km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Szombathely 17 oltóponttal segítené a háziorvosok munkáját

Szombathely 17 oltóponttal segítené a háziorvosok munkáját

Dr. Nemény András polgármester élő Facebook-bejelentkezésben ismertette a szombathelyi fertőzöttségi adatokat, beszélt a következő napok történéseiről és a kormányzati bejelentések lehetséges hatásairól. Elmondta, hogy Szombathelyen 320 aktív fertőzött van, a számuk folyamatosan emelkedik. Tegnap ketten vesztették életüket.

 

A polgármester elmondta, a járvány harmadik hulláma elérte Szombathelyt is, a vírus agresszívabban fertőz, és a lefolyása is súlyosabb. Ismertette a mai adatokat, mely szerint 320 aktív fertőzött van Szombathelyen, ez a szám folyamatosan emelkedik. A mentők folyamatosan járnak, nagyobb ütemben növekszik a szám, mint a második hullám idején. 75 igazolt kórházi beteg van, 12-nél pedig még nem igazolódott be, hogy elkapta a betegséget. Az elmúlt napon két szombathelyi veszítette életét a fertőzés következtében. Sokan vannak lélegeztetőgépen, nemcsak az idősebb korosztály a veszélyeztetett, hanem a 40-50 évesek is.  A vírus nem kíméli a gyerekeket sem. 


Úgy fogalmazott, a következő napok is az oltásokról szólnak majd. Pénteken, hétfőn és kedden Pfizer-oltás lesz az állami oltópontokon, a kórházban és a Március 15. téren is. 280-280 személyt oltanak be minden egyes nap egy-egy helyszínen. A Pfizer mellett most lesz a tömeges oltása az AstraZenecának, melyet a 60 év alatti krónikus betegek kaphatnak meg. 1700 embert terveznek beoltani a megyében ezzel a következő napokban. Az oltóhelyek reggel 8-tól este 8-ig nyitva lesznek. Hozzátette: két oltópont lesz a Március 15. téren, három pedig a kórházban, így a hétvégén Szombathelyen összesen 5 oltópont működik majd. A Március 15. téren sátrakat állítottak fel, mobil wc-ket helyeztek ki, és parkolókat zártak le a várakozók számára.


Kiemelte, hogy a háziorvosoknál is folyamatos az oltás.  Naponta 15-20 ember oltását tudják megoldani, a tömeges oltás viszont 50 ember oltását jelenti majd, ezért az önkormányzat kezdeményezi saját oltópontok felállítását. A szakemberekkel történő egyeztetés után 4 oltóhelyre és 17 oltópontra tettek javaslatot, könnyítve a háziorvosok munkáját. Ehhez a szükséges engedélyekre várnak még. A javaslat szerint 70 önkormányzati dolgozót csoportosítanak át diszpécseri feladatokra, további 80-at az oltópontokon történő koordinációra. Nemcsak önkormányzati dolgozókat biztosítanának, hanem a tárgyi feltételeket is. 


Elmondta még, hogy a lezárásokkal kapcsolatban sok a nyitott kérdés, a rendelet várhatóan éjfélkor jelenik meg. Azt ígérte, ha lehet óvodai ügyeletet biztosítani, akkor megszervezik. Elképzelhető, hogy a bölcsődék nyitva lesznek, erről egyelőre nincs információ. A szociális étkeztetést továbbra is ellátják, a gyerekek étkeztetése sem lesz kérdéses. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat továbbra is segít a bevásárlásban és a gyógyszerek kiváltásában.


Dr. Nemény András mindenkitől azt kérte, hogy regisztráljon az oltásra, ő maga is beadatja a vakcinát. Aki regisztrált, mindenképpen menjen is el az oltásra, mert bármelyik oltás jobb, mint ha be sem oltatnánk magunkat. 

 


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.