km/óra
  2023.06.04., vasárnap  •  Bulcsú napja
Tíz napra csökkent a karantén ideje

Tíz napra csökkent a karantén ideje

Új eljárásrendet tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ, ami szeptember 21-től érvényes. Az eddig 14 napos karanténidőszakot tíz napra mérsékelték a fertőzésgyanús páciensek esetében, mert a tapasztalatok szerint rövidebb a koronavírus lappangási ideje, a tünetek már a 3–6. napon megjelennek. A karantén alól a negatív PCR-teszt sem mentesít.

 

Ha valaki tüneteket észlel magán és felhívja a háziorvosát, az eldönti, hogy gyanús esetről van-e szó, és teszt nélkül is elrendelheti a tíznapos otthonlétet. Szoros kapcsolatot tartanak az orvosok ezekkel a betegekkel, nyomon követik állapotuk változását. Ha az covid-fertőzésre utal, kérik a térítésmentes tesztet, és lejelentik a központi információs rendszerben. A pácienst kikérdezi a háziorvosa arról, hogy járt-e fertőzéssel érintett helyen, kapcsolatba került-e igazoltan beteg személlyel, aztán számba veszik a tüneteket: 38 fok feletti láz, köhögés, orrfolyás, nehéz légzés, izomfájdalom, szaglás és ízérzés elvesztése – ezek a legtipikusabbak. A kontaktkutatás során azok kerülnek a népegészségügyi osztály látókörébe, akik a tünetek megjelenését megelőző két napban kapcsolatba kerültek a fertőzésgyanús személlyel. Tünetmentes kontaktok esetében elsősorban az egészségügyi dolgozókat tesztelik, de mindenkit szűrnek, aki ezt kéri. Családtagjaikra nem vonatkozik a karantén, ők szabadon mozoghatnak, de a várandós anyáknak, gyerekeknek és időseknek azt tanácsolják, hogy kerüljék az érintkezést.


A külföldről Magyarországra érkezőknek ugyancsak tíz napig kell karanténban maradniuk. A járványügyi megfigyelés ideje azért csökkent le négy nappal, mert a vírus lappangása a korábban véltnél rövidebb. A tesztelés hosszadalmas, sok esetben nem érnek ki a mentők 48 órán belül a fertőzésgyanús személyhez mintavételre. Az eredmény pedig gyakran akkor érkezik meg, amikor már letelt a karantén. Pozitív teszt esetén intézkedik a hatóság, a kórházba utalás szükségességéről a kezelőorvos dönt. A tesztelés fontos, hiszen a járványügyi szakemberek így kapnak képet a fertőzöttek számáról, a vírus terjedésének tendenciájáról, területi eloszlásáról. Szombathelyen a Markusovszky Kórház 11-es Huszár úti telephelyén és a MÁV-rendelő udvarán felállított sátorban fogadják a tünetmentes kontaktszemélyeket mintavételre.

 

Robbanásszerűen terjed a koronavírus


A járvány felszálló ágában vagyunk, megközelíti az ezret a napi új fertőzöttek száma. Vas megyében egy hét alatt megduplázódtak az igazolt esetek, jelenleg 459 covidos személyt tartanak nyilván. A betegek között most nem az idősek, hanem a 20-29 évesek vannak többségben.


Már nem elég sállal vagy kendővel eltakarni a szájat és az orrot, szabályosan kell maszkot viselni. Az országos tiszti főorvos a távolságtartás fontosságára hívta fel a figyelmet, például a menyasszonytáncot sem javasolja. Az egészségügyi ellátórendszer felkészült a betegek fogadására, a kórházak ágykihasználtsága 53 százalékos.


Az iskolai menzákon hosszabb ebédidőt biztosítanak az osztályoknak, kiemelt figyelmet fordítanak a higiéniára, a kézfertőtlenítésre. A kormány célja, hogy a tanév normál rendben bonyolódjon le. Szombathelyen több iskolában is megjelent már a koronavírus. A Kanizsai Dorottya Gimnázium újabb tanulójáról derült ki, hogy elkapta a fertőzést, ő a harmadik érintett az intézményben. A gimnázium 38 diákja van jelenleg hatósági karanténban, ők szeptember 28-án kezdhetnek újra iskolába járni, addig online oktatásban részesülnek. Korábban a Bolyai Gimnázium egyik tanárának covid-tesztje lett pozitív.


Folyamatosan mérik a koronavírus örökítőanyagának jelenlétét a szennyvízben, ez ugyanis előre jelezheti, hol várható hét-tíz nap múlva több beteg. A népegészségügyi központ közlése szerint a 38. héten a nyugat-magyarországi régió nagyvárosaiban – Szombathelyen is – növekedett a koncentráció, ezért nyomatékosan felhívják a figyelmet a higiéniai szabályok betartására.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
legfrissebbek
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet eljuttattak az MTI-hez.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
Elektromos zárlat okozhatott tüzet egy szombathelyi konyhában
A Március 15. térre riasztották a szombathelyi tűzoltókat és a mentőket, ahol egy második emeleti lakásból dőlt ki a füst. A házigazda nem volt otthon.
„Legyen közös a történelmi Magyarország, mert akkor a miénk is”
Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján
Vádat emeltek a lánnyal szemben, aki felgyújtott egy seprűt egy szombathelyi szupermarketben
A Szombathelyi Járási Ügyészség most közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a fiatalkorú lánnyal szemben, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.