km/óra
  2021.09.23., csütörtök  •  Tekla napja
Tíz napra csökkent a karantén ideje

Tíz napra csökkent a karantén ideje

Új eljárásrendet tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ, ami szeptember 21-től érvényes. Az eddig 14 napos karanténidőszakot tíz napra mérsékelték a fertőzésgyanús páciensek esetében, mert a tapasztalatok szerint rövidebb a koronavírus lappangási ideje, a tünetek már a 3–6. napon megjelennek. A karantén alól a negatív PCR-teszt sem mentesít.

 

Ha valaki tüneteket észlel magán és felhívja a háziorvosát, az eldönti, hogy gyanús esetről van-e szó, és teszt nélkül is elrendelheti a tíznapos otthonlétet. Szoros kapcsolatot tartanak az orvosok ezekkel a betegekkel, nyomon követik állapotuk változását. Ha az covid-fertőzésre utal, kérik a térítésmentes tesztet, és lejelentik a központi információs rendszerben. A pácienst kikérdezi a háziorvosa arról, hogy járt-e fertőzéssel érintett helyen, kapcsolatba került-e igazoltan beteg személlyel, aztán számba veszik a tüneteket: 38 fok feletti láz, köhögés, orrfolyás, nehéz légzés, izomfájdalom, szaglás és ízérzés elvesztése – ezek a legtipikusabbak. A kontaktkutatás során azok kerülnek a népegészségügyi osztály látókörébe, akik a tünetek megjelenését megelőző két napban kapcsolatba kerültek a fertőzésgyanús személlyel. Tünetmentes kontaktok esetében elsősorban az egészségügyi dolgozókat tesztelik, de mindenkit szűrnek, aki ezt kéri. Családtagjaikra nem vonatkozik a karantén, ők szabadon mozoghatnak, de a várandós anyáknak, gyerekeknek és időseknek azt tanácsolják, hogy kerüljék az érintkezést.


A külföldről Magyarországra érkezőknek ugyancsak tíz napig kell karanténban maradniuk. A járványügyi megfigyelés ideje azért csökkent le négy nappal, mert a vírus lappangása a korábban véltnél rövidebb. A tesztelés hosszadalmas, sok esetben nem érnek ki a mentők 48 órán belül a fertőzésgyanús személyhez mintavételre. Az eredmény pedig gyakran akkor érkezik meg, amikor már letelt a karantén. Pozitív teszt esetén intézkedik a hatóság, a kórházba utalás szükségességéről a kezelőorvos dönt. A tesztelés fontos, hiszen a járványügyi szakemberek így kapnak képet a fertőzöttek számáról, a vírus terjedésének tendenciájáról, területi eloszlásáról. Szombathelyen a Markusovszky Kórház 11-es Huszár úti telephelyén és a MÁV-rendelő udvarán felállított sátorban fogadják a tünetmentes kontaktszemélyeket mintavételre.

 

Robbanásszerűen terjed a koronavírus


A járvány felszálló ágában vagyunk, megközelíti az ezret a napi új fertőzöttek száma. Vas megyében egy hét alatt megduplázódtak az igazolt esetek, jelenleg 459 covidos személyt tartanak nyilván. A betegek között most nem az idősek, hanem a 20-29 évesek vannak többségben.


Már nem elég sállal vagy kendővel eltakarni a szájat és az orrot, szabályosan kell maszkot viselni. Az országos tiszti főorvos a távolságtartás fontosságára hívta fel a figyelmet, például a menyasszonytáncot sem javasolja. Az egészségügyi ellátórendszer felkészült a betegek fogadására, a kórházak ágykihasználtsága 53 százalékos.


Az iskolai menzákon hosszabb ebédidőt biztosítanak az osztályoknak, kiemelt figyelmet fordítanak a higiéniára, a kézfertőtlenítésre. A kormány célja, hogy a tanév normál rendben bonyolódjon le. Szombathelyen több iskolában is megjelent már a koronavírus. A Kanizsai Dorottya Gimnázium újabb tanulójáról derült ki, hogy elkapta a fertőzést, ő a harmadik érintett az intézményben. A gimnázium 38 diákja van jelenleg hatósági karanténban, ők szeptember 28-án kezdhetnek újra iskolába járni, addig online oktatásban részesülnek. Korábban a Bolyai Gimnázium egyik tanárának covid-tesztje lett pozitív.


Folyamatosan mérik a koronavírus örökítőanyagának jelenlétét a szennyvízben, ez ugyanis előre jelezheti, hol várható hét-tíz nap múlva több beteg. A népegészségügyi központ közlése szerint a 38. héten a nyugat-magyarországi régió nagyvárosaiban – Szombathelyen is – növekedett a koncentráció, ezért nyomatékosan felhívják a figyelmet a higiéniai szabályok betartására.
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
Megyei I. osztály: A Király nyerte a szombathelyiek csatáját, a Táplán háromgólos hátrányból fordított
A címvédő Sárvár hazai pályán szenvedett vereséget a Kőszegtől. A Celldömölk is négyig jutott a Szentgotthárd ellen, a Körmend és a Bük mérkőzésén pedig döntetlen született. A Jánosháza a Lukácsháza otthonából hozta el a pontokat.
Megyei labdarúgás: gólgazdag mérkőzések a Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa 3. fordulójában
Ebben a fordulóban is voltak első osztályú búcsúzók, a Torony KSK pedig egyedüli harmadosztályú csapatként lesz ott a negyedik körben.
legfrissebbek
ENSZ-főtitkár: ocsmányság a vakcinák egyenlőtlen elosztása
„Ocsmányságnak” nevezte António Guterres ENSZ-főtitkár a vakcinák egyenlőtlen elosztását a világban, miközben a szegényebb országok vezetői az úgynevezett vakcinanacionalizmus és az oltóanyagok gazdag országok általi felhalmozása ellen emeltek hangot az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakán.
Megéri kulturális fővárosnak lenni
Talán a legjobb dolog, amit az Európai Unió tehet egy önkormányzattal, ha a településnek Európa kulturális fővárosa címet ad. Hogy miért, azt nagyon jól szemlélteti az első magyarországi kinevezett város, Pécs esete, ahol a nagy fejlődés és a reflektorfény ellenére közel sem sikerült egy zökkenőmentes projektet megvalósítani.
Tovább nőtt a biztosítók díjbevétele az idei első fél évben
Egyre népszerűbb az e-kárbejelentő, már 381 ezer alkalommal töltötték le az alkalmazást.
Az aluljáró fantom-Kula bácsija: valaki időnként fekáliával keni le a falat
Ismét rongálás történt a Thököly utcai aluljáróban. Valaki - már nem először - fekáliával szennyezte be a falat. A takarítást a szombathelyi önkéntes tűzoltók végezték el.
Megtalálták a radarernyőkről eltűnt repülő roncsait az orosz Távol-Keleten 
A balesetet feltételezések szerint időjárási körülmények okozhatták.