km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
Vajda Gergely a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar új vezetőkarmestere

Vajda Gergely a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar új vezetőkarmestere

Összegzés, előretekintés és a következő programsorozat - három témáról tájékoztatta a nagyközönséget a Savaria Szimfonikus Zenekar. Megvan az új vezetőkarmester is: Vajda Gergely augusztustól tölti be ezt a pozíciót, amelyre az elmúlt két évben kerestek megfelelő személyt. Legfontosabb feladata most az, hogy a járványhelyzet miatt úgymond “elszokott” közönséget visszacsalogassa a komolyzenéhez.

 

Kell, hogy működjön a kémia - így fogalmazott Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója azon a sajtótájékoztatón, ahol egyebek mellett bejelentették, hogy az öt lehetséges karmester közül Vajda Gergely nyerte el a csapat bizalmát.


Kiss Barna kiemelte, mind a munkásságában, mind a jelenlétével segíti a tevékenységüket. Segédkezett többek között a programok összeállításában, a javaslatokban a karmestereket illetően szintén, és ő maga is vállal részt a feladatokból. Nyolc alkalommal találkozhat vele a közönség Szombathelyen, bérletes és nem bérletes hangversenyeken. 


Egy hullámhosszon vagyunk - így fogalmazott az új vezető. Vajda szerint ez elsősorban a régi személyes ismeretségből adódik, sokszor vezényelte már a zenekart. Hozzátette, az elmúlt néhány évtizedben, másrészt az elmúlt két év alatt, a keresési folyamat során nagyon sokféle, nagyon sok stílusú remek muzsikát tettek a színpadra a közönség elé. Ez a munka mindig kihozza az emberekből azt, hogy egy irányba evezzenek, közösen dolgozzanak. 


Mahler Első szimfóniájával kezdik a koncertek sorát a következő évadban. A kortárs komolyzene is szerepet kap a műsorok között. Az elmúlt évben a nemzeti minősítésű zenekarnak számos nemzetközi fellépése is volt, mintegy száz eseményen vettek részt. 


Horváth Soma alpolgármester elmondta, hogy idén is találkozhatnak az egyik kamaraegyüttesével a Savaria Szimfonikus Zenekarnak a Nyitott városháza teraszkoncertjeinek programsorozatában, és nagyon büszkék arra, hogy vezető karmestert köszönthetnek köreikben. Az elmúlt időszakban 20 karmesterrel dolgozott együtt a Savaria Szimfonikus Zenekar, Vajda Gergely lesz a vezető karmester a következő időszakban.


Vajda Gergelyt nyolc-nyolc nagyszínpadi bérletes produkcióban láthatja a közönség, és nemcsak karmesterként: klarinéton is játszani szeretne a zenekarban. Ami a visszatekintést illeti, szomorú eseményekről is megemlékeztek: rövid időn belül elhunyt a Savaria Szimfonikus Zenekar két korábbi igazgatója, Petró János és Horváth László. Szombaton az AGORA színpadán Verdi Rigolettóját tekintheti meg a közönség.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Halálos baleset történt Sorokpolánynál
Egy gépkocsivezető vesztette életét abban a balesetben, amely a 8704-es számú úton történt a Sorokpolány térségében - adta hírül a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.