km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban

Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban

Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.

Szabó Imréné, ahogy a kórházban szólítják, Valika, kedvesen fogad minket a központi műtőblokkban: minden mozdulatából érződik, hogy ez a második otthona – nevezhetjük elsőnek is, mondja nevetve, hiszen itt tölti a legtöbb időt. 1962-ben a csecsemőosztályon kezdett dolgozni, egy év múlva került a szemészetre, s a műtősnői iskola elvégzése, 1965 óta a szemészeti műtőben dolgozik – ami aztán bekerült a központi műtőblokkba.

Kérdésemre, hogy nem érezte-e soha, hogy nyugdíjba kellene menni, határozott nemmel felel: annyira szeret itt lenni, hogy, ha otthon kell maradnia, akkor biztos, hogy nagy baj van. A kórházi munka minden összetevőjét – a közösséget, az embereket, a kollégákat – szereti, s reméli, ez kölcsönös, mi pedig egy cseppet sem kételkedünk, hiszen mindenki, akivel a folyosón találkozunk, szól egy kedves szót a műtős asszisztenshez, s a beszélgetéshez szobáját kölcsönző Péczeli András osztályvezető műtős-szakasszisztens is hevesen bólogat: a kommunikációjuk inkább családias, mintsem hivatalos.

Kiderül, hogy Valika tényleg mindent szeret a munkahelyén: az összes műtéthez kedvvel asszisztál, különösen az új gépek adta kihívások érdeklik, 3D eljárásokról, keratoplasztikáról, vitrectómiáról, új technikákról ifjú orvosokat meghazudtoló lelkesedéssel beszél: ezekkel ma egészen máshogy végzik el a beavatkozásokat, mint pályája kezdetén, így igazi kihívás elé állítják az embert. Arról is beszélgetünk, mi az, ami 60 éve állandó ebben a munkában: a legtöbb műtét itt szürkehályogműtét, magyarázza Valika, s fantasztikus, mikor a betegek utána örömmel s hálásan azt mondják, hogy látnak – ennél nagyobb boldogság senkinek sem kell.

Az asszisztensnek 4 unokája, 3 dédunokája van, lánya (aki maga is az egészségügyben dolgozott, már nyugdíjas) könnyebben, fia nehezebben fogadja el, hogy nem pihenéssel, üdüléssel telnek édesanyja nyugdíjas évei – hétvégén azért a családra is jut idő, akik már elfogadták, ha Vali néni nem dolgozhat, baj van. Azt, hogy Covid idején életkora miatt nem jöhetett be a kórházba, nehezen viselte: naponta kapcsolatban volt az osztállyal, így vészelte át ezt az időszakot. Kikapcsolódásként kirándulni, túrázni jár, és műlencse-implantációval, -sebészettel kapcsolatos kongresszusokra, ahol sokat tanul. Évente háromszor Hévízen pihen – a medencébe nem megyek, teszi gyorsan hozzá –, sétál, nézelődik, kikapcsol.

Neki is vannak nehezebb napjai – ilyenkor csendesebb a munkahelyén: férjét 19 éve, hirtelen veszítette el, az évforduló nagyon megérinti. Ilyenkor szabadságra megy, igyekszik nem mutatni a bánatát.  Szerencsére egészségi állapota is engedi, hogy minden nap pontosan érkezzen meg munkahelyére: szerinte ez fejben vagy lélekben dől el, egyszerűen akarni, csinálni és szeretni kell a hivatást. – Én szeretetből jövök be dolgozni – fogalmazza meg a lényeget –, akárcsak 50, 60 évvel ezelőtt. 
A beszélgetés után, a folyosón még utánunk szól egy nővér, érdeklődve, hogy jól sikerült-e az interjú. – Persze, hogy is másként – teszi hozzá –, Valika egy tündér.
Múlt pénteken meglepetés-összejövetel keretében köszöntötték születésnapján a Pannónia Étteremben: a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal ismerte el munkáját, a kitüntetést Nagyné Szőke Erzsébet elnök adta át. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Nagy Lajos főigazgató főorvos, Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke és Horváth Soma, Szombathely alpolgármestere.

 

Péczeli András osztályvezető műtős-szakasszisztens elmondja, soha fel nem merült benne, hogy Vali néni valaha nyugdíjba menne. Kérdésemre, hogy mit szeretnek benne legjobban a munkatársak, azt mondja: a Valikát. Személyiségéből fakadó hozzáállása a munkájához példa értékű – mondja Péczeli András –, amikor nehezebb napokon úgy érzi, ezt nem lehet tovább bírni, eszébe jut Vali néni, hogy ő hány évtizede csinálja és bírja. És ez erőt ad, ahogy a szakmához való hozzáértése is. Fel sem merül, hogy amit ő csinál, abban hiba lenne. – Már nem is kérdezem, meddig akar dolgozni. Amíg ő szeretne jönni, és én ebben a székben ülök, addig jönni fog – mosolyog az osztályvezető.

Tar Patrícia

Fotó: Nagy Jácint

 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.