km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Szemétkérdés: viszik, vagy nem viszik?

Szemétkérdés: viszik, vagy nem viszik?

A közösségi médiában megosztott videó szerint a Derkovits-lakótelepen a szolgáltató munkatársai nem vitték el a szemeteskukára kihelyezett zsákokat. Lapunk megnézte, milyen szerződések és megállapodások vonatkoznak a hulladék elszállítására.

 

A pandémia idején jelentősen megnövekedett Szombathelyen is a kommunális hulladék mennyisége. Nem csoda, hiszen sokkal többet tartózkodik otthon a lakosság, a vendéglők zárva tartása miatt pedig kiszállított étel csomagolása is a kukákban landol. Az egyik lakásszövetkezet elnöke arról számolt be, hogy heti kettőről háromra emelték az ürítések számát, ami talán elég is lenne, ha a lakók úgy használnák a konténereket, ahogy kellene.


Több százan osztották meg a közösségi oldalon azt a videót, amelyen az látszik, hogy a Váci Mihály utcai konténerek tetejére felhalmozott hulladékzsákokat a szemétszállító cég munkatársa lepakolja, majd ürítés után visszaállítja a kukát a helyére. A zsákok pedig maradtak. Legalábbis egy kis időre. Ezeket ugyanis később vitték el. A szabályok szerint ugyanis, ami nem a tároló edényben van, hanem alatta, rajta vagy mellette, az illegális szemétnek számít, így is kell kezelnie a szolgáltatónak. Az eset jókora nyilvánosságot kapott, ezért igyekeztünk utána járni, milyen rendeletek és szabályok alapján viszi vagy nem viszi el a szemetet a szolgáltató. 

 

Szerződés a szállításról


- A lakossággal hulladékszállításra kötött szerződés rögzíti az edény űrméretét és az ürítés gyakoriságát. Ez mindkét félre kötelezettséget ró, amit be kell tartani. Munkatársainknak és alvállalkozóinknak az a feladatuk, hogy a megfelelő helyre kitett kukát kiürítsék, majd visszategyék oda. Amennyiben az esetleg túltöltött, és emiatt nem lehet lezárni a tetejét, az rendkívül balesetveszélyes, mert nem lehet megfelelően rögzíteni a szállítójárműre. Előfordult olyan is, hogy ürítéskor a dolgozónk nyakába fáradt olaj zúdult a konténerből, de ennél sajnos cifrábbakkal is találkozunk. Természetesen nem hagyjuk ott azt a szemetet sem, ami nem a kukában, hanem annak környezetében van, de azt már nem a hulladékgazdálkodás szerződés keretében kell elvégeznünk, hanem illegális hulladékként gyűjtjük be, ami persze jelentős plusz költséget jelent  - mondja Taufik Roland, a Szomhull Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A BEM Lakásszövetkezet elnöke január végétől több lépcsőházban és az épületekhez tartozó konténereken is felhívásokban kérte a lakókat, hogy ne púpozzák meg a kukákat, ne tegyék rá, vagy mellé a szemetet. Dr. Beliznai Pálné szerint a megoldás egyszerű (lenne!), ugyanis ha az egyik edény tele is van, nyugodtan használhatják a tulajdonosok vagy a bérlők a néhány méterrel odébb álló másikat, vagy harmadikat. A kukák ürítését ugyanis nem lépcsőházanként fizetik. A Váci Mihály utca 46-56. szállítási díja egybe tartozik. Az elnök asszony sajnálja, amit személyesen is sokszor tapasztal, hogy – és persze tisztelet a kivételnek – néhányan nem veszik maguknak a fáradtságot, és inkább a megtelt konténer tetejére teszik a zsákot, mintsem a közeli másikba, amelyben még bőven lenne hely. Korábban a lakásszövetkezet emberei maguk szedték össze a tárolók környékéről a szemetet, ami után persze pótürítést kellett kérni, de erre most se pénz, se kapacitás. Ahogy a szolgáltató munkatársainak sem feladata ez. A felhívásban az is szerepel, hogy a konténerek mellett hagyott tárgyakat az épület költségére szállítják el, és még közterületi bírság is jár érte. A járványos időszakban valóban jelentősen megnőtt a kommunális hulladék mennyisége, éppen ezért a heti kettő helyett háromszori ürítést rendeltek a szolgáltatótól. Az ominózus háztömbnél ez hétfőn, szerdán és pénteken történik. Sajnos volt olyan lakó, aki szóvá tette, hogy miért kell három szállítást fizetni.

 

Túltöltött gyűjtők

 

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételét önkormányzati rendelet szabályozza, ez a város honlapján is olvasható. Ennek 8-as pontja többek között kimondja, hogy a közszolgáltató nem viszi el a hulladékot, ha az nem a szerződésben leírt gyűjtőedényben van, vagy az túltöltött, és nem zárható le. Ha például túl sok szemét van az edényben, akkor az nem rögzíthető rendesen az ürítéskor az autóhoz, ami rendkívül balesetveszélyes. No és persze az sem mindegy, hogy mi kerül a kukába. A BEM Lakásszövetkezet elnöke szerint előfordult, hogy húsleves folyt ürítéskor a munkásokra. A vírushelyzet miatt most különösen fontos lenne a szabályok betartása. A konténerekre vagy melléjük halmozott szemét nem csak ronda, de közegészségügyi szempontból veszélyes is. Tiszteljük meg egymást azzal, hogy a kukákat úgy használjuk, ahogy kell! – mondta el lapunknak Dr. Beliznai Pálné.
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Háborús állapotok vannak a romániai kórházakban
Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán - jelentette a Digi24 hírtelevízió.
Rajzpályázat virágos vasútállomásokról
22 új fertőzött Vasban, 1668 Magyarországon, 30 beteg meghalt
1668 az új fertőzött, elhunyt 30 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.129-ről 24.151-re nőtt.
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.