km/óra
  2024.02.26., hétfő  •  Géza, Vanda napja
Szombathelyen 33 éve segítenek önzetlenül a szeretetszolgálat tagjai

Szombathelyen 33 éve segítenek önzetlenül a szeretetszolgálat tagjai

35 éve, 1989 februárjában jött létre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, harminckilenc alapító taggal. Azóta sokszorosára nőtt a szervezet, a szolgálatban kifejeződő meggyőződés viszont ma is ugyanaz, mint a kezdetekkor: segíteni, ahol szükséges.

 

Harmincöt éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a rendszerváltás után alakult első civil szervezetek egyike. Mára országszerte több, mint 300 intézményt tart fenn, 130 önkéntes csoportja folyamatos karitatív tevékenységet végez - naponta körülbelül 15 000 embernek nyújtanak segítséget. A szombathelyi csoport 1991 márciusában, 33 éve alakult, hat alapító taggal. Mára 29-re bővült a segítők száma, de alkalmanként külsős önkéntesek is támogatják a szolgálat munkáját.


Asbóth Mária, a Máltai Szeretetszolgálat szombathelyi csoportjának a vezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, ha az Úrnak szüksége van arra, hogy valaki a szőlőjét művelje, akkor mindig küld munkásokat. Ők is így vannak. 33 éve önkéntesen - tehát ezért semmiféle fizetséget nem kapnak - így végzik a munkájukat. Tehát az emberek javára, mert a máltai alapgondolat: a hit védelme és az emberek segítése, és a rászorulók segítése.


A Máltai Szeretetszolgálat szombathelyi csoportja jogi és rehabilitációs tanácsadással, mentális segítségnyújtással, jótékonysági estek lebonyolításával, élelmiszer gyűjtéssel és ruha adományozással segíti a rászorulókat. A szolgálat ifjúsági tevékenységeinek köre a börtönmisszióra, játszótéri programok szervezésére és tanszerek gyűjtésére egyaránt kiterjed. Jelenleg több Ukrajnából menekült családnak is segítenek.


Asbóth Mária hozzátette, lelki kötelességük, hogy segítsenek a menekülteken, hiszen maga Jézus Krisztus is megélte kisgyermekként a menekülti státuszt. Most aktuálisan az ukrán menekülteknek nagyon sokat tudnak segíteni. A Győri Máltai Régiótól minden hónapban kaptak tartós élelmiszercsomagot és ezt kiosztották a menekülteknek, akik munkaviszonyban állnak és különböző helyeken albérletekben laknak.


A szeretetszolgálat szombathelyi csoportja megalakulásának 33. évfordulója alkalmából április 6.-án, délelőtt 10 órakor a ferences templomban hálaadó szentmisét tartanak. 

 

Forrás: SZTV

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak