km/óra
  2022.08.13., szombat  •  Ipoly napja
Vajda Gergely a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar új vezetőkarmestere

Vajda Gergely a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar új vezetőkarmestere

Összegzés, előretekintés és a következő programsorozat - három témáról tájékoztatta a nagyközönséget a Savaria Szimfonikus Zenekar. Megvan az új vezetőkarmester is: Vajda Gergely augusztustól tölti be ezt a pozíciót, amelyre az elmúlt két évben kerestek megfelelő személyt. Legfontosabb feladata most az, hogy a járványhelyzet miatt úgymond “elszokott” közönséget visszacsalogassa a komolyzenéhez.

 

Kell, hogy működjön a kémia - így fogalmazott Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója azon a sajtótájékoztatón, ahol egyebek mellett bejelentették, hogy az öt lehetséges karmester közül Vajda Gergely nyerte el a csapat bizalmát.


Kiss Barna kiemelte, mind a munkásságában, mind a jelenlétével segíti a tevékenységüket. Segédkezett többek között a programok összeállításában, a javaslatokban a karmestereket illetően szintén, és ő maga is vállal részt a feladatokból. Nyolc alkalommal találkozhat vele a közönség Szombathelyen, bérletes és nem bérletes hangversenyeken. 


Egy hullámhosszon vagyunk - így fogalmazott az új vezető. Vajda szerint ez elsősorban a régi személyes ismeretségből adódik, sokszor vezényelte már a zenekart. Hozzátette, az elmúlt néhány évtizedben, másrészt az elmúlt két év alatt, a keresési folyamat során nagyon sokféle, nagyon sok stílusú remek muzsikát tettek a színpadra a közönség elé. Ez a munka mindig kihozza az emberekből azt, hogy egy irányba evezzenek, közösen dolgozzanak. 


Mahler Első szimfóniájával kezdik a koncertek sorát a következő évadban. A kortárs komolyzene is szerepet kap a műsorok között. Az elmúlt évben a nemzeti minősítésű zenekarnak számos nemzetközi fellépése is volt, mintegy száz eseményen vettek részt. 


Horváth Soma alpolgármester elmondta, hogy idén is találkozhatnak az egyik kamaraegyüttesével a Savaria Szimfonikus Zenekarnak a Nyitott városháza teraszkoncertjeinek programsorozatában, és nagyon büszkék arra, hogy vezető karmestert köszönthetnek köreikben. Az elmúlt időszakban 20 karmesterrel dolgozott együtt a Savaria Szimfonikus Zenekar, Vajda Gergely lesz a vezető karmester a következő időszakban.


Vajda Gergelyt nyolc-nyolc nagyszínpadi bérletes produkcióban láthatja a közönség, és nemcsak karmesterként: klarinéton is játszani szeretne a zenekarban. Ami a visszatekintést illeti, szomorú eseményekről is megemlékeztek: rövid időn belül elhunyt a Savaria Szimfonikus Zenekar két korábbi igazgatója, Petró János és Horváth László. Szombaton az AGORA színpadán Verdi Rigolettóját tekintheti meg a közönség.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is
A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án - közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500-600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.
Szabi, a pék: megyek haza a karneválra
„A kemence mellett érzem a legjobban magam” – vallja Szabadfi Szabolcs, vagy, ahogy most már mindenki ismeri, Szabi a pék. Éppen ezért kedvenc kemencéjével érkezik Szombathelyre. Egy hosszú műszak után beszélgettünk a reformernek számító, szakmáját 33 éve újító pékkel. Az apropó kettős: egyrészt közeleg az új kenyér ünnepe, másrészt a Savaria Karneválon újra megkóstolhatjuk Szabi kovászos finomságait.
Kapus, edző, példakép: felavatták Szarka Zoltán emléktábláját
Emléktáblát állítottak a Haladás és a magyar olimpiai válogatott egykori kapusának, Szarka Zoltánnak a Haladás Sportkomplexumnál. Az avatást pénteken tartották a 2016-ban elhunyt kiváló sportoló 80. születésnapján.
Joskar-Ola Napok 2022: koncertek, gyermekprogramok, bemutatók a hétvégén
Pénteken kezdődött a Joskar-Ola Napok programsorozata koncertekkel, bemutatókkal, vidámparkkal és gasztrotérrel. 
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet
Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.