km/óra
  2022.08.11., csütörtök  •  Zsuzsanna, Tiborc napja
Szemétkérdés: viszik, vagy nem viszik?

Szemétkérdés: viszik, vagy nem viszik?

A közösségi médiában megosztott videó szerint a Derkovits-lakótelepen a szolgáltató munkatársai nem vitték el a szemeteskukára kihelyezett zsákokat. Lapunk megnézte, milyen szerződések és megállapodások vonatkoznak a hulladék elszállítására.

 

A pandémia idején jelentősen megnövekedett Szombathelyen is a kommunális hulladék mennyisége. Nem csoda, hiszen sokkal többet tartózkodik otthon a lakosság, a vendéglők zárva tartása miatt pedig kiszállított étel csomagolása is a kukákban landol. Az egyik lakásszövetkezet elnöke arról számolt be, hogy heti kettőről háromra emelték az ürítések számát, ami talán elég is lenne, ha a lakók úgy használnák a konténereket, ahogy kellene.


Több százan osztották meg a közösségi oldalon azt a videót, amelyen az látszik, hogy a Váci Mihály utcai konténerek tetejére felhalmozott hulladékzsákokat a szemétszállító cég munkatársa lepakolja, majd ürítés után visszaállítja a kukát a helyére. A zsákok pedig maradtak. Legalábbis egy kis időre. Ezeket ugyanis később vitték el. A szabályok szerint ugyanis, ami nem a tároló edényben van, hanem alatta, rajta vagy mellette, az illegális szemétnek számít, így is kell kezelnie a szolgáltatónak. Az eset jókora nyilvánosságot kapott, ezért igyekeztünk utána járni, milyen rendeletek és szabályok alapján viszi vagy nem viszi el a szemetet a szolgáltató. 

 

Szerződés a szállításról


- A lakossággal hulladékszállításra kötött szerződés rögzíti az edény űrméretét és az ürítés gyakoriságát. Ez mindkét félre kötelezettséget ró, amit be kell tartani. Munkatársainknak és alvállalkozóinknak az a feladatuk, hogy a megfelelő helyre kitett kukát kiürítsék, majd visszategyék oda. Amennyiben az esetleg túltöltött, és emiatt nem lehet lezárni a tetejét, az rendkívül balesetveszélyes, mert nem lehet megfelelően rögzíteni a szállítójárműre. Előfordult olyan is, hogy ürítéskor a dolgozónk nyakába fáradt olaj zúdult a konténerből, de ennél sajnos cifrábbakkal is találkozunk. Természetesen nem hagyjuk ott azt a szemetet sem, ami nem a kukában, hanem annak környezetében van, de azt már nem a hulladékgazdálkodás szerződés keretében kell elvégeznünk, hanem illegális hulladékként gyűjtjük be, ami persze jelentős plusz költséget jelent  - mondja Taufik Roland, a Szomhull Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A BEM Lakásszövetkezet elnöke január végétől több lépcsőházban és az épületekhez tartozó konténereken is felhívásokban kérte a lakókat, hogy ne púpozzák meg a kukákat, ne tegyék rá, vagy mellé a szemetet. Dr. Beliznai Pálné szerint a megoldás egyszerű (lenne!), ugyanis ha az egyik edény tele is van, nyugodtan használhatják a tulajdonosok vagy a bérlők a néhány méterrel odébb álló másikat, vagy harmadikat. A kukák ürítését ugyanis nem lépcsőházanként fizetik. A Váci Mihály utca 46-56. szállítási díja egybe tartozik. Az elnök asszony sajnálja, amit személyesen is sokszor tapasztal, hogy – és persze tisztelet a kivételnek – néhányan nem veszik maguknak a fáradtságot, és inkább a megtelt konténer tetejére teszik a zsákot, mintsem a közeli másikba, amelyben még bőven lenne hely. Korábban a lakásszövetkezet emberei maguk szedték össze a tárolók környékéről a szemetet, ami után persze pótürítést kellett kérni, de erre most se pénz, se kapacitás. Ahogy a szolgáltató munkatársainak sem feladata ez. A felhívásban az is szerepel, hogy a konténerek mellett hagyott tárgyakat az épület költségére szállítják el, és még közterületi bírság is jár érte. A járványos időszakban valóban jelentősen megnőtt a kommunális hulladék mennyisége, éppen ezért a heti kettő helyett háromszori ürítést rendeltek a szolgáltatótól. Az ominózus háztömbnél ez hétfőn, szerdán és pénteken történik. Sajnos volt olyan lakó, aki szóvá tette, hogy miért kell három szállítást fizetni.

 

Túltöltött gyűjtők

 

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételét önkormányzati rendelet szabályozza, ez a város honlapján is olvasható. Ennek 8-as pontja többek között kimondja, hogy a közszolgáltató nem viszi el a hulladékot, ha az nem a szerződésben leírt gyűjtőedényben van, vagy az túltöltött, és nem zárható le. Ha például túl sok szemét van az edényben, akkor az nem rögzíthető rendesen az ürítéskor az autóhoz, ami rendkívül balesetveszélyes. No és persze az sem mindegy, hogy mi kerül a kukába. A BEM Lakásszövetkezet elnöke szerint előfordult, hogy húsleves folyt ürítéskor a munkásokra. A vírushelyzet miatt most különösen fontos lenne a szabályok betartása. A konténerekre vagy melléjük halmozott szemét nem csak ronda, de közegészségügyi szempontból veszélyes is. Tiszteljük meg egymást azzal, hogy a kukákat úgy használjuk, ahogy kell! – mondta el lapunknak Dr. Beliznai Pálné.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Napokon belül érkeznek a csekkek a Távhőtől, augusztus végéig kell befizetni
Változik az éves elszámolás a Távhőnél. A szolgáltató eddig évente több csekket küldött a fogyasztóknak egyesével, most azonban ezeket egyszerre, egy borítékban kapják meg a szombathelyiek. Mindegyiket augusztus végéig kell befizetni. A változás minden fogyasztót érint. Cél a pénzügyi kiszámíthatóság.
Rengeteg játékkal és mókával ünnepli születésnapját a Kalandváros
Húszéves a Kalandváros - a születésnapot családi programmal ünnepli a létesítmény pénteken és szombaton. Lesz koncert, sportvetélkedő, kézműves foglalkozás és bábjáték is. Amikor 2002-ben elkészült a szabadtéri játszópark, nem volt hozzá hasonló a környéken. Hamar megkedvelték a gyerekek, és a népszerűsége két évtized után is töretlen.
További két útszakasz újul meg Szombathelyen, az egyik Oladon, a másik a Derkovits-városrészen
Várják a bejelentéseket a közterületi fák metszésével kapcsolatban
A Szombathelyi Parkfenntartási Kft. augusztus 15. és szeptember 30. között várja a lakossági bejelentéseket a közterületi fák metszésével kapcsolatban, olvasható a Szompark Kft. közleményében.
Javítják a szalagkorlátot, emiatt teljes útzár lesz az M80-as autóúton Csákánydoroszló és Vasszentmihály között
Az M80-as autóúton történt baleset során megrongálódott szalagkorlát helyreállítási munkái miatt teljes útzár lesz 2022. augusztus 15-16-án, hétfőn és kedden a csákánydoroszlói és a vasszentmihályi csomópontok között. A 6 és 18 óra között zajló munkálatok idején az M80-as autóút Csákánydoroszló csomópont – 7452-es jelű Csákánydoroszló-Vasalja összekötő út – 8-as főút - M80-as autóút Vasszentmihály csomópont terelőúton közlekedhetnek az autósok, közölte a Magyar Közút.