km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
Ütemterv szerint nyírják a füvet

Ütemterv szerint nyírják a füvet

Tavasztól az ősz végéig tart a fűnyírás Szombathely zöldrészein, a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. dolgozói nyilvános ütemterv szerint dolgoznak a városban. Korábban öt, most 2,5-3 hét alatt érnek körbe a 270 hektárnyi, tagolt, gondozásra váró területen.

 

A városüzemeltetésért felelős alpolgármesterrel, Horváth Somával és Kiss Dáviddal, a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. vezetőjével tekintettük át a sokakat foglalkoztató témát. A cég számos feladata közül az egyik legfontosabb a szombathelyi zöldterületek karbantartása, nyírása. Ez általában március közepétől, végétől október végéig tart, de a tapasztalatok alapján a szezon egyre hosszabb lesz. Az utóbbi esztendők enyhe őszi időjárása miatt előfordult már, hogy decemberben is be kellett indítani a gépeket. 


A városvezetés idén 90 millió forintos pluszforrást rendelt ehhez a feladathoz, az volt a cél, hogy a korábbi 5 hét helyett 2,5-3 hét alatt érjen körbe, végezzen a cég az általa gondozott részeken a fűnyírással, mondta el Horváth Soma. Ebből a Szompark nagyteljesítményű munkagépeket, adaptereket vásárolt, a területen tevékenykedők állandó létszámát 22-ről 28-ra emelte, illetve kisegítő munkásból is többet tud alkalmazni. Így három, folyamatosan dolgozó csapat a megfelelő ütemterv szerint halad – hogy éppen hol várható a megjelenésük, az elérhető a cég honlapján (www.szompark.hu). A tavaszi időszakban különösen fontos, hogy minél többször nyírják a füvet, hiszen április végétől nyár elejéig, különösen esős időszakokban, gyorsan nő a növényzet. A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy a rossz idő viszont hátráltatja a munkát.


–  Azt kértük, hogy intenzíven dolgozzon a cég – nyilatkozta lapunknak Horváth Soma – , mivel a visszajelzések alapján úgy éreztük, az öthetes „kör” túl hosszú idő. Azért döntöttünk a fejlesztés mellett, hogy a cég képes legyen megfelelni az elvárásoknak.


A 270 hektárnyi zöldterület mellett vannak olyan zöldrészek a városban, amelyeket nem a Szompark gondoz. A cég nem végezhet munkát magánterületen (akkor sem, ha az itt készült képek alapján nagyra nőtt a fű), a vízfolyások, patakok mentén (partoldalak a Vízügyi Igazgatóság felügyelete alá tartoznak), illetve akadnak olyan zöldfelületek is, amelyek intézmények kezelésében állnak (Haladás Sportkomplexum, Weöres Sándor Színház stb.), amelyek aztán nem a város tulajdonában álló céggel szerződtek a feladatra, azaz meglehetősen összetett kérdéskörről van szó. 


Hogy mennyire, azt jól példázza a Sportliget esete, amelyről született már olyan médiadolgozat is, amely azt taglalta, hogy méteres a gaztenger a nemrégiben átadott komplexum egy részén. A felújított szabadidőközpontban azonban az uniós pályázat része volt egy különleges, virágos rét kialakítása és fenntartása, amely speciális kezelést igényel: egyebek mellett drága fűmagot és évi háromszori nyírást. Az utóbbi feladatra egyébként más céggel szerződött a Szombathelyi Sportközpont. 


Szompark feladatairól Kiss Dávid ügyvezető elmondta, hogy nyolcvannál is több tevékenységgel foglalkoznak.  Ők tartják karban a szökőkutakat (az utóbbiak a járványhelyzet miatt az idén később kezdenek üzemelni), gondozzák a virágágyásokat, fákat metszenek, sövényeket vágnak.  Szintén hozzájuk tartoznak a játszóterek is, három ember folyamatosan felügyeli ezeket, ha a játékok meghibásodnak, akkor a lehető leghamarabb megjavítják.  Ezekben a napokban is tartanak a virágosítási munkálatok a városban. A Szompark munkatársai Szombathely több tucat pontján, szobroknál, körforgalmakban, terelőszigetek mentén, 38 ezer tő különböző színű és formájú  növényt ültetnek ki.

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.