km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban

Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban

Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.

Szabó Imréné, ahogy a kórházban szólítják, Valika, kedvesen fogad minket a központi műtőblokkban: minden mozdulatából érződik, hogy ez a második otthona – nevezhetjük elsőnek is, mondja nevetve, hiszen itt tölti a legtöbb időt. 1962-ben a csecsemőosztályon kezdett dolgozni, egy év múlva került a szemészetre, s a műtősnői iskola elvégzése, 1965 óta a szemészeti műtőben dolgozik – ami aztán bekerült a központi műtőblokkba.

Kérdésemre, hogy nem érezte-e soha, hogy nyugdíjba kellene menni, határozott nemmel felel: annyira szeret itt lenni, hogy, ha otthon kell maradnia, akkor biztos, hogy nagy baj van. A kórházi munka minden összetevőjét – a közösséget, az embereket, a kollégákat – szereti, s reméli, ez kölcsönös, mi pedig egy cseppet sem kételkedünk, hiszen mindenki, akivel a folyosón találkozunk, szól egy kedves szót a műtős asszisztenshez, s a beszélgetéshez szobáját kölcsönző Péczeli András osztályvezető műtős-szakasszisztens is hevesen bólogat: a kommunikációjuk inkább családias, mintsem hivatalos.

Kiderül, hogy Valika tényleg mindent szeret a munkahelyén: az összes műtéthez kedvvel asszisztál, különösen az új gépek adta kihívások érdeklik, 3D eljárásokról, keratoplasztikáról, vitrectómiáról, új technikákról ifjú orvosokat meghazudtoló lelkesedéssel beszél: ezekkel ma egészen máshogy végzik el a beavatkozásokat, mint pályája kezdetén, így igazi kihívás elé állítják az embert. Arról is beszélgetünk, mi az, ami 60 éve állandó ebben a munkában: a legtöbb műtét itt szürkehályogműtét, magyarázza Valika, s fantasztikus, mikor a betegek utána örömmel s hálásan azt mondják, hogy látnak – ennél nagyobb boldogság senkinek sem kell.

Az asszisztensnek 4 unokája, 3 dédunokája van, lánya (aki maga is az egészségügyben dolgozott, már nyugdíjas) könnyebben, fia nehezebben fogadja el, hogy nem pihenéssel, üdüléssel telnek édesanyja nyugdíjas évei – hétvégén azért a családra is jut idő, akik már elfogadták, ha Vali néni nem dolgozhat, baj van. Azt, hogy Covid idején életkora miatt nem jöhetett be a kórházba, nehezen viselte: naponta kapcsolatban volt az osztállyal, így vészelte át ezt az időszakot. Kikapcsolódásként kirándulni, túrázni jár, és műlencse-implantációval, -sebészettel kapcsolatos kongresszusokra, ahol sokat tanul. Évente háromszor Hévízen pihen – a medencébe nem megyek, teszi gyorsan hozzá –, sétál, nézelődik, kikapcsol.

Neki is vannak nehezebb napjai – ilyenkor csendesebb a munkahelyén: férjét 19 éve, hirtelen veszítette el, az évforduló nagyon megérinti. Ilyenkor szabadságra megy, igyekszik nem mutatni a bánatát.  Szerencsére egészségi állapota is engedi, hogy minden nap pontosan érkezzen meg munkahelyére: szerinte ez fejben vagy lélekben dől el, egyszerűen akarni, csinálni és szeretni kell a hivatást. – Én szeretetből jövök be dolgozni – fogalmazza meg a lényeget –, akárcsak 50, 60 évvel ezelőtt. 
A beszélgetés után, a folyosón még utánunk szól egy nővér, érdeklődve, hogy jól sikerült-e az interjú. – Persze, hogy is másként – teszi hozzá –, Valika egy tündér.
Múlt pénteken meglepetés-összejövetel keretében köszöntötték születésnapján a Pannónia Étteremben: a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal ismerte el munkáját, a kitüntetést Nagyné Szőke Erzsébet elnök adta át. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Nagy Lajos főigazgató főorvos, Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke és Horváth Soma, Szombathely alpolgármestere.

 

Péczeli András osztályvezető műtős-szakasszisztens elmondja, soha fel nem merült benne, hogy Vali néni valaha nyugdíjba menne. Kérdésemre, hogy mit szeretnek benne legjobban a munkatársak, azt mondja: a Valikát. Személyiségéből fakadó hozzáállása a munkájához példa értékű – mondja Péczeli András –, amikor nehezebb napokon úgy érzi, ezt nem lehet tovább bírni, eszébe jut Vali néni, hogy ő hány évtizede csinálja és bírja. És ez erőt ad, ahogy a szakmához való hozzáértése is. Fel sem merül, hogy amit ő csinál, abban hiba lenne. – Már nem is kérdezem, meddig akar dolgozni. Amíg ő szeretne jönni, és én ebben a székben ülök, addig jönni fog – mosolyog az osztályvezető.

Tar Patrícia

Fotó: Nagy Jácint

 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
legfrissebbek
Örömkorcsolyázással köszönt el a jégcsarnok
Elköszönt a Fedett Jégcsarnok a nagyközönségtől - szombaton jégdiscót tartottak, közönségkorcsolyázásra pedig vasárnap délelőtt volt lehetőség a szezonban utoljára. A jégkészítést az elszabadult rezsi díjak miatt állították le. A csarnok a tervek szerint néhány hét múlva görkorcsolyapályaként nyit ki újra, a hokicsapatok is részben műanyagborításon edzenek tovább.
Szabadságvesztésre ítélte Szombathelyen a bíróság az édesapjára késsel támadó vádlottat
A Szombathelyi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt állapította meg a bűnösségét annak a férfinak, aki 2021 februárjában késsel megsebesítette édesapját, közölte a Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály.
Devizapiac: erősödött a forint reggel
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Koronavírus: 620 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 19 beteg
A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 498, közülük 6 208 088-an a második, 3 904 558-an a harmadik, 422 103-an pedig már a negyedik oltását is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat a Koronavírus Sajtóközpont.
Elektromos rövidzárlat miatt keletkezhetett tűz egy nemesládonyi családi házban