km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Milyen lehet majd a Weöres Sándor Színház aulája?

Milyen lehet majd a Weöres Sándor Színház aulája?

A Falco Zrt. felajánlásának köszönhetően több százezer forintot nyerhetnek azok az építész szakos hallgatók, akiknek terveik leginkább elnyerik a soproni oktatók, a színházi dolgozók, illetve a közönség tetszését, hangzott el pénteken este a Weöres Sándor Színház aulájában, ahol nyolc pályaművet tekinthettek meg az érdeklődők. Az első szavazatot dr. Nemény András, városunk polgármestere adta le az aula megújításának belsőépítészeti terveire, aki köszöntőjében kiemelte: hinni kell abban, hogy a tervekből, reményei szerint mielőbb, valóság válhat.

Amint arról korábban beszámoltunk: a Falco Zrt. volt az összekötő kapocs a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar és a Weöres Sándor Színház között. Az intézmények együttműködéséből mintegy egy esztendőt felölelő vizsgaprojekt lett: az Alkalmazott Művészeti tanszékre járó harmadéves építészhallgatók készítették el a színház aulájának és éttermének újragondolt belsőépítészeti terveit.

Az építész szakos egyetemi hallgatók felé a kérés az volt, hogy a meglévő tereket tegyék otthonosabbá, egységessé, főként fa alapanyagban gondolkodjanak és tartsák szem előtt az aula és az étterem többfunkciós szerepét. Nyolc pályamunka készült el: a belsőépítészeti tervek között akadt olyan, amiben az infopult új helyre került és az aulában beszélgetőpontokat alakítottak ki, volt, aki képzőművészeti formákban álmodta meg az ülőbútorokat és akadt olyan is, aki egyedi vitrinekbe tenné a színház díjait, ereklyéit. A legextravagánsabb ötlet minden bizonnyal a színházi lépcső pirosra színezése volt.

A pályamunkákból pénteken, a premier előtt nyílt kiállítás az aulában. A színház JátsszMa diákstúdiójának bemutatója után Szabó Tibor színi direktor szólt az egybegyűltekhez. Köszönetet mondott a Falco Zrt.-nek, a soproni egyetemnek, valamint mindenkinek, aki részt vett a közös projektben. Az igazgató kiemelte: abban bízik, hogy az összefogáshoz sokan csatlakoznak majd, bármilyen formában, így a tervek mielőbb megvalósulhatnak.

- Különleges tavaszi este a mai, hiszen egy kétéves kapcsolat virágzik ki – fogalmazott köszöntőjében Kovács Tamás, a Falco Zrt. PR vezetője, utalva arra, hogy a cég nem első alkalommal áll a színház mellé, majd aláhúzta: a társadalmilag fontos célok elérése érdekében továbbra is nyitott minden megoldásra a Falco Zrt.

- Bátorság, elszántság, kitartás kell a célok megvalósításához, igenis, merjünk nagyot álmodni – hangoztatta Kovács Tamás, aki később arról szólt, hogy a soproni egyetemmel remek kapcsolatot építettek ki, a közös munka gyümölcse pedig már megtekinthető a színház aulájában. Céljuk az volt, hogy a közönség is véleményt formálhasson a tervekről. Ezt személyesen az intézményben, vagy online a színház, illetve a Falco honlapján is megtehetik az érdeklődők szombaton reggeltől.

- Merjünk nagyot álmodni, a kultúra mindenkié. A Falco Zrt. 200 ezer forinttal jutalmazza majd a közönségdíjas tervezőt – zárta szavait a PR vezető.

Dr. Lenkei Balázs, a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet igazgatója arról beszélt, hogy intézményükben igyekeznek már nagyon időben életszerű feladatokkal ellátni a hallgatókat.

- Éles helyzetekben lehet igazán sokat tanulni, ez a meggyőződésünk, és erre jó példa a mostani projekt is. A diákjaink és mentoraik elképesztő sok munkát fektettek bele a pályázatok elkészítésébe, amelyet három grémium ítél majd meg. A közönség, a színi társulat munkatársai, valamint egy szakmai fórum. Abban bízunk, hogy néhány éven belül már valamelyik terv alapján a megújult aulában ünnepelhetünk – fogalmazott az intézet igazgatója.    

- Minden hit kérdése, ennél sokkal reménytelenebb dolgokat is megvalósítottunk már – mondta dr. Nemény András, városunk polgármestere, aki példaként épp a szombathelyi színházalapítást hozta fel. A kétezres évek második felében dr. Ipkovich György polgármester hiába tett meg mindent, hogy megépüljön az akkor még a sportház helyére megálmodott színház, a 2008-as gazdaság válság ezt az elképzelést keresztülhúzta. Dr. Nemény András aztán elmesélte, hogy Jordán Tamással miként sikerült kitalálniuk, hogy létrejöhessen a Weöres Sándor Színház a jelenlegi formájában. A hosszú éjszakáról a direktor feljegyzést készített, amelyből idézett is a polgármester. Mint utóbb kiderült, minden úgy alakult, ahogy azt Jordán Tamás megfogalmazta.

- Jómagam a színház szerelmese vagyok, így természetesen örömmel tettem eleget ígéretemnek, miszerint az első szavazatot én adom le. Csodálatos pályázatok készültek, abban bízom, hogy a végső győztes munkájából, tervéből mielőbb valóság válhat – zárta szavait a polgármester.
 
(Fotó: Bonyhádi Zoltán).

 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.
legfrissebbek
230 településen gyérítik a szúnyogokat a héten, Vas megyében egy helyen sem
A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Foci Eb 2024: Románia-Ukrajna 3-0
A román válogatott 3-0-ra legyőzte az ukrán csapatot hétfőn a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első mérkőzésén.
Zsúfolásig megtelt a szurkolói sátor a Sportház előtt
Zsúfolásig megtelt az Agora és a TDK által közösen kialakított szurkolói zóna szombaton a Sportház előtti téren. 15 órakor első Európa-bajnoki mérkőzését játszotta a magyar labdarúgó válogatott a németországi tornán. A szurkolói házban a drukkerek óriáskivetítőn követhették a Svájc elleni találkozót, amely 3-1-es vereséggel ért véget.
ÖkoPlusz Fesztivál a környezettudatosság jegyében
Nyolc helyszínen közel 100 programmal várta a látogatókat az ÖkoPlusz Fesztivál pénteken és szombaton a Kámoni Arborétumban. A természetközeli rendezvényt immár harmadszor szervezte meg a H+ Média és Kulturális Egyesület a környezettudatosság, az ismeretterjesztés és a szórakoztatás jegyében, minden korosztály számára.
Boszorkányok, bronzöntés, deresre húzás, rabszállító kocsi és sok-sok művészeti program vár a Múzeumok Éjszakáján
Június 22-én kilenc helyszínen, 70 programmal várja látogatóit a Múzeumok Éjszakája, melyről hétfőn, a Savaria Múzeumban tartottak sajtótájékoztatóta részt vevő intézmények képviselői.