km/óra
  2021.07.30., péntek  •  Judit, Xénia napja
Szombathely 17 oltóponttal segítené a háziorvosok munkáját

Szombathely 17 oltóponttal segítené a háziorvosok munkáját

Dr. Nemény András polgármester élő Facebook-bejelentkezésben ismertette a szombathelyi fertőzöttségi adatokat, beszélt a következő napok történéseiről és a kormányzati bejelentések lehetséges hatásairól. Elmondta, hogy Szombathelyen 320 aktív fertőzött van, a számuk folyamatosan emelkedik. Tegnap ketten vesztették életüket.

 

A polgármester elmondta, a járvány harmadik hulláma elérte Szombathelyt is, a vírus agresszívabban fertőz, és a lefolyása is súlyosabb. Ismertette a mai adatokat, mely szerint 320 aktív fertőzött van Szombathelyen, ez a szám folyamatosan emelkedik. A mentők folyamatosan járnak, nagyobb ütemben növekszik a szám, mint a második hullám idején. 75 igazolt kórházi beteg van, 12-nél pedig még nem igazolódott be, hogy elkapta a betegséget. Az elmúlt napon két szombathelyi veszítette életét a fertőzés következtében. Sokan vannak lélegeztetőgépen, nemcsak az idősebb korosztály a veszélyeztetett, hanem a 40-50 évesek is.  A vírus nem kíméli a gyerekeket sem. 


Úgy fogalmazott, a következő napok is az oltásokról szólnak majd. Pénteken, hétfőn és kedden Pfizer-oltás lesz az állami oltópontokon, a kórházban és a Március 15. téren is. 280-280 személyt oltanak be minden egyes nap egy-egy helyszínen. A Pfizer mellett most lesz a tömeges oltása az AstraZenecának, melyet a 60 év alatti krónikus betegek kaphatnak meg. 1700 embert terveznek beoltani a megyében ezzel a következő napokban. Az oltóhelyek reggel 8-tól este 8-ig nyitva lesznek. Hozzátette: két oltópont lesz a Március 15. téren, három pedig a kórházban, így a hétvégén Szombathelyen összesen 5 oltópont működik majd. A Március 15. téren sátrakat állítottak fel, mobil wc-ket helyeztek ki, és parkolókat zártak le a várakozók számára.


Kiemelte, hogy a háziorvosoknál is folyamatos az oltás.  Naponta 15-20 ember oltását tudják megoldani, a tömeges oltás viszont 50 ember oltását jelenti majd, ezért az önkormányzat kezdeményezi saját oltópontok felállítását. A szakemberekkel történő egyeztetés után 4 oltóhelyre és 17 oltópontra tettek javaslatot, könnyítve a háziorvosok munkáját. Ehhez a szükséges engedélyekre várnak még. A javaslat szerint 70 önkormányzati dolgozót csoportosítanak át diszpécseri feladatokra, további 80-at az oltópontokon történő koordinációra. Nemcsak önkormányzati dolgozókat biztosítanának, hanem a tárgyi feltételeket is. 


Elmondta még, hogy a lezárásokkal kapcsolatban sok a nyitott kérdés, a rendelet várhatóan éjfélkor jelenik meg. Azt ígérte, ha lehet óvodai ügyeletet biztosítani, akkor megszervezik. Elképzelhető, hogy a bölcsődék nyitva lesznek, erről egyelőre nincs információ. A szociális étkeztetést továbbra is ellátják, a gyerekek étkeztetése sem lesz kérdéses. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat továbbra is segít a bevásárlásban és a gyógyszerek kiváltásában.


Dr. Nemény András mindenkitől azt kérte, hogy regisztráljon az oltásra, ő maga is beadatja a vakcinát. Aki regisztrált, mindenképpen menjen is el az oltásra, mert bármelyik oltás jobb, mint ha be sem oltatnánk magunkat. 

 


 

Savaria Fórum 30. évfolyam 27. szám - 2021.07.16.
Savaria Fórum 30. évfolyam 27. szám - 2021.07.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Kisbabájával a kezében kért segítséget a balesetet szenvedett nő Szombathely határában
Csütörtökön történt személyi sérüléses közlekedési baleset Szombathely és Gyöngyösfalu között, a 87-es főúton. Álló Volvóba rohant egy Suzuki, az okozó elvesztette az eszméletét.
Frissen kinevezett óvodavezetőket köszöntött a polgármester
Óvodavezetői kinevezéseikről szóló okiratot adott át irodájában július 28-án dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere Ganzerné Dávid Gabriellának, Halász Imrénének, Kovács-Fodor Viktóriának, valamint Pajor Andrásnénak, olvasható a város honlapján.
Gyújtsatok ma egy gyertyát Rozikámért! – Egy édesanya kérése
Pontosan egy éve történt az elmúlt évek talán legmegrázóbb közlekedési balesete Vas megyében, idézi fel a 112press.
Továbbra is keresi a rendőrség az andrásfai Bödei Istvánt
A Vasvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya 2020 novemberében indított körözési eljárást Bödei István, 64 éves, andrásfai lakos eltűnése miatt, áll a rendőrség közleményében.
Orbán: a negyedik hullám elkezdődött Nyugat-Európában, és Magyarország is része lesz
Az emberek 55 százaléka túl van két oltáson, így ma Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból Magyarország. De a negyedik hullám elkezdődött Nyugat-Európában, és Magyarország is része lesz - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
legfrissebbek
Egy-két napon belül vége a hőhullámnak
Egy-két napon belül vége a hőhullámnak, de a jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét vége felé visszatérhet még a kánikula - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.
A delta variáns súlyosabb betegséget okozhat, mint a Covid-19 más változatai
A koronavírus gyorsan terjedő delta variánsa súlyosabb betegségeket okozhat és fertőzőbb, mint a Covid-19 más változatai - áll az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) belső jelentésében, amelyből pénteken a The Washington Post és a The New York Times amerikai napilapok közöltek részleteket.
Szijjártó: ismét lesz magyar űrhajós
Legkésőbb 2025-ben ismét lesz magyar űrhajós - jelentette be a közösségi oldalán pénteken a külgazdasági és külügyminiszter.
Válogatott magasember a Falco legfrissebb igazolása
Golomán György Belgiumból érkezik a háromszoros magyar bajnok szombathelyiekhez.
Kamion szorított le egy traktort a 86-oson, elhajtott a baleset okozója
Körmend irányába tartott a 86-os főúton egy bálákat szállító John Deere traktor. A szerelvényt Egyházasrádóc előtt egy kamion kezdte előzni, de szemből gépkocsi érkezett.