km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet

Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet

Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.

 

A Blaguss Agora Hungary Kft. jelezte az önkormányzat felé, hogy 2022. március 10-én 22:00 órától nem jogosult hatósági áron üzemanyag vásárlására. A rendkívüli üzemanyagár emelkedésre tekintettel a közgyűlés a 2023. január hónapban esedékes ellentételezési díj 60 százalékos mértékű, 60 millió forint összegű átütemezéséről döntött, áll az előterjesztésben.  A Blaguss Agora Hungary Kft. az üzemanyagár drasztikus mértékű, előre nem látható megváltozása miatt kezdeményezi ezen összeg rendkívüli ellentételezésként történő biztosítását a 2022. évben, valamint további 40 millió forint üzemanyagkompenzációt. 


A képviselők csütörtökön dönthetnek arról, hogy a korábban biztosított 60 millió forintot végleges ellentételezésként fogadja el a testület, valamint további 40 millió forintot átütemeznek-e 2022. december 15-ig azzal a feltétellel, hogy ezen összeg tekintetében a végleges döntést a társaság 2022. évi beszámolója alapján hozza meg a közgyűlés.


Változás várható a buszközlekedésben, új járat indulhat Herényből


A herényi és kámoni városrészen lakók 101 fő aláírásával ellátott megkeresést juttattak el Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának 1. sz. evk. önkormányzati képviselőjéhez a városrészeken közlekedő 12-es és 21-es járatok menetrendjének módosítására. A bejelentés szerint a városrészeken a reggeli buszjáratokon a 07:02-kor induló busz nagyon korai és zsúfolásig telített, szinte nem lehet felférni, a 07:32-kor induló járat folyamatos késéssel közlekedik. A gyerekeknek 7:45-re kellene a városrészen kívüli általános és középiskolába érniük. A 07:02-es busszal nagyon korán beérnek a gyerekek, annyira, hogy néhol külön ügyeletet kell kérni emiatt. 


A Blaguss Agora Hungary Kft. a felmerült probléma kezelésére elkészítette szakmai javaslatát. A Herény városrészen 2013-2021. között a reggeli időszakban 20-25 perces követési idővel közlekedtek az 1C járatok. 2022. január 1-től az ütemes menetrend előnyeit szem előtt tartva, továbbá mérések eredményei alapján, 30 perces sűrűségű menetrendet vezettek be a városrészen. A reggeli iskolába tartó utasforgalom ugyanakkor kiemelkedő, így a Herény, Béke tér végállomásról 7:02-kor és 7:32-kor induló járatok nagy kihasználtsággal, esetenként zsúfoltan és a közúti forgalom okozta késéssel közlekednek. Az utasigényeknek eleget téve az iskolai előadási napokon, 7:17-kor Herény, Béke tér - Vasútállomás viszonylatban új 12-es járat bevezetését javasolják, ezzel igazodva a jelenlegi ütemes menetrendhez. A módosításnak köszönhetően a zsúfoltság várhatóan csökken és a kérelemben foglalt eljutási probléma megoldódik. A járat közlekedtetése egy napon 4,8 km-t jelent, ami éves szinten 902,4 km hasznos teljesítménynövekedéssel, 564 ezer forint többletköltséggel jár. 

 

Időalapú jegyet és 30 napos bérletet vezetnének be

 

A közösségi közlekedéshez való hozzáférés egyszerűsítése, a díjtermékek kínálatának bővítése érdekében a Blaguss Agora Hungary Kft. javaslatot tett időalapú jegy és 30 napos bérlet 2023. január 1. napjától történő bevezetésére.


Mint írják, az időlapú jegy fő előnye az átszállások megkönnyítése, azonban nem célja az összes alkalmi (vonaljegyes) utazás kiváltása. Szombathelyen 30 perces időalapú e-jegy bevezetését javasolják, mely jeggyel 30 percen belül az utolsó utazás megkezdése lehetséges, ugyanakkor 30 percen belül az átszállások száma korlátlan, továbbá az utolsó járművel az utazás 30 percen túl is folytatható, ha a felszállás az időalapú jegy 30 perces érvénytartamán belül történt. A 30 perces időalapú jeggyel a jelenlegi menetrendben biztosított átszállások túlnyomó része megvalósítható.


A 30 napos bérlet tetszőleges kezdőnappal megvásárolható, hasonlóan a Szombathelyen már elérhető hetibérlethez. A 30 napos bérletek ára az általános havibérlet árával (6290,- Ft), illetve a tanuló havibérlet árával (1990 Ft) megegyező. A 30 napos bérlet értékesítése kizárólag a mobiljegy-applikációkon keresztül történik, mely csatornán az utasok bármely időpontban, bármely helyszínen hozzáférnek az újonnan bevezetett díjtermékhez.


Mindezekről a közgyűlés dönt majd. 
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
legfrissebbek
Örömkorcsolyázással köszönt el a jégcsarnok
Elköszönt a Fedett Jégcsarnok a nagyközönségtől - szombaton jégdiscót tartottak, közönségkorcsolyázásra pedig vasárnap délelőtt volt lehetőség a szezonban utoljára. A jégkészítést az elszabadult rezsi díjak miatt állították le. A csarnok a tervek szerint néhány hét múlva görkorcsolyapályaként nyit ki újra, a hokicsapatok is részben műanyagborításon edzenek tovább.
Szabadságvesztésre ítélte Szombathelyen a bíróság az édesapjára késsel támadó vádlottat
A Szombathelyi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt állapította meg a bűnösségét annak a férfinak, aki 2021 februárjában késsel megsebesítette édesapját, közölte a Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály.
Devizapiac: erősödött a forint reggel
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Koronavírus: 620 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 19 beteg
A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 498, közülük 6 208 088-an a második, 3 904 558-an a harmadik, 422 103-an pedig már a negyedik oltását is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat a Koronavírus Sajtóközpont.
Elektromos rövidzárlat miatt keletkezhetett tűz egy nemesládonyi családi házban