km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Többe kerülhet az ovis korcsolyázás, nyelvoktatás

Többe kerülhet az ovis korcsolyázás, nyelvoktatás

Változhatnak az óvodai szolgáltatások díjai, valamint az étkezést biztosító ELAMEN Zrt. is újabb emelés miatt fordult az önkormányzathoz. Arról, hogy ez terheli-e majd a szülők pénztárcáját, a közgyűlésen döntenek majd.

 

Az óvodákban, általános iskolákban, valamint középfokú oktatási intézményekben és kollégiumokban az étkezést biztosító ELAMEN Zrt. az élelmiszer árak drasztikus emelése miatt 2022. október 1-től az élelmezési nyersanyagköltség, az energia árak többszörösére emelkedése miatt a rezsikulcs emelését kezdeményezte, olvasható az előterjesztésben.  A szolgáltató az élelmezési nyersanyagköltség 10 százalékkal történő megemelését kezdeményezte, ezzel egyidejűleg a rezsikulcs 124,44 százalékra történő emelését kérte. Az ELAMEN Zrt. által kért emelés az idei 2022. évre az önkormányzatnak mintegy 17,2 millió forint többlettámogatást jelentene.


Hangsúlyozták, az önkormányzat ebben a rendkívül nehéz gazdasági helyzetben a szülőket nem kívánja tovább terhelni, ezért az élelmezési nyersanyagköltség összegét, ezzel összefüggésben a térítési díjat nem kívánja megemelni. Ehhez azonban egyszeri, rendkívüli rezsiköltség támogatásra van szükség, melyről a csütörtöki közgyűlésen döntenek majd. 


Az óvodai egyéb szolgáltatások díjai is változhatnak. Az önkormányzat által fenntartott óvodákban egységesen az alábbi szolgáltatások vehetők igénybe: idegen nyelv oktatása, zeneovi, korcsolyaoktatás, óvodai úszásoktatás, gyermektánc. Az önkormányzat a szombathelyi nagycsoportosoknak az óvodai úszásoktatást térítésmentesen biztosítja. Az ingyenes úszásoktatásra nem jogosult gyermekek térítési díj ellenében vehetnek részt az úszáson. 


A járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt az óvodai szolgáltatásokat nem hirdették meg. Mint írják, az idei évben azonban lehetőség lenne ezen szolgáltatások ismételt elindítására. A megemelkedett energiaárak és bérek, a magas infláció miatt a jelenlegi térítési díjakkal számolt bevételből azonban nem szervezhetők meg, indokolt a térítési díjak emelése. Az idegen nyelv oktatása eddig 3500 forint volt havonta, ezt 5 ezer forintra emelnék. A zeneovi alkalmanként 350 forintba került, ez 1000 forint lenne ezentúl. A korcsolyaoktatás (utazási költséggel) tanfolyamonként 8.500 Ft volt, ennek költsége 12 ezer forintra emelkedne. A gyermektánc egy alkalommal 500 forintba került, ezért 1000 forintot kellene fizetni. 


Ha megszavazzák a képviselők, akkor november 1-től változhatnak a szolgáltatások díjai. 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.