km/óra
  2023.12.11., hétfő  •  Árpád napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Szent István Európát választotta

Szent István Európát választotta

Augusztus 20-án, Államalapító Szent István király ünnepén szentmisét tartottak az új kenyér megáldásával a Kálvária templomban. A Szent István-szobornál műsorra került sor: ünnepi beszédet mondott dr. Nemény András, Szombathely polgármestere.

Hagyományosan ünnepi szentmisével kezdődött Szombathely város augusztus 20-i ünnepsége. A Kálvária templomban tartott liturgia főcelebránsa Fazakas Z. Márton OPraem csornai premontrei apát volt. Az ünnepség a Szent István-szobornál az országzászló ünnepélyes felvonásával kezdődött. 

Elhangzott a Himnusz, majd Szabó Róbert Endre, a Weöres Sándor Színház színésze Reményik Sándor Mindennapi kenyér című versét mondta el. Az ünnepi műsor Domby Bertalan előadásával folytatódott: az István, a király című rockoperából az Oly távol vagy tőlem című dalt adta elő, majd ünnepi beszédre került sor – dr. Nemény András polgármester szólt a megjelent polgárokhoz.

– A magyarok történelmének legrégebbi és – kétség sem férhet hozzá – a legjelentősebb történelmi eseményét ünnepeljük ma. Egy olyan eseményt, amelynek fókuszában egy személy áll. Úgy is mondhatnánk, történelmünk megállt egy pillanatra, és egyetlen emberben – I. Istvánban – koncentrálódott minden, a múltunk és a jövőnk – kezdte beszédét a polgármester, hangsúlyozva, hogy az, hogy több mint ezer év után is köszönetet mond Szent Istvánnak egy ország, mutatja, hogy a legméltóbb ember vezette népünket ebben a sorsfordító időben. 

– Az, hogy van egyáltalán ország, amelyik köszönetet tud mondani, bizonyítja, hogy sikerült mindaz, amiért küzdött. Sőt, talán még több is. Mert nem csak országunk van; egy közös területünk, ahol élünk, hanem nemzetünk is. Azaz közös nyelvünk, kultúránk, értékeink. Határon innen és határon túl is – emlékeztetett dr. Nemény András, majd államalapító királyunk sikerének titkát az értékekben, az értékválasztásban ragadta meg, mely 1000 éven át segített át minket nehéz időszakokon:

– István a kereszténységet választotta, István a nyugatot választotta, István Európát választotta. István a jövőt választotta a múlttal szemben, a tiszta emberi értékeket a zavaros pogány hagyományokkal szemben. István a nyitást választotta a bezárkózás helyett. Megmutatta, hogy egy erős országnak nem félnie kell területén élő más nemzetiségektől, hanem még erősebbé válni általuk – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, hogy az értékek választása és magtartása, bár egyaránt nehéz feladat, Istvánnak sikerült: – Talán azért történhetett ez így, mert ő egyszerre volt cölöp és iránytű. Mélybe levert erkölcsi igazodási pont és örök érvényű útmutató tanítás a mindig változó világ kihívásaihoz.

Dr. Nemény András ezután mostani, gyorsan változó világunkról szólt, melyben stabil erkölcsi alapok és biztos iránytű nélkül könnyen elvesznénk. Ehhez azonban értenünk kell az istváni üzenetet, s főként, tenni érte: Mindenkinek a saját területén, kormánynak, városvezetésnek, mindkettő ellenzékének egyaránt. 

– Én hiszek abban, hogy az embernek a szülőföldjével különleges kapcsolata van. Ez a kapcsolat, kötődés nemcsak lelki és fizikai, hanem kémiai, fiziológiai is. Azaz hosszú, egészséges és boldog életet elsősorban ott tudunk élni, ahol születtünk, az anyaföldünkön – húzta alá a polgármester, hozzátéve, ez akkor valósulhat meg, ha a többi feltétel – munka, minőségi kikapcsolódás, színvonalas oktatás, méltó időskor, szolgáltatások –  is biztosítva van.

– A mi közös dolgunk, hogy mindezt megteremtsük – tért rá dr. Nemény András Szent István üzenetének aktualitására –: mindazok, akik az ő útját járják, legyenek bár sok tekintetben különbözőek, a lényeget tekintve mégis azonosak, sorsközösségben élnek. Sorsközösségben élünk mi is itt Szombathelyen. Így az ünnepi kenyér, amit hamarosan megszegünk és megosztunk egymással, nem más, mint a közös élet kenyere, az összetartozás kenyere.

– Amikor veszünk belőle, gondoljunk erre – mondta el, majd azt kívánta, érjük el, hogy a hazánk és ezen belül a szűkebb hazánk, Szombathely legyen minden itt élő ember igazi otthona. Olyan hely, ahol mindenki meg tudja élni azt a teljes életet, amire hivatott és amit aztán tovább ad majd az utódainak – zárta ünnepi beszédét dr. Nemény András.

Az ünnepi beszédet koszorúzás követte, majd az 51. számú Sík Sándor Cserkészcsapat tagjai körbekínálták a megszegett új kenyeret. Az ünnepséget a Szózat éneklése zárta.
Közreműködtek még: Szombathely Város Fúvószenekara és a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület.

 

TP

Fotó: Bonyhádi Zoltán


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kapcsolódó cikkek
„Dolgunk, hogy megtaláljuk azt, ami közös bennünk, és félretenni, ami esetleg elválaszt”
„Dolgunk, hogy megtaláljuk azt, ami közös bennünk, és félretenni, ami esetleg elválaszt”
Ma reggel 9 órakor a Szentkirályi Szent István király templomban ünnepi szentmisét tartottak, amelyen részt vett – többek között – László Győző alpolgármester és Tóth Kálmán, a körzet képviselője is, aki megemlékező beszédet is tartott.
kapcsolódó cikkek
„Dolgunk, hogy megtaláljuk azt, ami közös bennünk, és félretenni, ami esetleg elválaszt”
„Dolgunk, hogy megtaláljuk azt, ami közös bennünk, és félretenni, ami esetleg elválaszt”
Ma reggel 9 órakor a Szentkirályi Szent István király templomban ünnepi szentmisét tartottak, amelyen részt vett – többek között – László Győző alpolgármester és Tóth Kálmán, a körzet képviselője is, aki megemlékező beszédet is tartott.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Elindult Rudolf, a Mikulás-busz Szombathelyen
Az idei év nagy meglepetése, a feldíszített busz december 5-én, napnyugta után gördült ki először a kocsiszínből, és egészen december 26-ig közlekedik majd naponta a szombathelyi utakon. Na de nem ám mindig ugyanazon a vonalon, hanem gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhat, így a karácsony előtti időszakban minden buszozó utazhat majd Rudolffal.