km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Bokrétaünnep a Szedreskert Bölcsődében – 2025-ben megnyitja kapuit Szombathely új, zöldbölcsődéje

Bokrétaünnep a Szedreskert Bölcsődében – 2025-ben megnyitja kapuit Szombathely új, zöldbölcsődéje

„Szerintem a város egyik legjobb bölcsődéje lesz” – mondta dr. Nemény András polgármester. Szombathely új bölcsődéje a kor igényeinek minden szinten megfelel, magas ágyásokkal, fűszerkerttel, tornáccal, napelemekkel várja majd a legkisebbeket és lesz benne minden, ami fontos és szükséges a gyerekek fejlődéséhez.

Jól haladnak a munkálatok a szentkirályi városrészen épülő bölcsődénél, a tartószerkezet nemrég elérte a legmagasabb pontját, ez alkalomból pedig bokrétaünnepet tartott csütörtökön délután az önkormányzat.

Az ünnepséget a Játéksziget Óvoda óvodásai nyitották meg egy külön erre az eseményre összeállított ünnepi műsorral, melyben felkészítő pedagógusaik, Zelkó Istvánné Bea néni és Kovács Fodor Viktória, Vica néni is részt vettek.

„Nagyon ügyesek voltatok” – dicsérte meg őket köszöntőjében dr. Nemény András polgármester, aki aztán köszönetet mondott a csodálatos műsorért a gyerekeknek és az óvodapedagógusoknak, valamint a szülőknek, nagyszülőknek is, akik büszkén nézték és videózták is a gyerekeket.

„Emlékszem, amikor az én gyerekeim kicsik voltak, egyszer elkövettem azt a hibát, hogy egy hasonló rendezvényen nem figyeltem kellőképpen. Valaki elkezdett velem beszélgetni, és egyszer csak azt vettem észre, hogy a kislányom megjelent, és megrángatta a ruhámat, hogy nem is figyelsz, apa, és én annyira elszégyelltem magam, hogy azóta tudom, a figyelem az egyik legfontosabb” – árulta el.

Majd azzal folytatta, hogy a bokrétaünnepség valójában a háláról szól. Hálát adunk az égieknek és mindenkinek, aki részt vesz az adott projektben, azért, hogy ilyen jól halad az építkezés, hogy állnak a falak, hogy megvan a legmagasabb pont. De egy kicsit a hitről is szól: hiszünk benne, hogy ha már idáig eljutottunk, akkor be is fogjuk fejezni.

„Amikor itt voltunk decemberben Tóth Kálmán képviselő úrral és Sebestyén Bianka intézményvezető asszonnyal, akkor is hittünk abban, hogy ez meg fog valósulni, pedig még nem sok minden látszott belőle. A hit valódi reményt tud adni, de a hitet megelőzi a szándék, a törekvés. Öt évvel ezelőtt tűztük ki célul, hogy a város minden részében ugyanazt a minőséget szeretnénk adni. Nyilván egy lakótelepi részen egészen mások a helyi adottságok, mint egy kertvárosi részen, de mindenhol a maximumot szeretnénk. Erről szólnak az út- és járdafelújítások, a kastélyfelújítás és például a Szedreskert felújítása is” – hangsúlyozta a polgármester.

Ám, mint mondta, mindezt megelőzik a gyerekek, ők a legfontosabbak, hiszen ahol gyerek van, ott van jövő. Ezért is fontosak az ilyen fejlesztések, mert a fiatalok úgy gondolják, érdemes itt maradni vagy itt letelepedni, a kisgyerekes szülők úgy érzik, érdemes maradni, érdemes itt felnevelni a gyerekeiket.

A bölcsőde 40 férőhelyes és a tervek szerint 2025 januárjában megnyitja kapuit. Teljesen a környezetbe illő, környezetbarát, zöldbölcsőde lesz, a kor igényeinek minden szinten megfelel, magas ágyásokkal, fűszerkerttel, tornáccal, napelemekkel várja majd a legkisebbeket és lesz benne minden, ami fontos és szükséges a gyerekek fejlődéséhez.

„Szerintem a város egyik legjobb bölcsődéje lesz. Szombathelyen nagyon jó a bölcsődei rendszer, mindenki dicséri országszerter. Ide beilleszteni egy újabb elemet, azt hiszem, hogy csak jó dolog lehet. Nem olcsó egy ilyen dolog, de az Európai Uniótól 600 millió forintot nyertünk rá, és ez elég lesz a felépítéshez, de azt tudni kell, hogy innentől kezdve a városnak mindig biztosítania kell a működést. És bizony a működés sem olcsó dolog, de hát hova máshova mehetne a pénzünk, ha nem ide, a legjobb helyre” – mondta.

