km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Szombathely 17 oltóponttal segítené a háziorvosok munkáját

Szombathely 17 oltóponttal segítené a háziorvosok munkáját

Dr. Nemény András polgármester élő Facebook-bejelentkezésben ismertette a szombathelyi fertőzöttségi adatokat, beszélt a következő napok történéseiről és a kormányzati bejelentések lehetséges hatásairól. Elmondta, hogy Szombathelyen 320 aktív fertőzött van, a számuk folyamatosan emelkedik. Tegnap ketten vesztették életüket.

 

A polgármester elmondta, a járvány harmadik hulláma elérte Szombathelyt is, a vírus agresszívabban fertőz, és a lefolyása is súlyosabb. Ismertette a mai adatokat, mely szerint 320 aktív fertőzött van Szombathelyen, ez a szám folyamatosan emelkedik. A mentők folyamatosan járnak, nagyobb ütemben növekszik a szám, mint a második hullám idején. 75 igazolt kórházi beteg van, 12-nél pedig még nem igazolódott be, hogy elkapta a betegséget. Az elmúlt napon két szombathelyi veszítette életét a fertőzés következtében. Sokan vannak lélegeztetőgépen, nemcsak az idősebb korosztály a veszélyeztetett, hanem a 40-50 évesek is.  A vírus nem kíméli a gyerekeket sem. 


Úgy fogalmazott, a következő napok is az oltásokról szólnak majd. Pénteken, hétfőn és kedden Pfizer-oltás lesz az állami oltópontokon, a kórházban és a Március 15. téren is. 280-280 személyt oltanak be minden egyes nap egy-egy helyszínen. A Pfizer mellett most lesz a tömeges oltása az AstraZenecának, melyet a 60 év alatti krónikus betegek kaphatnak meg. 1700 embert terveznek beoltani a megyében ezzel a következő napokban. Az oltóhelyek reggel 8-tól este 8-ig nyitva lesznek. Hozzátette: két oltópont lesz a Március 15. téren, három pedig a kórházban, így a hétvégén Szombathelyen összesen 5 oltópont működik majd. A Március 15. téren sátrakat állítottak fel, mobil wc-ket helyeztek ki, és parkolókat zártak le a várakozók számára.


Kiemelte, hogy a háziorvosoknál is folyamatos az oltás.  Naponta 15-20 ember oltását tudják megoldani, a tömeges oltás viszont 50 ember oltását jelenti majd, ezért az önkormányzat kezdeményezi saját oltópontok felállítását. A szakemberekkel történő egyeztetés után 4 oltóhelyre és 17 oltópontra tettek javaslatot, könnyítve a háziorvosok munkáját. Ehhez a szükséges engedélyekre várnak még. A javaslat szerint 70 önkormányzati dolgozót csoportosítanak át diszpécseri feladatokra, további 80-at az oltópontokon történő koordinációra. Nemcsak önkormányzati dolgozókat biztosítanának, hanem a tárgyi feltételeket is. 


Elmondta még, hogy a lezárásokkal kapcsolatban sok a nyitott kérdés, a rendelet várhatóan éjfélkor jelenik meg. Azt ígérte, ha lehet óvodai ügyeletet biztosítani, akkor megszervezik. Elképzelhető, hogy a bölcsődék nyitva lesznek, erről egyelőre nincs információ. A szociális étkeztetést továbbra is ellátják, a gyerekek étkeztetése sem lesz kérdéses. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat továbbra is segít a bevásárlásban és a gyógyszerek kiváltásában.


Dr. Nemény András mindenkitől azt kérte, hogy regisztráljon az oltásra, ő maga is beadatja a vakcinát. Aki regisztrált, mindenképpen menjen is el az oltásra, mert bármelyik oltás jobb, mint ha be sem oltatnánk magunkat. 

 


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.