km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
Több mint 2 millió forintot csalt össze, 254 bűncselekményben mondták ki bűnösnek a zalai anyát

Több mint 2 millió forintot csalt össze, 254 bűncselekményben mondták ki bűnösnek a zalai anyát

A Zalaegerszegi Járásbíróság a 2024. január 23. napján megtartott tárgyalásán jogerős ítéletet hozott arra a nőre, aki nem létező termékek eladásával, valamint saját gyermekének valótlan gyógykezelésére hivatkozva csalt ki több mint 2 és fél millió forintot.

A vádlott 2019 novemberétől nehéz anyagi helyzetének javítása érdekében a Facebook hirdetési csoportjain keresztül eladásra kínált többek között gyermekjátékokat, könyveket, ruhákat, de az újszerűnek beállított, áron alul kínált termékek közül egyik sem állt rendelkezésére – közölte a Zalaegerszegi Törvényszék.

Előfordult, hogy egyszerre több személlyel is megegyezett a vásárlásról egy-egy tárgy kapcsán, megállapodott velük a költségek utalásáról és a csomagküldés módjáról. Valójában azonban tévedésbe ejtette a sértetteket, célja az előre kifizetett összegek megszerzése volt, hogy azokat saját és családja napi megélhetésére fordíthassa. Ezen felül a nő saját gyermekéről több esetben valótlanul azt állította, hogy gyógyíthatatlan beteg, s erre hivatkozva több sértettől adományt kért gyógykezelésekre.

A vádlott annak érdekében, hogy a rendőrségi feljelentést és a negatív vásárlási értékeléseket elkerülje, több sértettnek az okozott kárt néhány napon, héten belül – a további csalásokból befolyt összegekből – megtérítette.

A vádlott több mint 250 embert károsított meg. Áldozataitól többségében csak pár ezer forintot csalt ki, de volt, aki közel 150 ezer forintnyi LEGO-t vett volna és olyan is, aki több részletben 80.000 forintot adott a „beteg gyermek” gyógykezelésre.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki 5 rendbeli üzletszerűen elkövetett, kisebb kárt okozó csalás (ezek közül 1 eset folytatólagos) bűntettében, 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett, ugyancsak kisebb kárt okozó csalás vétségében és 248 rendbeli üzletszerűen elkövetett, a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalás vétségében (4 folytatólagos elkövetés).

A nőt ezért 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, s elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét. Ezen kívül 276.185 forint vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben a bíróság, s kötelezte 618.330 forint polgári jogi igény megfizetésére is.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a döntés meghozatalánál a nő beismerő vallomását, hogy 3 kiskorú gyermekről kell gondoskodnia, az időmúlást, hogy a kárt kisebb mértékben megfizette, továbbá a szándékot, miszerint megtérítené a fennmaradó összeget is.

Súlyosítóként többek között, hogy ismerőseit is megkárosította, valamint azt, hogy ugyanilyen módon elkövetett bűncselekmény miatt már felelnie kellett a bíróság előtt 2020 tavaszán.

Az ítélet – a polgári jogi igény kivételével – jogerős.

 

Fotó: illusztráció/Pixabay

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Fesztivál a színházban: Határvonalak (Képgalériával)
A sokszínűség jegyében rendezi meg immár második alkalommal a Weöres Sándor Színház a Határvonalak Színházi Fesztivált május 30-tól június 2-ig (csütörtöktől vasárnapig).
Falco: Meghosszabbította szerződését Kovács Benedek
Ma 12.21-kor a FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY hivatalos Facebook-oldalán jelentették be a hírt, miszerint Kovács Benedek a 2024/25-ös szezonban is sárga-feketében lép pályára.
Gyalogátkelőhelyen ütött el egy férfit egy Suzuki Szombathelyen
Ellentmondásos a szemtanúk nyilatkozata arról, hogy honnan érkezett a gyalogos. Van, aki szerint csak egy lépést tett meg a kijelölt gyalogátkelőhelyen, míg mások szerint az úttest túloldaláról indult és már majdnem átért, írja a 112press.hu.
Jó iramú, szép gólokat hozó mérkőzésen szenvedett vereséget a Haladás Viktória a Szeged ellen
A szombathelyi zöld-fehérek 3-2-re maradtak alul alföldi riválisukkal szemben.
Paragvári: Első helyezés, irány az országos döntő
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében került sor az idei Madarak és Fák Napja országos természetismereti verseny területi fordulójára, melynek ismét a Szombathelyi Erdészet Zrt. adott otthont. Nagy örömünkre iskolánk 6.a osztályos csapata nyerte meg a területi fordulót, s jutott tovább a május 11-én, Gödöllőn megrendezésre kerülő országos döntőbe, írja az iskola Facebook-oldala.