km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Tetőtől talpig megújul a szombathelyi Éhen Gyula tér, újra lesz szobra a volt polgármesternek a vasútállomásnál

Tetőtől talpig megújul a szombathelyi Éhen Gyula tér, újra lesz szobra a volt polgármesternek a vasútállomásnál

Komplex felújítás előtt áll az Éhen Gyula tér, a parkosítás, virágosítás és az okospadok mellett pedig közösségi finanszírozásból ismét felállítják Éhen Gyula szobrát azon a helyszínen, ahol korábban állt.

Az Éhen Gyula tér rendbetételéről és parkosításáról, valamint szoborállítási kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatót szerdán az új Blaguss-iroda mellett dr. Nemény András polgármester, Bokányi Adrienn tanácsnok, a 2. számú választókörzet jelenlegi önkormányzati képviselője (Éljen Szombathely!) és Kozma Gábor, az Éhen Gyula Baráti Kör elnöke.

Mint Bokányi Adrienn elmondta, az elmúlt időszakban többféle kisebb fejlesztés is történt az Éhen Gyula tér környékén: a Blaguss felújította a korábbi Volán-pavilont és lebontotta az elöregedett bódékat, illetve az önkormányzat kialakított új parkolóhelyeket és áttervezte a meglévő parkolókat, ezáltal plusz helyekkel is bővült a tér. Ez viszont még csak a kezdet, az elkövetkezendő években komplex felújítás vár a vasútállomás környékére, hogy szebb kép fogadja a vonattal városba érkezőket.

A tervek már elkészültek, Dénes Veronika városi kertész 30-40 százalékkal nagyobb zöldterületet tervez új nagy lombú, lombhullató fák, virágágyások és rózsabokrok ültetésével. A jelenlegi, beszakadt aszfaltot feltörik majd, több helyen füvesítenek helyette, ahol pedig a gyalogos közlekedés szempontjából kell burkolat, oda ízléses, jobb minőségű térkő kerül majd. De tervben van padok és vandálbiztos, napelemes okospadok, illetve okosbuszmegállók kihelyezése is, ahol az utasok tölthetik elektromos eszközeiket.

A fejlesztés több ütemben fog haladni, első lépésként nyáron az elbontott pavilonok helyét zöldítik fákkal és virágágyásokkal. A komplex felújítás európai uniós és önkormányzati forrásból valósul majd meg.

Putz Attila, dr. Nemény András és Bokány Adrienn | Fotó: Bonyhádi Zoltán

„Csak együttműködésben lehet megvalósítani ezeket a fejlesztéseket, ezért is fontos, hogy összehangoljuk a Blaguss-szal a jövőbeli terveket, de egyeztetést kezdeményeztem a környékbeli vállalkozókkal is, mivel úgy gondolom, velük is szinergiában kell lenni, illetve kiemelt fontosságú a jövőbeli tervekkel kapcsolatban az is, hogy megkeresett minket az Éhen Gyula Baráti Kör egy szoborállítási kezdeményezéssel” – árulta el a képviselő.

Kozma Gábor, az Éhen Gyula Baráti Kör elnöke elmondta, régi tervük teljesül most, hiszen sok éve dolgoznak már azon, hogy újra szobrot állíthassanak Szombathely volt polgármesterének a vasútállomásnál, ott, ahol már korábban is állt egy. A szobrot 1935-ben avatták fel egy nagy városi ünnepség keretében, jelen voltak az akkori polgármesteren kívül a civil és társadalmi szervezetek vezetői is. A szobrot azonban a világháború után elvitték innen és egészen a rendszerváltásig még csak beszélni sem volt tanácsos Éhen Gyuláról – emlékeztetett.

„Szerencsére változott a helyzet és azóta is ápoljuk az emlékét, és így jutottunk el erre a pontra is, hiszen egy olyan városvezetés van, amely felkarolta a kezdeményezésünket. Előzetesen informálisan már beszélgettem erről dr. Nemény András polgármester úrral és Putz Attilával, a Civil Bizottság elnökével és azonnal biztosítottak a támogatásukról. Ez nem kis falat, hiszen megváltozott a világ, elmúlt több évtized, de szeretnénk a hagyományokat folytatni és most eljött az a pillanat, hogy a tér felújítása révén be tudunk kapcsolódni” – mondta.

Kozma elmondta, már az előző városvezetést is megkeresték a kezdeményezésükkel, teljes támogatást kaptak egy egész alakos szoborra, ám hamar kiderült, hogy ebből nagy valószínűséggel nem lesz semmi, ugyanis a vasútállomáshoz tervezett intermodális csomópont kialakításához kötötték, amihez csak annyit fűzött, hogy ő is volt politikus és tudja, mik a realitások.

Bokányi Adrienn, Kozma Gábor és Gombás Endre | Fotó: Bonyhádi Zoltán

Most viszont már folynak az előkészületek, egy új mellszobrot fognak készíttetni, több szobrásszal is tárgyalnak, de még nem dőlt el, hogy ki fogja elkészíteni. Az viszont már biztos, hogy közadakozásból finanszírozzák, ebbe már dr. Nemény András polgármester és Putz Attila képviselő is beszállt.

„Ez egy olyan fontos cél, amiben azt gondolom, hogy a polgármesternek példát kell mutatni. Már csak azért is, mert Szombathely ikonikus polgármesteréről van szó, aki minden későbbi polgármesternek példaképe volt. Nem véletlenül, hiszen a mai Szombathely – az intézményekkel, a kulturális és szociális rendszerrel – az ő keze nyomán alakult ki, neki hála lett modern város, ahol már akkor jó volt élni, családot alapítani. Sok család akkor került ide, így az ő leszármazottjai tulajdonképpen a mai szombathelyiek” – mondta dr. Nemény András.

Az sajtótájékoztatón a 2024-es önkormányzati választásokkal kapcsolatban is tett egy bejelentést Kozma Gábor: az Éhen Gyula Baráti Kör az idei önkormányzati választásokon is támogatja az Éljen Szombathely! Egyesületet.

A 2. választókörzetben Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!) jelenlegi képviselőn kívül három jelölt indul a 2024-es önkormányzati választáson, megválasztásuk esetén nekik is vannak megvalósítandó terveik a körzetben: Dr. Varga Zoltán Károlyné (Konzervatívok Egy Jobb Városért), Mák Zsombor (Fidesz-KDNP), Kádár Csaba (Mi Hazánk).

 

Címlapfotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.