km/óra
  2021.10.28., csütörtök  •  Simon, Szimonetta napja
Ütemterv szerint nyírják a füvet

Ütemterv szerint nyírják a füvet

Tavasztól az ősz végéig tart a fűnyírás Szombathely zöldrészein, a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. dolgozói nyilvános ütemterv szerint dolgoznak a városban. Korábban öt, most 2,5-3 hét alatt érnek körbe a 270 hektárnyi, tagolt, gondozásra váró területen.

 

A városüzemeltetésért felelős alpolgármesterrel, Horváth Somával és Kiss Dáviddal, a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. vezetőjével tekintettük át a sokakat foglalkoztató témát. A cég számos feladata közül az egyik legfontosabb a szombathelyi zöldterületek karbantartása, nyírása. Ez általában március közepétől, végétől október végéig tart, de a tapasztalatok alapján a szezon egyre hosszabb lesz. Az utóbbi esztendők enyhe őszi időjárása miatt előfordult már, hogy decemberben is be kellett indítani a gépeket. 


A városvezetés idén 90 millió forintos pluszforrást rendelt ehhez a feladathoz, az volt a cél, hogy a korábbi 5 hét helyett 2,5-3 hét alatt érjen körbe, végezzen a cég az általa gondozott részeken a fűnyírással, mondta el Horváth Soma. Ebből a Szompark nagyteljesítményű munkagépeket, adaptereket vásárolt, a területen tevékenykedők állandó létszámát 22-ről 28-ra emelte, illetve kisegítő munkásból is többet tud alkalmazni. Így három, folyamatosan dolgozó csapat a megfelelő ütemterv szerint halad – hogy éppen hol várható a megjelenésük, az elérhető a cég honlapján (www.szompark.hu). A tavaszi időszakban különösen fontos, hogy minél többször nyírják a füvet, hiszen április végétől nyár elejéig, különösen esős időszakokban, gyorsan nő a növényzet. A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy a rossz idő viszont hátráltatja a munkát.


–  Azt kértük, hogy intenzíven dolgozzon a cég – nyilatkozta lapunknak Horváth Soma – , mivel a visszajelzések alapján úgy éreztük, az öthetes „kör” túl hosszú idő. Azért döntöttünk a fejlesztés mellett, hogy a cég képes legyen megfelelni az elvárásoknak.


A 270 hektárnyi zöldterület mellett vannak olyan zöldrészek a városban, amelyeket nem a Szompark gondoz. A cég nem végezhet munkát magánterületen (akkor sem, ha az itt készült képek alapján nagyra nőtt a fű), a vízfolyások, patakok mentén (partoldalak a Vízügyi Igazgatóság felügyelete alá tartoznak), illetve akadnak olyan zöldfelületek is, amelyek intézmények kezelésében állnak (Haladás Sportkomplexum, Weöres Sándor Színház stb.), amelyek aztán nem a város tulajdonában álló céggel szerződtek a feladatra, azaz meglehetősen összetett kérdéskörről van szó. 


Hogy mennyire, azt jól példázza a Sportliget esete, amelyről született már olyan médiadolgozat is, amely azt taglalta, hogy méteres a gaztenger a nemrégiben átadott komplexum egy részén. A felújított szabadidőközpontban azonban az uniós pályázat része volt egy különleges, virágos rét kialakítása és fenntartása, amely speciális kezelést igényel: egyebek mellett drága fűmagot és évi háromszori nyírást. Az utóbbi feladatra egyébként más céggel szerződött a Szombathelyi Sportközpont. 


Szompark feladatairól Kiss Dávid ügyvezető elmondta, hogy nyolcvannál is több tevékenységgel foglalkoznak.  Ők tartják karban a szökőkutakat (az utóbbiak a járványhelyzet miatt az idén később kezdenek üzemelni), gondozzák a virágágyásokat, fákat metszenek, sövényeket vágnak.  Szintén hozzájuk tartoznak a játszóterek is, három ember folyamatosan felügyeli ezeket, ha a játékok meghibásodnak, akkor a lehető leghamarabb megjavítják.  Ezekben a napokban is tartanak a virágosítási munkálatok a városban. A Szompark munkatársai Szombathely több tucat pontján, szobroknál, körforgalmakban, terelőszigetek mentén, 38 ezer tő különböző színű és formájú  növényt ültetnek ki.

Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől lezárják a szőlősi átjárót
Lezárják jövő hétfő (október 25.) reggel fél kilenctől kedd este nyolcig (október 26.) a Rumi úton található szőlősi vasúti átjárót pályakarbantartási munkálatok miatt, közölte Rázó László, a GYSEV sajtószóvivője.
Visszavárunk, Doki! - mancsokkal is segítik az állatorvos felépülését
Mancsokkal a dokiért címmel jótékonysági sétát szervezett a Fekete István Állatvédő Egyesület a súlyos balesetet szenvedett állatorvos, Varjú Gábor javára. Szerették volna megmutatni, milyen sokan gondolnak rá és bíznak a gyógyulásában. A nevezési díjakból befolyt összeget az egyesület Varjú Gábor családjának juttatja el.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Megyei I. osztály: a Sárvár nyerte a Vép elleni rangadót, hetet rúgott a Haladás-Zanat
A Celldömölk Egyházasrádócról hozta el a három pontot, a Király SE, a Jánosháza, valamint a Táplán pedig hazai környezetben aratott győzelmet. A Kőszeg a Vasvárral, a Répcelak a Rábapaty gárdájával játszott 1-1-es döntetlent.
52 új fertőzött Vasban, 2548 Magyarországon, 24 beteg meghalt
2548 az új fertőzött, elhunyt 24 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.188-ról 24.240-re nőtt.
legfrissebbek
Haladás: átrendeződnek a tulajdonviszonyokat futballcsapatot működtető cégben, a közgyűlésen is téma lesz a változás
Tőkeemelést tervez a Haladás NB II-es futballcsaptát működtető Szombathelyi Haladás Kft-ben a kisebbségi tulajdonos Haladás Marketing Kft, a művelet pénzügyi hátterét a jelenlegi mezszponzor, a Vasútvill Kft. biztosítaná, jelezte levelében az önkormányzatnak Séllei Árpád, a Szombathelyi Haladás Kft. ügyvezetője. Az októberi közgyűlésen is téma lesz a változás.
Közleményben reagált az ugytudjuk.hu egyik cikkére a szombathelyi Fidesz, mellékesen beleálltak a városi hetilapba is
Érdekes közleményt adott ki a szombathelyi Fidesz szerdán: szerintük a Savaria Fórum kicenzúrázza Hende Csabát (jelentsen ez bármit is), továbbá a hetilap dr. Nemény Andrást pedig levágja a fotókról. A bejelentés apropója az volt, hogy az ugytudjuk.hu egy cikkben értekezett arról, hogy szerintük hogyan kezeli a kormánypárti képviselő a Nemény Andrással közös fotókat. Miután a Savaria Fórum még csak nem is linkelte a szóban forgó dolgozatot, ezért úgy vagyunk a megjelent közleménnyel, mint az öreg székely a zsiráffal: látni látjuk, hogy van ilyen, csak nem hisszük el.
Tizenegyesekkel búcsúzott a Haladás a MOL Magyar Kupától
A szombathelyiek Gyirmót elleni összecsapásán 0-0-ás 120 perc után büntetők döntöttek a vendégek javára.
Százéves a Soroptimist International
A világszervezet szombathelyi klubja is megemlékezett a kerek évszámról, mely egybeesett a Soroptimist Club Szombathely fennállásának hetedik évfordulójával. Mit tehetnek a nők a nőkért, hogyan jusson egy kicsit több pénz, figyelem, szakértelem oda, ahol hiányzik, onnan, ahol esetleg van? Ilyen kérdésekre keresik a választ a különböző szakterületeken kiemelkedő képességeket felmutató klubtagok, akik egyetértenek a világ egyik legnagyobb önkéntes, jószolgálati civil szervezetének – a politika és a vallás tekintetében – szigorúan semleges értékrendjével, a faji megkülönböztetés minden formáját elutasítva.
Futsal: parádés győzelem, a máltai BL-minitornát is sikerrel indította a Haladás
A szombathelyiek gólzáporos mérkőzésen nyertek a házigazda ellen, Dróth Zoltán, Luiggi Longo és Henrique Diniz is duplázni tudott.