km/óra
  2021.05.11., kedd  •  Ferenc napja
Szombathely 17 oltóponttal segítené a háziorvosok munkáját

Szombathely 17 oltóponttal segítené a háziorvosok munkáját

Dr. Nemény András polgármester élő Facebook-bejelentkezésben ismertette a szombathelyi fertőzöttségi adatokat, beszélt a következő napok történéseiről és a kormányzati bejelentések lehetséges hatásairól. Elmondta, hogy Szombathelyen 320 aktív fertőzött van, a számuk folyamatosan emelkedik. Tegnap ketten vesztették életüket.

 

A polgármester elmondta, a járvány harmadik hulláma elérte Szombathelyt is, a vírus agresszívabban fertőz, és a lefolyása is súlyosabb. Ismertette a mai adatokat, mely szerint 320 aktív fertőzött van Szombathelyen, ez a szám folyamatosan emelkedik. A mentők folyamatosan járnak, nagyobb ütemben növekszik a szám, mint a második hullám idején. 75 igazolt kórházi beteg van, 12-nél pedig még nem igazolódott be, hogy elkapta a betegséget. Az elmúlt napon két szombathelyi veszítette életét a fertőzés következtében. Sokan vannak lélegeztetőgépen, nemcsak az idősebb korosztály a veszélyeztetett, hanem a 40-50 évesek is.  A vírus nem kíméli a gyerekeket sem. 


Úgy fogalmazott, a következő napok is az oltásokról szólnak majd. Pénteken, hétfőn és kedden Pfizer-oltás lesz az állami oltópontokon, a kórházban és a Március 15. téren is. 280-280 személyt oltanak be minden egyes nap egy-egy helyszínen. A Pfizer mellett most lesz a tömeges oltása az AstraZenecának, melyet a 60 év alatti krónikus betegek kaphatnak meg. 1700 embert terveznek beoltani a megyében ezzel a következő napokban. Az oltóhelyek reggel 8-tól este 8-ig nyitva lesznek. Hozzátette: két oltópont lesz a Március 15. téren, három pedig a kórházban, így a hétvégén Szombathelyen összesen 5 oltópont működik majd. A Március 15. téren sátrakat állítottak fel, mobil wc-ket helyeztek ki, és parkolókat zártak le a várakozók számára.


Kiemelte, hogy a háziorvosoknál is folyamatos az oltás.  Naponta 15-20 ember oltását tudják megoldani, a tömeges oltás viszont 50 ember oltását jelenti majd, ezért az önkormányzat kezdeményezi saját oltópontok felállítását. A szakemberekkel történő egyeztetés után 4 oltóhelyre és 17 oltópontra tettek javaslatot, könnyítve a háziorvosok munkáját. Ehhez a szükséges engedélyekre várnak még. A javaslat szerint 70 önkormányzati dolgozót csoportosítanak át diszpécseri feladatokra, további 80-at az oltópontokon történő koordinációra. Nemcsak önkormányzati dolgozókat biztosítanának, hanem a tárgyi feltételeket is. 


Elmondta még, hogy a lezárásokkal kapcsolatban sok a nyitott kérdés, a rendelet várhatóan éjfélkor jelenik meg. Azt ígérte, ha lehet óvodai ügyeletet biztosítani, akkor megszervezik. Elképzelhető, hogy a bölcsődék nyitva lesznek, erről egyelőre nincs információ. A szociális étkeztetést továbbra is ellátják, a gyerekek étkeztetése sem lesz kérdéses. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat továbbra is segít a bevásárlásban és a gyógyszerek kiváltásában.


Dr. Nemény András mindenkitől azt kérte, hogy regisztráljon az oltásra, ő maga is beadatja a vakcinát. Aki regisztrált, mindenképpen menjen is el az oltásra, mert bármelyik oltás jobb, mint ha be sem oltatnánk magunkat. 

 


 

Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Megyei I. osztály: mindhárom dobogós nyerni tudott
A Sárvár a Lukácsháza, a Vép a Celldömölk otthonából vitte el a három pontot. A Király SE kiszakított a gólzsákot és egy híján egy tucat gólt szerezve nyert a Szarvaskend ellen. A Körmend egygólos sikert aratott a Csepreggel szemben a Jánosháza pedig a hét mérkőzés óta veretlen Büköt győzte le.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
Szombathely megint kimarad a kompenzációból
Közben Debrecennek újabb közel 3 milliárd forint jut, Nyugat-Magyarországon Zalaegerszeg és Sopron is plusztámogatásra számíthat.
Gulyás: augusztusig kellenek a védettségi igazolványok
Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Csonka Ernő: nem az ember a mérce
A százesztendős Csonka Ernő festőművész számára a csendet, a békét, a nyugalmat, a harmóniát párja, Gyöngyi asszony teremti meg szombathelyi, belvárosi, harmadik emeleti otthonukban.
Buffon távozik a Juventustól
A világbajnok kapus, Gianluigi Buffon az idény végén elhagyja a Juventus labdarúgócsapatát, de egyelőre nem szeretne visszavonulni.
Jön a digitális védettségi igazolvány
Sajtóhírek szerint napokon belül letölthető lesz az app.
Két hónapig nem adnának fizetést az Inter játékosainak
Nagy gondok vannak Milánóban.
Még nincs jelen az országban az indiai mutáns
Müller Cecília beszélt erről az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.