km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
Újabb ütőkártyája lett a városnak

Újabb ütőkártyája lett a városnak

Megérte a partnerséget keresni: Szombathely és Söpte tavalyi megegyezésének hála, 650 milliós bevételen osztozkodhatnak a települések az északi ipari park 14 hektáros telekértékesítése után.

 

Az augusztusi rendkívüli közgyűlés bólintott rá egy ingatlanterület értékesítésére a leendő északi ipari parkban, amire a vépi Galambos Holding Kft. csapott le. A szállítmányozással foglalkozó cég logisztikai központot fog kialakítani mintegy 140.000 négyzetméteren, amiért nettó 651.824.000 forintot fizet Szombathelynek és Söptének.

 

210 hektárnyi lehetőség

 

Az adásvétel igazi win-win szituáció, mégis, ha tavaly nem sikerült volna pontot tenni egy tizenkét éve húzódó vita végére, most nem számolhatnánk be egy városi pluszbevétellel, jövőbeli munkahelyekkel és újabb iparűzésiadó-bevételekkel járó beruházásról. Még Ipkovich György polgármestersége alatt vásárolta meg a két önkormányzat azt a honvédségi területet, aminek 3/5-öd része Szombathely, 2/5-öd része Söpte tulajdonába került, már akkor ipari tervekkel. A szombathelyi tulajdonú területnek viszont csak a kisebb része tartozott a megyeszékhely közigazgatási területéhez, a többi söptei fennhatóságú volt. Ez azért okozott problémát Szombathelynek, mert a söptei közigazgatáshoz tartozó részen a söptei önkormányzat alkotta szabályok érvényesek, ráadásul, ha ott ipartelepítés történik, akkor az iparűzési adó Söptéhez folyik be. A faramuci helyzetet jól példázza, ha a korábbi állapot alapján kezdett volna egy cég dolgozni a területen, akkor Söptének át kellett volna adnia a telektulajdonos Szombathelynek az iparűzési adó egy részét. Viszont Szombathelyen magasabb az adó mértéke, ebben az esetben a söptei közterhen is emelni kellett volna.

 

A járhatatlan lehetőség helyett tavaly az önkormányzatok megállapodtak abban, hogy ezt a területet Söpte átadja közigazgatásilag Szombathelynek, vagyis módosítják a közigazgatási határokat. Ennek köszönhetően az oda települő cégek iparűzési adója Szombathelyhez folyik majd be. A községnek is nagyon kedvező, hogy cserébe a megyeszékhely vállalta, ha ingatlant értékesít ezen a területen, a bevétel 11 százalékát, illetve a vállalkozás későbbi iparűzési adójának 11 százalékát is Söpte kapja meg a megegyezés után 210 hektárossá terebélyesedő északi ipari parkban. (A Schaeffler új üzemegysége is itt kapott helyet, a teljes egészében szombathelyi közigazgatási területen fekvő 30 hektáros részen.) A dealnek köszönhetően a Galambos Holding logisztikai központjának telekértékesítése után Szombathelynek nettó 580 millió forint bevétel jut, Söpte pedig 71 millió 700 ezer forinttal gazdagodik – az arányok kedvéért fontos kiemelni, hogy a település idei éves költségvetése összesen 174,5 millió forint.

 

Mutyik kizárva

 

Dr. Horváth Attila, Szombathely költségvetésért felelős alpolgármestere a lapunknak elmondta: „Egy évtizedes problémára sikerült megoldást találnunk a söptei képviselő-testülettel. A község polgármesterének szavait tudom idézni, aki elmondta; most először érezte azt, hogy egyenlő félként bánnak velük, nem pedig diktátumokat kapnak Szombathelytől.” A városvezető szerint mindkét fél jól járt, hiszen a szombathelyi kasszába érkező 580 millió mellett, a megállapodásuknak megfelelően, Söptét nettó 71 millió forint illeti a vételárból, ami a település valaha volt egyik legnagyobb egyösszegű bevétele. Dr. Horváth Attila szerint ezért is különösen szomorú, hogy támadják a község polgármesterét, amiért megegyezett az ellenzéki önkormányzattal.

 

Az alpolgármester hatalmas lehetőséget lát az északi ipari parkban. „Ez az adásvétel több, mint egy szimpla telekértékesítés. Egy komplex iparfejlesztés első lépéstét tettük meg” – mondta. Ennek keretében a vételárból közművesíteni fognak, és az ipari zóna infrastruktúráját is fejlesztik, ami újabb beruházásokat csábíthat Szombathely és Söpte közé. Az önkormányzat egyébként örömmel látta, hogy a Galambos Trans felelt meg a hirdetménynek. „A logisztikai központnak hála, a gyáripar és a gépészmérnökképzés mellett egy újabb gazdasági ütőkártyája lesz Szombathelynek” – emelte ki.

 

A városvezető nyilatkozata alapján ezt a lehetőséget a cégek, a lehetséges beruházók is kezdik észrevenni. Mint dr. Horváth Attila elmondta, folyamatosan egyeztetnek az új érdeklődőkkel. „Budapestről azt csiripelik a madarak, hogy a kormányzati szakemberek szerint nincs Közép-Európában hasonló méretű és hasonlóan jó adottságokkal rendelkező ipari terület, mint amit a városhatárban létrehoztunk. Folyamatos kapcsolatban vagyunk a megfelelő kormányzati szervekkel és az érdeklődő vállalatok delegációival, de erről még semmilyen tájékoztatást nem adhatok, hiszen titoktartási kötelezettség köt minket a cégek felé. Egyetlen dologról viszont bátran és minden körülmények között beszélek: soha és semmilyen körülmények között nem hoz olyan döntést a városvezetés, ami ne felelne meg a versenyszabályzatnak. Nem fogunk mutyikat kötni” – húzta alá az alpolgármester.

 

Cs.A.

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.