km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Ütemterv szerint nyírják a füvet

Ütemterv szerint nyírják a füvet

Tavasztól az ősz végéig tart a fűnyírás Szombathely zöldrészein, a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. dolgozói nyilvános ütemterv szerint dolgoznak a városban. Korábban öt, most 2,5-3 hét alatt érnek körbe a 270 hektárnyi, tagolt, gondozásra váró területen.

 

A városüzemeltetésért felelős alpolgármesterrel, Horváth Somával és Kiss Dáviddal, a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. vezetőjével tekintettük át a sokakat foglalkoztató témát. A cég számos feladata közül az egyik legfontosabb a szombathelyi zöldterületek karbantartása, nyírása. Ez általában március közepétől, végétől október végéig tart, de a tapasztalatok alapján a szezon egyre hosszabb lesz. Az utóbbi esztendők enyhe őszi időjárása miatt előfordult már, hogy decemberben is be kellett indítani a gépeket. 


A városvezetés idén 90 millió forintos pluszforrást rendelt ehhez a feladathoz, az volt a cél, hogy a korábbi 5 hét helyett 2,5-3 hét alatt érjen körbe, végezzen a cég az általa gondozott részeken a fűnyírással, mondta el Horváth Soma. Ebből a Szompark nagyteljesítményű munkagépeket, adaptereket vásárolt, a területen tevékenykedők állandó létszámát 22-ről 28-ra emelte, illetve kisegítő munkásból is többet tud alkalmazni. Így három, folyamatosan dolgozó csapat a megfelelő ütemterv szerint halad – hogy éppen hol várható a megjelenésük, az elérhető a cég honlapján (www.szompark.hu). A tavaszi időszakban különösen fontos, hogy minél többször nyírják a füvet, hiszen április végétől nyár elejéig, különösen esős időszakokban, gyorsan nő a növényzet. A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy a rossz idő viszont hátráltatja a munkát.


–  Azt kértük, hogy intenzíven dolgozzon a cég – nyilatkozta lapunknak Horváth Soma – , mivel a visszajelzések alapján úgy éreztük, az öthetes „kör” túl hosszú idő. Azért döntöttünk a fejlesztés mellett, hogy a cég képes legyen megfelelni az elvárásoknak.


A 270 hektárnyi zöldterület mellett vannak olyan zöldrészek a városban, amelyeket nem a Szompark gondoz. A cég nem végezhet munkát magánterületen (akkor sem, ha az itt készült képek alapján nagyra nőtt a fű), a vízfolyások, patakok mentén (partoldalak a Vízügyi Igazgatóság felügyelete alá tartoznak), illetve akadnak olyan zöldfelületek is, amelyek intézmények kezelésében állnak (Haladás Sportkomplexum, Weöres Sándor Színház stb.), amelyek aztán nem a város tulajdonában álló céggel szerződtek a feladatra, azaz meglehetősen összetett kérdéskörről van szó. 


Hogy mennyire, azt jól példázza a Sportliget esete, amelyről született már olyan médiadolgozat is, amely azt taglalta, hogy méteres a gaztenger a nemrégiben átadott komplexum egy részén. A felújított szabadidőközpontban azonban az uniós pályázat része volt egy különleges, virágos rét kialakítása és fenntartása, amely speciális kezelést igényel: egyebek mellett drága fűmagot és évi háromszori nyírást. Az utóbbi feladatra egyébként más céggel szerződött a Szombathelyi Sportközpont. 


Szompark feladatairól Kiss Dávid ügyvezető elmondta, hogy nyolcvannál is több tevékenységgel foglalkoznak.  Ők tartják karban a szökőkutakat (az utóbbiak a járványhelyzet miatt az idén később kezdenek üzemelni), gondozzák a virágágyásokat, fákat metszenek, sövényeket vágnak.  Szintén hozzájuk tartoznak a játszóterek is, három ember folyamatosan felügyeli ezeket, ha a játékok meghibásodnak, akkor a lehető leghamarabb megjavítják.  Ezekben a napokban is tartanak a virágosítási munkálatok a városban. A Szompark munkatársai Szombathely több tucat pontján, szobroknál, körforgalmakban, terelőszigetek mentén, 38 ezer tő különböző színű és formájú  növényt ültetnek ki.

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.