós alaptól tavaly visszaigényelt, összesen 774 millió forint jelenti. 


Ahogy az ismert, az elmúlt években a város több projekthez is kiegészítő támogatást nyújtott, ugyanis az uniós forrásból elvégzett beruházások a tervezés és a kivitelezés között jelentősen megdrágultak. Így kellett több mint félmilliárd forintnyi (520 millió)  önkormányzati pénzt beletenni a Vásárcsarnok felújításába, az új bölcsőde építéséhez is adott a város 200 millió forintot, a Maros és Pipitér óvodák energetikai korszerűsítése  több tízmillióval többe került. A szombathelyi önkormányzat a rendkívül fegyelmezett gazdálkodásának köszönhetően a többlettámogatásként visszaérkező pénzeket, összesen 774 millió forintot, nem működésre, hanem fejlesztésekre fordítja idén is. Korábban ebből fizették a zanati kerékpárút építéshez megszavazott pluszpénzt (96 millió), illetve a szentkirályi Gyöngyös-híd felújításához érkező, ám nem elegendőnek bizonyuló központi forrás mellé ebből tett hozzá 206 milliót a város.


Dr. Nemény András elmondta, hogy a már lekötött összegeken kívül most 461 millió forint fejlesztésre tesz javaslatot a közgyűlésnek, még pedig a korábbi ígérteknek megfelelően utakra kívánja az önkormányzat felhasználni a visszakapott pénzt. A tervezet szerint az alábbi fejlesztések kerültek bele a csomagba.


1. A Hunyadi utca és Szent Gellért út körforgalmának, amely az egyik legrosszabb állapotban lévő (rendkívül rossz burkolatú) ilyen csomópont felújítása – 25 millió forint.


2. A Brenner Tóbiás és Körmendi út találkozásánál lévő, a pláza melletti körforgalom felújítása – 21 millió forint. Szombathely egyik különös közlekedési jelenségéről van szó: az út burkolata párás-esős időben gyakran válik csúszóssá, emiatt balesetek is történtek már, ezt a veszélyforrást szünteti meg a körforgalom rendbetétele.


3. A Vörösmarty – Szent Márton – Hunyadi csomópont felújítása – 150 millió forint. A nagy forgalmat bonyolító kereszteződés központi szerepet játszik a város közlekedésében, elhelyezkedése miatt rengetegen használják, az állapota a folyamatosan nagy terhelés miatt leromlott, a felújításra jelentős összeget költ a város.


4. Körforgalom építése a Markusovszky  – Sugár út – Horváth Boldizsár-körút csomópontban a kórház mellett – 80 millió forint. Az intézmény is alapvetően nagy forgalmat generál, a Bartókon is sokan közlekednek, továbbá a közeli mentőállomás dolgozói is kérték az átépítést, mivel csúcsforgalom idején nem könnyű kijutni a körútra, így a kereszteződésben körforgalom épül.


5. Körforgalom építése a Jégpince utca és a Bartók Béla körút csomópontjában – 185 millió forint. A város nyugati részén elhelyezkedő új lakóterületek egyre nagyobb autós forgalmat generálnak, mind a Jégpince, mind a Homok út irányából gyakori a torlódás, nehéz a kikanyarodás, illetve az átjutás. A fejlesztés révén a Jégpince utcánál megépül a körforgalom, a Homok úti forgalmat is ebbe irányítják át – a Homok útnál nem lehet majd balra ráfordulni a körútra. A projekt részeként új útburkolati jelek kerülnek a kereszteződésbe.  


A fejlesztéstől az önkormányzat jobb közlekedési feltételeket és jó minőségű útszakaszokat vár, a 461 millió forintba kerül projektek régóta húzódó problémákra jelentenek majd megoldást. Dr. Nemény András hozzátette, a beruházás komoly, önkormányzati tételt jelent, összehasonlításképpen a központi forrásból megvalósított utcafelújításokra (Paragvári, Nádasdy, Magyar L., Dozmat) bruttó 389 millió érkezett. A polgármester hozzátette, a jövőben is azt tervezik, minden rendelkezésre álló pluszpénzt a szombathelyi utakra, járdákra, parkolókra fordítanak.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.