km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
Milyen lehet majd a Weöres Sándor Színház aulája?

Milyen lehet majd a Weöres Sándor Színház aulája?

A Falco Zrt. felajánlásának köszönhetően több százezer forintot nyerhetnek azok az építész szakos hallgatók, akiknek terveik leginkább elnyerik a soproni oktatók, a színházi dolgozók, illetve a közönség tetszését, hangzott el pénteken este a Weöres Sándor Színház aulájában, ahol nyolc pályaművet tekinthettek meg az érdeklődők. Az első szavazatot dr. Nemény András, városunk polgármestere adta le az aula megújításának belsőépítészeti terveire, aki köszöntőjében kiemelte: hinni kell abban, hogy a tervekből, reményei szerint mielőbb, valóság válhat.

Amint arról korábban beszámoltunk: a Falco Zrt. volt az összekötő kapocs a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar és a Weöres Sándor Színház között. Az intézmények együttműködéséből mintegy egy esztendőt felölelő vizsgaprojekt lett: az Alkalmazott Művészeti tanszékre járó harmadéves építészhallgatók készítették el a színház aulájának és éttermének újragondolt belsőépítészeti terveit.

Az építész szakos egyetemi hallgatók felé a kérés az volt, hogy a meglévő tereket tegyék otthonosabbá, egységessé, főként fa alapanyagban gondolkodjanak és tartsák szem előtt az aula és az étterem többfunkciós szerepét. Nyolc pályamunka készült el: a belsőépítészeti tervek között akadt olyan, amiben az infopult új helyre került és az aulában beszélgetőpontokat alakítottak ki, volt, aki képzőművészeti formákban álmodta meg az ülőbútorokat és akadt olyan is, aki egyedi vitrinekbe tenné a színház díjait, ereklyéit. A legextravagánsabb ötlet minden bizonnyal a színházi lépcső pirosra színezése volt.

A pályamunkákból pénteken, a premier előtt nyílt kiállítás az aulában. A színház JátsszMa diákstúdiójának bemutatója után Szabó Tibor színi direktor szólt az egybegyűltekhez. Köszönetet mondott a Falco Zrt.-nek, a soproni egyetemnek, valamint mindenkinek, aki részt vett a közös projektben. Az igazgató kiemelte: abban bízik, hogy az összefogáshoz sokan csatlakoznak majd, bármilyen formában, így a tervek mielőbb megvalósulhatnak.

- Különleges tavaszi este a mai, hiszen egy kétéves kapcsolat virágzik ki – fogalmazott köszöntőjében Kovács Tamás, a Falco Zrt. PR vezetője, utalva arra, hogy a cég nem első alkalommal áll a színház mellé, majd aláhúzta: a társadalmilag fontos célok elérése érdekében továbbra is nyitott minden megoldásra a Falco Zrt.

- Bátorság, elszántság, kitartás kell a célok megvalósításához, igenis, merjünk nagyot álmodni – hangoztatta Kovács Tamás, aki később arról szólt, hogy a soproni egyetemmel remek kapcsolatot építettek ki, a közös munka gyümölcse pedig már megtekinthető a színház aulájában. Céljuk az volt, hogy a közönség is véleményt formálhasson a tervekről. Ezt személyesen az intézményben, vagy online a színház, illetve a Falco honlapján is megtehetik az érdeklődők szombaton reggeltől.

- Merjünk nagyot álmodni, a kultúra mindenkié. A Falco Zrt. 200 ezer forinttal jutalmazza majd a közönségdíjas tervezőt – zárta szavait a PR vezető.

Dr. Lenkei Balázs, a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet igazgatója arról beszélt, hogy intézményükben igyekeznek már nagyon időben életszerű feladatokkal ellátni a hallgatókat.

- Éles helyzetekben lehet igazán sokat tanulni, ez a meggyőződésünk, és erre jó példa a mostani projekt is. A diákjaink és mentoraik elképesztő sok munkát fektettek bele a pályázatok elkészítésébe, amelyet három grémium ítél majd meg. A közönség, a színi társulat munkatársai, valamint egy szakmai fórum. Abban bízunk, hogy néhány éven belül már valamelyik terv alapján a megújult aulában ünnepelhetünk – fogalmazott az intézet igazgatója.    

- Minden hit kérdése, ennél sokkal reménytelenebb dolgokat is megvalósítottunk már – mondta dr. Nemény András, városunk polgármestere, aki példaként épp a szombathelyi színházalapítást hozta fel. A kétezres évek második felében dr. Ipkovich György polgármester hiába tett meg mindent, hogy megépüljön az akkor még a sportház helyére megálmodott színház, a 2008-as gazdaság válság ezt az elképzelést keresztülhúzta. Dr. Nemény András aztán elmesélte, hogy Jordán Tamással miként sikerült kitalálniuk, hogy létrejöhessen a Weöres Sándor Színház a jelenlegi formájában. A hosszú éjszakáról a direktor feljegyzést készített, amelyből idézett is a polgármester. Mint utóbb kiderült, minden úgy alakult, ahogy azt Jordán Tamás megfogalmazta.

- Jómagam a színház szerelmese vagyok, így természetesen örömmel tettem eleget ígéretemnek, miszerint az első szavazatot én adom le. Csodálatos pályázatok készültek, abban bízom, hogy a végső győztes munkájából, tervéből mielőbb valóság válhat – zárta szavait a polgármester.
 
(Fotó: Bonyhádi Zoltán).

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Halálos baleset történt Sorokpolánynál
Egy gépkocsivezető vesztette életét abban a balesetben, amely a 8704-es számú úton történt a Sorokpolány térségében - adta hírül a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.