km/óra
  2024.06.24., hétfő  •  Iván napja
Élettársát akarta megöletni az egészségügyi dolgozó, felfüggesztett börtönre ítélték

Élettársát akarta megöletni az egészségügyi dolgozó, felfüggesztett börtönre ítélték

Élettársát akarta megöletni az az egészségügyi dolgozó, akit jogerősen felfüggesztett börtönre ítélt a Fővárosi Törvényszék - tudatta a bíróság sajtóosztálya közleményben pénteken.

Az élettársi kapcsolatban álló, pszichés zavarban szenvedő, kórházi szakápolóként dolgozó elsőrendű vádlott és a mentális zavarral küzdő sértett kapcsolata megromlott. A nő a sértegetések, szóbeli támadások nyomán elhatározta, hogy elégtételként megöleti a sértettet. Ezért azzal kereste meg munkatársát, a másodrendű vádlottat, hogy kapcsolatai révén szerezzen neki olyan személyeket, akik megölik a sértettet.

A másodrendű vádlott a férfi megöléséhez nem kívánt segítséget nyújtani, azonban közölte, hogy egy barátja, a harmadrendű vádlott ismer olyanokat, akik pénzért vállalnák a sértett megverését. A harmadrendű - a másodrendűhöz hasonlóan - a sértett megölését túlzásnak tartotta, ismerősei azt üzenték a nőnek, hogy 5 millió forintért úgy megverik élettársát, hogy tartósan mozgásképtelenné válik.

A nyomozó hatóság azonban időközben tudomást szerzett az elkövetők tevékenységéről és valamennyiüket elfogta, így a tervezett bűncselekmény elmaradt. A törvényszék előkészítő ülésén mindhárom vádlott beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyalásról. A bíróság a vádlottak nyilatkozatát elfogadta, bizonyítási eljárást nem folytatott le, ítéletét a vádirati tényállás alapján hozta meg.

Enyhítő körülményként értékelte többek között a vádlottak büntetlen előéletét, beismerését és azt, hogy lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, továbbá az elsőrendű vádlott egészségi állapotát, valamint, hogy két gyermeket nevel, és élettársa, a sértett megbocsátott neki. Súlyosító körülmény volt ugyanakkor, hogy az első- és a másodrendű vádlott a bűncselekményt egészségügyi dolgozóként követte el.

Mindezek alapján a Fővárosi Törvényszék a nőt emberölés előkészülete miatt 1 év 10 hónap - 4 év próbaidőre felfüggesztett - börtönre, a két férfit pedig súlyos testi sértés előkészülete miatt 6 hónap, illetve 9 hónap - 1, illetve 2 év próbaidőre felfüggesztett - fogházbüntetésre ítélte jogerősen - közölték.
 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 24. szám - 2024.06.21.
Savaria Fórum 33. évfolyam 24. szám - 2024.06.21.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak