km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Szauer Ágoston: kerüljünk harmóniába egymással

Szauer Ágoston: kerüljünk harmóniába egymással

Körülírás címmel a kilencedik verseskötete jelent meg Szauer Ágostonnak, aki magyatanár az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban. Versei arra inspirálnak, hogy harmóniába kerüljünk önmagunkkal, egymással, a világgal.

 

„Sokáig a fizika meg a kémia érdekelt, s elég korán kezdtem el csillagászattal foglalkozni. Ezt ma is aktívan művelem. Amikor derült meg holdmentes az idő, akkor fényképezem az égbolt aktuális vagy éppen nem aktuális látványosságait. Beküldöm a fotókat a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) adatgyűjtő központjaiba. Az egyesület honlapján, a megfelelő rovatokban el is érhetők ezek a felvételek”, meséli Szauer Ágoston Áchim András utcai otthonában.


A pápai Petőfi Gimnázium kémia tagozatos osztályába járt. Negyedikes volt, amikor váratlan fordulatot vett az élete. Magyarból a francia szimbolistákhoz „érkeztek”.


„Akkor valami egészen más világ nyílt meg számomra. Charles Baudelaire (1821-1867), Paul Verlaine (1844-1896), Arthur Rimbaud (1854-1891) egészen másképp írt, mint amit megszoktam, mint amit megszoktunk. Hoppá, hát ez jó! Így is lehet? Talán különös, hogy a természettudományos osztályban, az egyik szünetben vita pattant ki közöttünk Baudelaire Egy dög című verse kapcsán. Egyáltalán való-e  diákoknak ez a szöveggyűjteményben lévő költemény? Mennyire taszító, vagy éppen mennyire izgalmas meg szép? Mert ha akarom, akkor ez szép vers. Megbolydult az osztály. Én mindmáig nagyszerű versnek tartom, úgyhogy ki nem hagynám most sem az óráimon ezt a lebilincselő megközelítést. Olyan szerelmes vers, hogy annak egy része valójában egy dögnek a leírása, de úgy, hogy Baudelaire azt költőivé tudta emelni. Különleges nézőpontot képvisel, amire az átlagpolgár nem feltétlenül gondol, hogy még a legkedvesebb, a legszebb emberből is mi lesz odalenn, a föld alatt. Ez a sorsunk, a biológiai sorsunk… De ennek ellenére a költészet képes arra, hogy örökéletűvé tegye az amúgy romlandó, mulandó embert. És ez a csodája!”


Érettségi után – ha nem is nyílegyenesen, de – a szombathelyi főiskolára vezetett az útja, ahol elvégezte a magyar-népművelés szakot, majd Pécsen szerzett középiskolai tanári diplomát. Első verseit az Életünk közölte 1986-ban (huszonhárom éves volt). „Ambrus Lajos nyesegette a vadhajtásaimat, s látott el tanácsokkal. Akkoriban szürrealista, szabadverseket írtam; ezeket ma már nem illeszteném be egy válogatáskötetbe. Úgy harmincéves koromban találtam meg a saját hangomat. Objektív, tárgyias líra az enyém, nem egyes szám első személyű, nem én-központú, nem alanyi. Kicsit keményebb, szikárabb, áttételesebb, rejtélyesebb. Feladvány is picit az olvasó számára. Úgy érzem, ebben vagyok jó. (A többi, hagyományos témát megírják mások.) Magukra hagyom a helyszíneket, a tárgyakat, az időket; kihallgatom őket. Csendben megfigyelem, mit beszélnek, hogyan kommunikálnak egymással. Hiszen ők minket képviselnek. Kicsit rólunk is beszélnek. Képesek arra, hogy túléljenek minket, tehát bennük van a múlt is. Új kötetem, a Körülírás, ami a Napkút Kiadó gondozásában jelent meg, az utóbbi tíz év lenyomata. Ha valaki csak ezt az egy könyvemet ismeri, már képet kaphat rólam. A világ jelenségeinek az apró kis kapcsolataira odafigyelő, szolíd, viszonylag tömör költemények vannak benne. Sűrítve, pár sorban mondanak el valamit a világról. Pilinszky János mondta, hogy a jó szonett nem rövidebb, mint a Háború és béke, akkora világ-egészet lehet bele sűríteni. A száz éve született Nemes Nagy Ágnessel együtt vallhatom azt is, őt követve, idézve: ’Az én szívemben boldogok a tárgyak’. Tehát ezt a titokzatos, elgondolkodtató, vagy legalábbis annak szánt versvilágot képviseli a kötet. Talán arra inspirál, hogy harmóniába kerüljünk önmagunkkal, egymással, a világgal.”


Vajon kap-e segítséget az univerzumtól? „Remélem. Akár isteni segítséget. Vagy annak a titokzatos végtelennek az inspirációját, amit amatőr csillagászként kapok az univerzumtól. A csodának – az ég és a föld kapcsolatának – a vizsgálatához, vagy annak átgondolásához, megérzéséhez. A nagy távlatokban való, kicsit filozofikus gondolkodás kapcsolatban áll a látszólag különböző két területtel: a csillagászattal és a költészettel. Találkoznak. Tehát a világ titkainak a fürkészése, a megismerésének igénye versírás közben is bennem van. Kémlelek, rejtett kapcsolatokat keresek, meglehet, keresem önmagamat is, hogy hol vannak a határaim.”

 

„Mi végre vagyunk? Megnyugtató válasz talán soha nem lesz. De ez éppen ettől izgalmas. Az igazán nagy emberiség-költemények, mint akár az Isteni színjáték, a Faust vagy Az ember tragédiája is, mind ezt kutatják.  Ez az embert, amíg csak él a Földön, állandóan foglalkoztatja. Ez tartja életben.”
Szauer Ágoston

 

Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint


 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.
legfrissebbek
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.  
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.