km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Vajda Gergely a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar új vezetőkarmestere

Vajda Gergely a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar új vezetőkarmestere

Összegzés, előretekintés és a következő programsorozat - három témáról tájékoztatta a nagyközönséget a Savaria Szimfonikus Zenekar. Megvan az új vezetőkarmester is: Vajda Gergely augusztustól tölti be ezt a pozíciót, amelyre az elmúlt két évben kerestek megfelelő személyt. Legfontosabb feladata most az, hogy a járványhelyzet miatt úgymond “elszokott” közönséget visszacsalogassa a komolyzenéhez.

 

Kell, hogy működjön a kémia - így fogalmazott Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója azon a sajtótájékoztatón, ahol egyebek mellett bejelentették, hogy az öt lehetséges karmester közül Vajda Gergely nyerte el a csapat bizalmát.


Kiss Barna kiemelte, mind a munkásságában, mind a jelenlétével segíti a tevékenységüket. Segédkezett többek között a programok összeállításában, a javaslatokban a karmestereket illetően szintén, és ő maga is vállal részt a feladatokból. Nyolc alkalommal találkozhat vele a közönség Szombathelyen, bérletes és nem bérletes hangversenyeken. 


Egy hullámhosszon vagyunk - így fogalmazott az új vezető. Vajda szerint ez elsősorban a régi személyes ismeretségből adódik, sokszor vezényelte már a zenekart. Hozzátette, az elmúlt néhány évtizedben, másrészt az elmúlt két év alatt, a keresési folyamat során nagyon sokféle, nagyon sok stílusú remek muzsikát tettek a színpadra a közönség elé. Ez a munka mindig kihozza az emberekből azt, hogy egy irányba evezzenek, közösen dolgozzanak. 


Mahler Első szimfóniájával kezdik a koncertek sorát a következő évadban. A kortárs komolyzene is szerepet kap a műsorok között. Az elmúlt évben a nemzeti minősítésű zenekarnak számos nemzetközi fellépése is volt, mintegy száz eseményen vettek részt. 


Horváth Soma alpolgármester elmondta, hogy idén is találkozhatnak az egyik kamaraegyüttesével a Savaria Szimfonikus Zenekarnak a Nyitott városháza teraszkoncertjeinek programsorozatában, és nagyon büszkék arra, hogy vezető karmestert köszönthetnek köreikben. Az elmúlt időszakban 20 karmesterrel dolgozott együtt a Savaria Szimfonikus Zenekar, Vajda Gergely lesz a vezető karmester a következő időszakban.


Vajda Gergelyt nyolc-nyolc nagyszínpadi bérletes produkcióban láthatja a közönség, és nemcsak karmesterként: klarinéton is játszani szeretne a zenekarban. Ami a visszatekintést illeti, szomorú eseményekről is megemlékeztek: rövid időn belül elhunyt a Savaria Szimfonikus Zenekar két korábbi igazgatója, Petró János és Horváth László. Szombaton az AGORA színpadán Verdi Rigolettóját tekintheti meg a közönség.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó galéria
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
legfrissebbek
Többezer magyar szurkoló vonult Kölnben a Svájc elleni meccs helyszínére
Legalább ötezer magyar szurkoló vonult kora délután szervezett keretek között a 15 órakor kezdődő Magyarország-Svájc Európa-bajnoki csoportmérkőzés helyszínére, a kölni RheinEnergie Stadionba.
Gothard csillagok: a versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmazták
Megyei és országos tanulmányi versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmaztak idén is a Gothard Jenő Általános Iskolában. A büszke szülők és tanárok megtöltötték a Savaria mozi nagytermét a “Gothard Csillagok” gálán, ahol az iskola minden hatodik diákját emléklappal köszöntötték.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Baleset történt a 87-es főúton
A szombathelyi tűzoltók végzik a műszaki mentést, írják a vasi katasztrófavédők.
Isten éltesse, Rost Andrea!
Ma 62 esztendős. 1962. június 15-én, Budapesten született Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia nagykövete. Nemzetközi pályáját Riccardo Muti indította el, aki 1994-ben meghívta a milánói Scalába, írja a Paprikablog Facebook-oldala.