Dr. Nemény András szerint ez egy igazi jó közösség, aminek van múltja, jelene és jövője. Ezt szimbolizálja ez az épület is, hiszen itt korábban egy egyházi óvoda állt, aminek a tégláiból építenek majd itt egy falat, ami mintegy példaként mutatja, hogyan lehet összekötni évtizedeket, évszázadokat a közösség segítségével.

„Számomra ez a projekt valójában Szombathely életének egy nagyon szép pontja, ami a szentkirályi közösség jövőjéről is fog szólni” – hangsúlyozta, majd zárószóként köszönetet mondott a tervezőknek, a kivitelezőknek, az összes munkásnak, és külön kiemelte Tóth Kálmánt, a déli városrész képviselőjét, aki egyszer bement az irodájába, és mondta, hogy szeretné, ha élnénk ezzel a pályázattal, és itt bölcsőde épülne.

Ezt Tóth Kálmán is megerősítette, aki ezután azzal folytatta, hogy szerinte a déli városrésznek van a legszebb óvodája a városban és igazán büszkék lehetnek rá, hiszen sokat tettek érte. Jövő ilyenkor pedig, amikor már megnyit a bölcsőde, úgy gondolja, már azt is elmondhatják majd, hogy a legszebb bölcsödéjük is nekik van.

„Akkor majd megint minket fog mindenki irigyelni, hogy milyen szép Szentkirályon minden, és hogy milyen jól mennek a dolgok, miközben iszonyatos munka, küzdés, tapasztalat, tudás van emögött. Sebestyén Biankával, a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetőjével rengeteget beszéltünk a korábbi években arról, hogy kellene ide egy bölcsőde, hiszen olyan sok a fiatal, gyerekes család, hogy igazán lenne létjogosultsága” – árulta el.

Hozzátette, olyan összefogással indult el ez a projekt, hogy nem is lehetett más a vége, minthogy valóben felépült ez a bölcsőde, ami már csak a helyszínből adódóan is egyedi adottságokkal rendelkezik, hiszen a Szedreskert és a templom veszi körül.

„A kivitelezőket is meg kell dicsérni, hiszen egy kiváló szombathelyi cégről van szó, és tényleg szívüket-lelküket beleteszik, és amikor hetente egyeztetés van, akkor a színskálától kezdve minden le van egyeztetve a szakmai vezetéssel. Olyan szintű harmóniában épül ez a bölcsőde, ahogy szerintem majd működni is fog” – zárta mondandóját

Az ünnepség pedig a bokréta ünnepélyes felhelyezésével zárult, a csokrot a kivitelező cég egyik munkatársa, Bogár László ács alvállalkozó tette fel a Szedreskert bölcsőde legmagasabb pontjára.

CzB

Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
legfrissebbek
Foci Eb 2024: átszáguldott a német válogatott a harmatos skótokon a nyitómeccsen
A papírforma érvényesült a labdarúgó Eb nyitómeccsén: a házigazda Németország 5-1-re verte Skóciát. A magyar válogatott szombaton lép  pályára Svájc ellen. 
A Nemzeti Választási Bizottság befejezte az újraszámlálást, Karácsony maradt a főpolgármester
Több órás tárgyalás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) befejezte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Sasvári Róbert, az NVB elnöke kihirdette, hogy a 24592 érvénytelen szavazat közül 560 szavazatot minősítettek érvényesnek, olvasható a 444.hu-n.
Rossi: Nincs kérdőjel a Svájc elleni kezdőcsapatot illetően
Marco Rossinak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a fejében már készen van az a kezdőcsapat, amelyet pályára küld majd a németországi Európa-bajnokság szombaton 15 órakor sorra kerülő Svájc elleni mérkőzésén.
Inkantáció: légies és lírai pillanatok feketén-fehéren a fotókon
Légies és lírai pillanatok feketén-fehéren - ezt az alcímet viseli Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása, amely a könyvhét keretében nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. 25 fénykép látható a tárlaton, közös vonásuk, hogy táncot és a zenét örökítenek meg.
Programajánló – Szombathely: Bloomsday, ökofesztivál és szurkolói ház
A június 14-15-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.