km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Szauer Ágoston 60!

Szauer Ágoston 60!

Emelkedettség, bensőségesség, tisztelet s humor: mindezek is jellemezték azt a nagysikerű összejövetelt, amit Szauer Ágoston (1963) költő, tanár születésnapja alkalmából rendeztek a Berzsenyi Dániel Könyvtárban barátai, kollégái, tanítványai.

Él s alkot Savariánkban egy szerény, halkszavú költő, aki kiváló magyartanár (is) a Bolyaiban, s magát amatőr csillagásznak nevezi (ámbár régóta profi abban is). 1986 óta publikálja a verseit. Bár többnyire rövidek, tömörekaz alkotásai, azok mégis hosszú időre, jó mélyre belénk költöznek. Merengésre, töprengésre – meg lét-felfedezésre – inspirálnak. Másként hamuba sült pogácsát/útravalót csempésznek a tarisznyánkba. Hogyha már végképp mindenünkből kifogynánk, vegyük csak nyugodtan elő e vésztartalékot. Merthogy továbblendít, hogy csak azért se adjuk fel!

Kis ízelítő: 

„A hold a nedves lomb mögött /
lelassul, hosszan meglapul. / Most moccan.
Fent egy ág törött. / Pár csepp a kerti padra
hull.” (Eső után). „Friss, sárga fény már / alig
lobban / a rövidülő / nappalokban. // Lerótt
adósság: kell egy ének / a múlt idejű / léti-
géknek.”
(Elégia)

Az irodalmi játékokkal is „fűszerezett” köszöntőt meglepetésnek szánták a szervezők/szereplők: dr. Baráthné Molnár Mónika (könyvtár-igazgató), Szabó Tibor (WSSZ-direktor), Fűzfa Balázs (irodalomtörténész, aki az alkotóval beszélgetett), Papp Tibor (Bolyai-igazgató), Szombathelyi Pedagógus Kórus (karnagyuk: Sándorfi Olga Diána), Orosz Róbert (színművész) és Márton fia; Balogh Lajos (botanikus); Kajtár Kincső és Böndicz-Major Patrik (bolyais kisdiákok), felkészítőjük Takács Marietta(magyartanár/osztályfőnök). Szauer Dániel (2005), Ágoston tanár úr fia, mit ad Isten, költőpalánta. Az Életünk folyóirat idei, 2. számában édesapja verseivel együtt látott napvilágot az ő néhány alkotása is. Az ifjú poéta ezekből „villantott föl”.

Két lét-látlelete: 

„Elkülönül kék a zöldtől. / Tiszta szí-
nek, nemdebár? / Türkiz színű volt az élet, /
test és lélek messze már.” (Paletta) „Az árny
kezd halványodni már. / Időt nem mutat. /
Megáll. / Az óralap marad csupán. / Az idő
eltűnt. / Homály.”
(Napóra)

Szauer Ágoston-verset ekként jellemzett/elemzett – írásos köszöntőjében a betegsége miatt távol maradni kényszerült – Alexa Károly, az Életünk főszerkesztője. „Nem a mindennapok rögzítődnek benne, hanem az, ami örökre szólóan érvényes üzenet, ahol a sors jelenik meg, a lélek, a természet, a nyelv, a léten a mindennapokat számon kérő lírai szigor.” „Mi sem okozna nagyobb örömet, mint az, ha egyszer Szauer Ágoston gimnáziumi osztályában, egy rendkívüli irodalomóra keretében elmesélhetném a gyerekeknek, hogy mit is jelent a magyar irodalomban az, amit a tanáruk létrehozott, és amit nem lankadó türelemmel, önfegyelemmel és, mondjuk csak ki, megajándékozottsággal művel.”


szöveg: Szenkovits Péter 
Fotó: Facebook/Berzsenyi Dániel Könyvtár


 

kapcsolódó cikkek
Szauer Ágoston: kerüljünk harmóniába egymással
Szauer Ágoston: kerüljünk harmóniába egymással
Körülírás címmel a kilencedik verseskötete jelent meg Szauer Ágostonnak, aki magyatanár az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban. Versei arra inspirálnak, hogy harmóniába kerüljünk önmagunkkal, egymással, a világgal.
címkék
kapcsolódó cikkek
Szauer Ágoston: kerüljünk harmóniába egymással
Szauer Ágoston: kerüljünk harmóniába egymással
Körülírás címmel a kilencedik verseskötete jelent meg Szauer Ágostonnak, aki magyatanár az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban. Versei arra inspirálnak, hogy harmóniába kerüljünk önmagunkkal, egymással, a világgal.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.