km/óra
  2024.02.21., szerda  •  Eleonóra napja
Újra válságban a szépségipar?

Újra válságban a szépségipar?

A gazdasági válság többeket életmódváltásra kényszerít: ha még mindig felszisszenünk, mikor egy kiló kenyérért fizetünk a pékségben, valószínűleg lemondunk pár nem létfontosságú dologról. A szépségiparra egyszer már nagy csapást mért a világjárvány: vajon a jelenlegi helyzetnek is  vesztesei a fodrászok, a műkörmösök és a kozmetikusok?

Az emelkedő energiaárak és a gazdasági válság miatt az egész ország nehéz helyzetbe került – közöttük olyan szolgáltatások, melyek igénybevétele eddig sokaknak természetes volt. Ide tartoznak a szépségipar, főként a  magas áramfogyasztású fodrászatok és szoláriumok szolgáltatásai. A kozmetikusok, szempillaépítők és műkörmösök pedig az alapanyagok megemelkedett beszerzési ára miatt emelik az árakat – emiatt pedig vendégeket veszíthetnek. 

Kőhegyi Róbert  harmadik éve dolgozik Szombathely belvárosában fodrászként. A Covid-járvány idején volt visszaesés a szalonban, elsősorban a kijárási korlátozások miatt, de utána visszaállt a vendégkör. A jelenlegi helyzet más – mondja el  –, a rezsi és az alapanyagok árának emelkedése egyaránt nehéz helyzetet teremtett.
 Arra a kérdésre, hogy a vendégkört a gazdasági válság mennyire viselte meg, érezhető-e, hogy jobban spórolnak, így válaszolt: – Négy részre tudom osztani a vendégkört. Van, akit nem érdekel még a válság, nem foglalkozik vele: vagy azért, mert olyan anyagi és társadalmi helyzetben él, vagy azért, mert kiszorítja a fizetéséből a szolgáltatás árát. Többen elkezdték kitolni a fodrászhoz járás idejét: nem havonta, csak öthetente, kéthavonta járnak. Van, aki  otthon festi a haját, csak vágatni jár a szalonba, s  végül van olyan vendég, egyelőre nagyon kevés, aki eltűnt. 
Vannak új kuncsaftjai is: – Közép-árkategóriás üzletként minőségi munkát végzünk. A drágább fodrászatok vendégei válsághelyzetben ezért szívesen választanak minket: a jó minőséget kevesebbért – mondja el.
Kolléganőjével sokat dolgoznak, és nem emeltek árat: hosszú távon  félnapos, délelőtti és délutáni munkaidőt  terveznek, ami csökkenti a rezsit. – Bár a logika azt diktálja, emeljük az árainkat, mi inkább többet dolgozunk normál áron, hogy megtartsuk a vendégeinket és az üzletet. A fodrászatban céltudatosan tartalékolnak is az előre nem látható kiadásokra – a vendégeknek pedig szimpatikus, hogy a szolgáltató vele együtt viseli és éli túl a válság következményeit. 

Hajni kozmetikus, Dóri fodrászként dolgozik a Derkovitson működő szépségszalonban: a kozmetikai alapanyagok ára 10 százalékkal, a fodrászkellékeké 25 százalékkal nőtt, az üzlet rezsije 150 százalékkal emelkedett: mindkettejüknek árat kellett emelni. A vendégkörük szerencsére még nem szűkült, úgy gondolják, ezen a téren 1-2 hónap múlva fognak megmutatkozni igazán a válság jelei.

Horváth Lilla egy belvárosi szalonban dolgozik kozmetikusként: úgy véli, az ő vendégeinek életében válság idején is prioritást képeznek a kozmetikai kezelések: bár az áremelést ő sem kerülhette el, a kuncsaftok megmaradtak, talán ritkábban jelentkeznek be hozzá kezelésekre. Nyáron látja majd igazán a gazdasági helyzet esetleges következményeit, mert a munkája szezonálisabb, például gyantázásra télen ritkábban járnak a hölgyek, mint nyáron. 30-40 százalékkal nőtt az alapanyagainak ára, de akciók idején próbál nagyobb mennyiséget betárazni, így játszva a lehetőségekkel.

A szépségipar szolgáltatóit tehát elérte a válság, s az, hogy milyen stratégiával akarnak túlélni, nagyban függ attól, a vendégkörük hogyan reagál a változásokra..Egy dologban mindnyájan egyetértettek: a gazdasági nehézségek következményei most kezdenek csak igazán begyűrűzni a társadalom minden rétegének életébe, s lehet, hogy ami eddig többeknek elérhető volt, holnap már luxusnak számít.

 

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adatai szerint jelenleg 2890 szépségipari vállalkozás van a megyében, ebből 2574 egyéni vállalkozó. Ebből 155 indult a tavalyi évben, 5 meg is szűnt. Eddig 2023-ban 8 szépségipari vállalkozást indítottak el.

TP

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
„Ami szép, ami jó, és amit el kell viselni” – interjú Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógussal
Múlt hónapban töltötte be 90. életévét Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógus. A legendás Savaria Táncegyüttes alapítójával, aki sosem bánta meg, hogy a színpad helyett a tanítást választotta, otthonában beszélgettünk.
Lemondott Novák Katalin, utoljára szólt államfőként
Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.
Elhunyt a Virológiai Nemzeti Laboratórium fiatal vezetője
Tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.
legfrissebbek
Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményük szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel.
Három kocsi karambolozott a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között (Videóval)
Félpályán haladhat a forgalom a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között. Két embert szállítottak kórházba, számol be a hírről a 112press.hu Facebook-oldala.
Találkoztak a vármegyeszékhely egykori tűzoltói
Nyugdíjas találkozón látták viszont egymást az egykori kollégák a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon február 16-án.
A kánai menyegző a SZEDIK-ben
A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ (SZEDIK) és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Értünk? Értünk! - Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért! elnevezésű programja újabb állomásához ért: ezúttal a kánai menyegző történetébe csöppentek a negyedikes diákok és az intézmény fogyatékkal élő lakói.
Az eddigi legnagyobb főnyeremény halmozódott fel a magyarországi ötöslottón
A ötöslottón ezen a héten 6,45 milliárd forint a megnyerhető főnyeremény összege, amely a játék 67 éves történetének eddigi legnagyobb nyereményösszege - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szerdán az MTI-t.