km/óra
  2022.08.10., szerda  •  Lőrinc napja
Ütemterv szerint nyírják a füvet

Ütemterv szerint nyírják a füvet

Tavasztól az ősz végéig tart a fűnyírás Szombathely zöldrészein, a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. dolgozói nyilvános ütemterv szerint dolgoznak a városban. Korábban öt, most 2,5-3 hét alatt érnek körbe a 270 hektárnyi, tagolt, gondozásra váró területen.

 

A városüzemeltetésért felelős alpolgármesterrel, Horváth Somával és Kiss Dáviddal, a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. vezetőjével tekintettük át a sokakat foglalkoztató témát. A cég számos feladata közül az egyik legfontosabb a szombathelyi zöldterületek karbantartása, nyírása. Ez általában március közepétől, végétől október végéig tart, de a tapasztalatok alapján a szezon egyre hosszabb lesz. Az utóbbi esztendők enyhe őszi időjárása miatt előfordult már, hogy decemberben is be kellett indítani a gépeket. 


A városvezetés idén 90 millió forintos pluszforrást rendelt ehhez a feladathoz, az volt a cél, hogy a korábbi 5 hét helyett 2,5-3 hét alatt érjen körbe, végezzen a cég az általa gondozott részeken a fűnyírással, mondta el Horváth Soma. Ebből a Szompark nagyteljesítményű munkagépeket, adaptereket vásárolt, a területen tevékenykedők állandó létszámát 22-ről 28-ra emelte, illetve kisegítő munkásból is többet tud alkalmazni. Így három, folyamatosan dolgozó csapat a megfelelő ütemterv szerint halad – hogy éppen hol várható a megjelenésük, az elérhető a cég honlapján (www.szompark.hu). A tavaszi időszakban különösen fontos, hogy minél többször nyírják a füvet, hiszen április végétől nyár elejéig, különösen esős időszakokban, gyorsan nő a növényzet. A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy a rossz idő viszont hátráltatja a munkát.


–  Azt kértük, hogy intenzíven dolgozzon a cég – nyilatkozta lapunknak Horváth Soma – , mivel a visszajelzések alapján úgy éreztük, az öthetes „kör” túl hosszú idő. Azért döntöttünk a fejlesztés mellett, hogy a cég képes legyen megfelelni az elvárásoknak.


A 270 hektárnyi zöldterület mellett vannak olyan zöldrészek a városban, amelyeket nem a Szompark gondoz. A cég nem végezhet munkát magánterületen (akkor sem, ha az itt készült képek alapján nagyra nőtt a fű), a vízfolyások, patakok mentén (partoldalak a Vízügyi Igazgatóság felügyelete alá tartoznak), illetve akadnak olyan zöldfelületek is, amelyek intézmények kezelésében állnak (Haladás Sportkomplexum, Weöres Sándor Színház stb.), amelyek aztán nem a város tulajdonában álló céggel szerződtek a feladatra, azaz meglehetősen összetett kérdéskörről van szó. 


Hogy mennyire, azt jól példázza a Sportliget esete, amelyről született már olyan médiadolgozat is, amely azt taglalta, hogy méteres a gaztenger a nemrégiben átadott komplexum egy részén. A felújított szabadidőközpontban azonban az uniós pályázat része volt egy különleges, virágos rét kialakítása és fenntartása, amely speciális kezelést igényel: egyebek mellett drága fűmagot és évi háromszori nyírást. Az utóbbi feladatra egyébként más céggel szerződött a Szombathelyi Sportközpont. 


Szompark feladatairól Kiss Dávid ügyvezető elmondta, hogy nyolcvannál is több tevékenységgel foglalkoznak.  Ők tartják karban a szökőkutakat (az utóbbiak a járványhelyzet miatt az idén később kezdenek üzemelni), gondozzák a virágágyásokat, fákat metszenek, sövényeket vágnak.  Szintén hozzájuk tartoznak a játszóterek is, három ember folyamatosan felügyeli ezeket, ha a játékok meghibásodnak, akkor a lehető leghamarabb megjavítják.  Ezekben a napokban is tartanak a virágosítási munkálatok a városban. A Szompark munkatársai Szombathely több tucat pontján, szobroknál, körforgalmakban, terelőszigetek mentén, 38 ezer tő különböző színű és formájú  növényt ültetnek ki.

Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A Molnak köszönhetően újraindulhat a Barátság vezeték
A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
Forgalomkorlátozás Szombathelyen 2022. augusztus 20-án
Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából tartandó rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében az alábbi időpontban és helyen forgalomkorlátozás lesz.
A lakók már felkészültek, elindult a „zsákos hulladékgyűjtés”
Folytatódik a szombathelyi hulladékgazdálkodás zöldítése és környezetbarátabbá tétele, jelent meg a hír a SZOVA hivatalos Facebook-oldalán.
Suzuki oldalába tekert egy idős kerékpáros a temetőnél
Kedden délelőtt a Jáki úti temető felől kerékpározó asszony jobbra nézett, de az autó balról érkezett. A biciklisnek nagy szerencséje volt, hogy a személyautót vezető asszony balra húzta a kormányt, de így is ütköztek, írja a 112press.hu.
Folytatódnak az útfelújítások
A Derkovits-lakótelepen és Oladon kezdődtek meg a munkálatok.