km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Újabb fényforrásokat vezet ki az EU

Újabb fényforrásokat vezet ki az EU

Újabb fényforrásokat vezetnek ki az Európai Unió piacáról, elsősorban a higanyterhelés csökkentése, valamint az energiamegtakarítás ösztönzése érdekében - hívta fel a figyelmet az MEE Világítástechnikai Társaság pénteken.

Augusztus 25-től tiltják bizonyos kompakt fénycsövek (CFL) és lineáris fénycsövek (T5 és T8) uniós forgalomba hozatalát a ROHS irányelvek, amelyek korlátozzák 12 veszélyes anyag alkalmazását. A tiltás célja elsősorban a környezet higanyterhelésének csökkentése.

Ezeket a fényforrásokat zömmel ipari létesítményekben, irodákban, üzletekben és aluljárókban használják, de előfordulhatnak háztartásokban is. Szeptember 1-jétől a fényforrásokra és előtétekre vonatkozó 2019-es rendeletek alapján tiltják további fényforrások piacra helyezését.

Ez a tiltás érinti az általános és kiemelő világításra szolgáló hálózati feszültségű halogénlámpákat (G9) és a kisfeszültségű halogénlámpákat (G4 és GY6,35) is. A jogalkotó szándéka elsősorban az energiamegtakarítás ösztönzése volt.

A már legyártott, kereskedelmi forgalomba került termékek még szabadon felhasználhatók - jelezte a Világítástechnikai Társaság.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.