km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Tárlat nyílt Géfin Gyula halálának 50. évfordulója alkalmából

Tárlat nyílt Géfin Gyula halálának 50. évfordulója alkalmából

A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár egykori igazgatója, Géfin Gyula halálának 50. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt az intézményben csütörtökön. A tárlat bemutat jó néhány személyes tárgyat és dokumentumot a nagyszerű tudós pap hagyatékából, aki a város múltjának fáradhatatlan kutatója volt. Részt vett a Romkert feltárásában, egyháztörténeti kutatásokat végzett, számos publikációja jelent meg.

 

Fotók, újságcikkek, levelek, kiadványok sorakoznak a tárlókban Géfin Gyula egyháztörténész, teológiatanár, az egyházmegyei könyvtár egykori igazgatójának életéből. Rónainé Magyar Krisztina gyűjteményvezető elmondta, hogy a kiállítás elején megtekinthető Géfin Gyula könyvtárigazgatói kinevezése, családi fotók, használati tárgyakat, édesanyja olvasókönyvét, ünnepi kesztyűjét, kinevezéseket, okleveleket, diplomáit.


A kiállításmegnyitón dr. Székely János megyéspüspök beszélt a tudós papról, akit 1912-ben szenteltek fel. Megtudhattuk, hogy a Premontrei gimnáziumban tanult, ott lett életre szóló jóbarátja Pável Ágostonnak, majd Pehm, később Mindszenty Józsefnek. Később Innsbruckba került, Mikes János küldte oda tanulni, ott szerezte doktori címét 1914-ben.


Számos cikket, tanulmányt tett közzé, megírta a Szombathelyi Egyházmegye története c. monográfiát, elindította a város múltjával foglalkozó Acta Savariensia sorozatot. Könyvet írt a Székesegyházról, összeállította az egyházmegye papságának történelmi névtárát. Elkötelezetten kutatta a város múltját, közreműködött a szeminárium építésekor előkerült leletek megmentésében. Járdányi Paulovics Istvánnal közösen részt vett a Romkert feltárásában, ennek külön egységet szentel a kiállítás. Géfin Gyula régészeti munkásságára a tudós világ is felfigyelt. A püspökvár Sala Terrenájában létrehozta az Egyházművészeti Múzeumot. Tóth Endre régész személyesen ismerte őt, még régész hallgató volt, amikor együtt dolgoztak. Úgy fogalmazott, nagyon közkedvelt ember volt abban a nem könnyű 50-es, 60-as években. Ez köszönhető annak, hogy ő indította el a Romkert feltárását, és rendkívül sok emberrel megismerkedett.


Géfin Gyula 50 évvel ezelőtt, 1973. november 10-én hunyt el Szombathelyen.

 

Forrás: SZTV
Fotó: Dr. Székely János megyéspüspök Facebook-oldala

Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.