km/óra
  2023.02.03., péntek  •  Balázs napja
Tíz napra csökkent a karantén ideje

Tíz napra csökkent a karantén ideje

Új eljárásrendet tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ, ami szeptember 21-től érvényes. Az eddig 14 napos karanténidőszakot tíz napra mérsékelték a fertőzésgyanús páciensek esetében, mert a tapasztalatok szerint rövidebb a koronavírus lappangási ideje, a tünetek már a 3–6. napon megjelennek. A karantén alól a negatív PCR-teszt sem mentesít.

 

Ha valaki tüneteket észlel magán és felhívja a háziorvosát, az eldönti, hogy gyanús esetről van-e szó, és teszt nélkül is elrendelheti a tíznapos otthonlétet. Szoros kapcsolatot tartanak az orvosok ezekkel a betegekkel, nyomon követik állapotuk változását. Ha az covid-fertőzésre utal, kérik a térítésmentes tesztet, és lejelentik a központi információs rendszerben. A pácienst kikérdezi a háziorvosa arról, hogy járt-e fertőzéssel érintett helyen, kapcsolatba került-e igazoltan beteg személlyel, aztán számba veszik a tüneteket: 38 fok feletti láz, köhögés, orrfolyás, nehéz légzés, izomfájdalom, szaglás és ízérzés elvesztése – ezek a legtipikusabbak. A kontaktkutatás során azok kerülnek a népegészségügyi osztály látókörébe, akik a tünetek megjelenését megelőző két napban kapcsolatba kerültek a fertőzésgyanús személlyel. Tünetmentes kontaktok esetében elsősorban az egészségügyi dolgozókat tesztelik, de mindenkit szűrnek, aki ezt kéri. Családtagjaikra nem vonatkozik a karantén, ők szabadon mozoghatnak, de a várandós anyáknak, gyerekeknek és időseknek azt tanácsolják, hogy kerüljék az érintkezést.


A külföldről Magyarországra érkezőknek ugyancsak tíz napig kell karanténban maradniuk. A járványügyi megfigyelés ideje azért csökkent le négy nappal, mert a vírus lappangása a korábban véltnél rövidebb. A tesztelés hosszadalmas, sok esetben nem érnek ki a mentők 48 órán belül a fertőzésgyanús személyhez mintavételre. Az eredmény pedig gyakran akkor érkezik meg, amikor már letelt a karantén. Pozitív teszt esetén intézkedik a hatóság, a kórházba utalás szükségességéről a kezelőorvos dönt. A tesztelés fontos, hiszen a járványügyi szakemberek így kapnak képet a fertőzöttek számáról, a vírus terjedésének tendenciájáról, területi eloszlásáról. Szombathelyen a Markusovszky Kórház 11-es Huszár úti telephelyén és a MÁV-rendelő udvarán felállított sátorban fogadják a tünetmentes kontaktszemélyeket mintavételre.

 

Robbanásszerűen terjed a koronavírus


A járvány felszálló ágában vagyunk, megközelíti az ezret a napi új fertőzöttek száma. Vas megyében egy hét alatt megduplázódtak az igazolt esetek, jelenleg 459 covidos személyt tartanak nyilván. A betegek között most nem az idősek, hanem a 20-29 évesek vannak többségben.


Már nem elég sállal vagy kendővel eltakarni a szájat és az orrot, szabályosan kell maszkot viselni. Az országos tiszti főorvos a távolságtartás fontosságára hívta fel a figyelmet, például a menyasszonytáncot sem javasolja. Az egészségügyi ellátórendszer felkészült a betegek fogadására, a kórházak ágykihasználtsága 53 százalékos.


Az iskolai menzákon hosszabb ebédidőt biztosítanak az osztályoknak, kiemelt figyelmet fordítanak a higiéniára, a kézfertőtlenítésre. A kormány célja, hogy a tanév normál rendben bonyolódjon le. Szombathelyen több iskolában is megjelent már a koronavírus. A Kanizsai Dorottya Gimnázium újabb tanulójáról derült ki, hogy elkapta a fertőzést, ő a harmadik érintett az intézményben. A gimnázium 38 diákja van jelenleg hatósági karanténban, ők szeptember 28-án kezdhetnek újra iskolába járni, addig online oktatásban részesülnek. Korábban a Bolyai Gimnázium egyik tanárának covid-tesztje lett pozitív.


Folyamatosan mérik a koronavírus örökítőanyagának jelenlétét a szennyvízben, ez ugyanis előre jelezheti, hol várható hét-tíz nap múlva több beteg. A népegészségügyi központ közlése szerint a 38. héten a nyugat-magyarországi régió nagyvárosaiban – Szombathelyen is – növekedett a koncentráció, ezért nyomatékosan felhívják a figyelmet a higiéniai szabályok betartására.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Mi mennyivel drágul a dohányboltokban?
Megosztotta a dohányosokat az elmúlt napokban a jövedékiadó-változás kérdése, ám az Index érdeklődésére a NAV egyértelművé tette: 2023. február 1-jével azok a hevített termékek kerültek a jövedéki adó hatálya alá, amelyek nem tartalmaznak dohányt. A mostani módosítás elsősorban olyan növény- vagy gyümölcsalapú termékeket érint, amelyeket eddig kiskereskedelmi láncok polcairól vagy webáruházakból lehetett beszerezni - írja az Index.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
„Gyere velünk, csináld velünk: a Derkovits iskola csapata megnyerte a területi elődöntőt
Szombathelyen rendezték a Játékos Sportvetélkedő területi elődöntőjét. Ma délelőtt az ELTE Savaria Egyetemi Központ sportcsarnokában csaptak össze Vas, Zala és Somogy vármegye legjobb alsó tagozatosai. A Magyar Diáksport Szövetség rendezvényén az országos bajnoki döntőbe jutás volt a tét. A hazai színeket a Derkovits Gyula és a Gothard Jenő Általános Iskola csapata képviselte.
Dr. Györke Eszter: „Szeretettel, odafigyeléssel fordulok a betegeim felé”
Vérképzési és daganatos betegségben szenvedő gyerekeket gyógyít mindennap, ami az orvoslás egy különösen nehéz, lelkileg is megterhelő szakterülete, miközben maga is kétgyermekes édesanya. Ha épp nem a kórházi ambulancián vagy az osztályon dolgozik, családjának és a hobbijának él: szenvedélyes néptáncos. Dr. Györke Eszterrel, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gyermek-onkohaematológusával beszélgettünk, aki toronymagasan megnyerte az Év Vasi Embere 2022 közönségszavazását.
Betonoszlophoz kötötte a kutyáját egy nő Répcelak közelében, hetekig nem engedte szabadon
A Sárvári Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy nővel szemben. A vád szerint 2022 őszén egy Répcelak közeli községben egy közel háromméteres lánccal kikötötte kutyáját az udvaron található betonoszlophoz, és hetekig nem engedte szabadon az állatot, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.