km/óra
  2020.11.27., péntek  •  Virgil napja
Tíz napra csökkent a karantén ideje

Tíz napra csökkent a karantén ideje

Új eljárásrendet tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ, ami szeptember 21-től érvényes. Az eddig 14 napos karanténidőszakot tíz napra mérsékelték a fertőzésgyanús páciensek esetében, mert a tapasztalatok szerint rövidebb a koronavírus lappangási ideje, a tünetek már a 3–6. napon megjelennek. A karantén alól a negatív PCR-teszt sem mentesít.

 

Ha valaki tüneteket észlel magán és felhívja a háziorvosát, az eldönti, hogy gyanús esetről van-e szó, és teszt nélkül is elrendelheti a tíznapos otthonlétet. Szoros kapcsolatot tartanak az orvosok ezekkel a betegekkel, nyomon követik állapotuk változását. Ha az covid-fertőzésre utal, kérik a térítésmentes tesztet, és lejelentik a központi információs rendszerben. A pácienst kikérdezi a háziorvosa arról, hogy járt-e fertőzéssel érintett helyen, kapcsolatba került-e igazoltan beteg személlyel, aztán számba veszik a tüneteket: 38 fok feletti láz, köhögés, orrfolyás, nehéz légzés, izomfájdalom, szaglás és ízérzés elvesztése – ezek a legtipikusabbak. A kontaktkutatás során azok kerülnek a népegészségügyi osztály látókörébe, akik a tünetek megjelenését megelőző két napban kapcsolatba kerültek a fertőzésgyanús személlyel. Tünetmentes kontaktok esetében elsősorban az egészségügyi dolgozókat tesztelik, de mindenkit szűrnek, aki ezt kéri. Családtagjaikra nem vonatkozik a karantén, ők szabadon mozoghatnak, de a várandós anyáknak, gyerekeknek és időseknek azt tanácsolják, hogy kerüljék az érintkezést.


A külföldről Magyarországra érkezőknek ugyancsak tíz napig kell karanténban maradniuk. A járványügyi megfigyelés ideje azért csökkent le négy nappal, mert a vírus lappangása a korábban véltnél rövidebb. A tesztelés hosszadalmas, sok esetben nem érnek ki a mentők 48 órán belül a fertőzésgyanús személyhez mintavételre. Az eredmény pedig gyakran akkor érkezik meg, amikor már letelt a karantén. Pozitív teszt esetén intézkedik a hatóság, a kórházba utalás szükségességéről a kezelőorvos dönt. A tesztelés fontos, hiszen a járványügyi szakemberek így kapnak képet a fertőzöttek számáról, a vírus terjedésének tendenciájáról, területi eloszlásáról. Szombathelyen a Markusovszky Kórház 11-es Huszár úti telephelyén és a MÁV-rendelő udvarán felállított sátorban fogadják a tünetmentes kontaktszemélyeket mintavételre.

 

Robbanásszerűen terjed a koronavírus


A járvány felszálló ágában vagyunk, megközelíti az ezret a napi új fertőzöttek száma. Vas megyében egy hét alatt megduplázódtak az igazolt esetek, jelenleg 459 covidos személyt tartanak nyilván. A betegek között most nem az idősek, hanem a 20-29 évesek vannak többségben.


Már nem elég sállal vagy kendővel eltakarni a szájat és az orrot, szabályosan kell maszkot viselni. Az országos tiszti főorvos a távolságtartás fontosságára hívta fel a figyelmet, például a menyasszonytáncot sem javasolja. Az egészségügyi ellátórendszer felkészült a betegek fogadására, a kórházak ágykihasználtsága 53 százalékos.


Az iskolai menzákon hosszabb ebédidőt biztosítanak az osztályoknak, kiemelt figyelmet fordítanak a higiéniára, a kézfertőtlenítésre. A kormány célja, hogy a tanév normál rendben bonyolódjon le. Szombathelyen több iskolában is megjelent már a koronavírus. A Kanizsai Dorottya Gimnázium újabb tanulójáról derült ki, hogy elkapta a fertőzést, ő a harmadik érintett az intézményben. A gimnázium 38 diákja van jelenleg hatósági karanténban, ők szeptember 28-án kezdhetnek újra iskolába járni, addig online oktatásban részesülnek. Korábban a Bolyai Gimnázium egyik tanárának covid-tesztje lett pozitív.


Folyamatosan mérik a koronavírus örökítőanyagának jelenlétét a szennyvízben, ez ugyanis előre jelezheti, hol várható hét-tíz nap múlva több beteg. A népegészségügyi központ közlése szerint a 38. héten a nyugat-magyarországi régió nagyvárosaiban – Szombathelyen is – növekedett a koncentráció, ezért nyomatékosan felhívják a figyelmet a higiéniai szabályok betartására.
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
Éveken át verték és éheztették a gyerekeiket egy Körmend közeli településen
A Körmendi Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat az ellen a Körmend közeli településen élettársi kapcsolatban élő férfi és nő ellen, akik magatartásukkal éveken át veszélyeztették három gyermeküket, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Új helyére került a város adventi koszorúja
legfrissebbek
Törökországban a 30 ezerhez közelít a napi esetszám
Törökországban csütörtökön 29 132 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, így a mutató az előző napi adathoz képest 781-gyel nőtt - közölte a török egészségügyi minisztérium.
Százezres jutalmat kapnak a fővárosi szociális dolgozók
A fővárosi idősotthonok és hajléktalanszállók dolgozói 100 ezer forint jutalmat kapnak. A főváros meleg étellel segíti a szociális intézményeket, és harmincmilliós kerettel udvarzöldítési pályázatot hirdet meg lakóépületeknek - döntött Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva.
Egy gyerek gyógyulására költi a prémiumát Gulácsi
Gulácsi a 25 milliós prémiumával egy SMA-s gyerek gyógyulásához járult hozzá.
Az európaiak nem gyúrnak eleget
Az európaiak nem végeznek elegendő izomerősítő edzést - derült ki egy friss ausztrál tanulmányból.
Operatív törzs: január végéig meghosszabbították a teljes schengeni belső határszakasz ideiglenes ellenőrzését
A Magyarország teljes schengeni belső határszakaszán ideiglenesen visszaállított határforgalom-ellenőrzést és határőrizetet a kormány január 31-én 24 óráig meghosszabbította - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.