km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Számítógép alkatrészeket loptak a sárvári gyárból, több tízmilliós a kár

Számítógép alkatrészeket loptak a sárvári gyárból, több tízmilliós a kár

A Sárvári Járásbíróság különösen nagy értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben öt vádlott bűnösségét mondta ki. Az I. rendű vádlottat 3 év 6 hónap, a II. rendű vádlottat 5 év végrehajtandó börtönre, a III. rendű, IV. rendű és V. rendű vádlottakat pedig végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte és elrendelte pártfogó felügyeletüket. Kötelezte a vádlottakat a sértett részére kártérítés megfizetésére, közölte az ügyészség.

 

A tényállás szerint egy cég (sértett) sárvári telephelyén számítógépek összeszerelését végzik. A sértett kft. munkavállalójaként dolgozott különböző időpontoktól az I. rendű, a II. rendű és a III. rendű vádlott raktári anyagmozgató munkakörben. Munkaköri feladataik közé tartozott, hogy megfelelő mennyiségű alkatrésszel lássák el a munkaállomásokat a raktárból, a folyamatos anyagáramlás fenntartása, az esetlegesen észlelt anyaghiányról azonnali információ szolgáltatása, a napi termelési tervben meghatározott termelési feladatok végrehajtásához szükséges alkatrészek gyártósorra történő bevitele, valamint a raktárban tárolt anyagok rendelkezés szerinti mozgatása, ki- és betárolása. 


A sértett a telephelyein őrző-védelmi feladatok ellátására egy gazdasági társasággal kötött szerződést. A IV. rendű és V. rendű vádlottak a sértett sárvári telephelyén teljesítettek szolgálatot utóbbi gazdasági társaság alkalmazásában vagyonőrként. Feladatuk többek között az őrszolgálati utasításban meghatározottak szerint annak megakadályozása, hogy a csarnok területéről a felállítási helyen keresztül bárki alkatrészeket vihessen ki engedély nélkül, valamint, hogy ellenőrizzék a fémdetektor kapun keresztül történő áthaladást szükség esetén kézi fémdetektor alkalmazásával. 


Az I. rendű és II. rendű vádlottak 2020. március 27. napját megelőzően elhatározták, hogy a rájuk bízott, s a sértett tulajdonát képező alkatrészek közül több doboz alkatrészt fognak eltulajdonítani. Ebbe később a III. rendű vádlott is becsatlakozott.


Az I. rendű vádlott többek között 2020. március 27. napján – miután a II. rendű vádlottal előzetesen megállapodtak – sárvári munkahelyéről jogtalanul eltulajdonított 147 darab (117.000 forint/darab értékű) processzort úgy, hogy délután a processzorokat tartalmazó dobozt a raktáron belüli körbekerített részről, a nagyértékű alkatrészek tárolására szolgáló raktárból kihozta – annak ellenére, hogy arra megrendelés nem érkezett a termelés részéről –, majd a dobozt a polcsorok között elrejtette. Ezt követően a processzorokat a dobozból kiszedte, azokat a ruházatába rejtette, majd este elhagyta a raktár területét, s az öltözőbe ment.


A raktár és az öltöző között található fémdetektoros kapunál biztonsági őrként egy azóta elhunyt férfi volt ekkor szolgálatban, aki a kapu jelzésekor – az őrszolgálati utasításban írtakat a II. rendű vádlott kérésére megszegve – az I. rendű vádlott ruházatát a kézi detektorral úgy vizsgálta át, hogy a kézi detektor kikapcsolt állapotban volt. 


A munkaidő lejártakor az I. rendű vádlott a processzorokat a sértett sárvári parkolójában átadta a II. rendű vádlottnak, aki ezen a napon szabadságát töltötte. A II. rendű vádlott a processzorokat ismeretlen személynek értékesítette. A bűncselekménnyel okozott kár 17.199.000 forint, amely nem térült meg. 


A későbbiekben ezzel a módszerrel processzorokat, SSD kártyákat és pendrive-okat tulajdonítottak el.


Az I. rendű és a II. rendű vádlottak cselekményeiket rendszeres haszonszerzésre törekedve, üzletszerűen, valamint bűnszövetségben követték el. 


Az I. rendű vádlott a sértettnek összesen 67.038.300 forint meg nem térült kárt, a II. rendű vádlott összesen 51.631.600 forint kárt okozott, amelyből megtérült 34.600 forint, nem térült meg 51.597.000 forint. A III. rendű vádlott cselekményével 17.199.000 forint meg nem térült kárt okozott. A IV. rendű vádlott 17.199.000 forint, az V. rendű vádlott pedig 15.441.300 forint meg nem térült kár okozásához nyújtott segítséget.


Az ítélet csak a II. rendű vádlottra nem jogerős. A II. rendű vádlott és védője az el nem ismert, jelentős súlyú bűncselekményben részben felmentésért, az enyhe súlyú, szabálysértési értékhatárt el nem érő rész tekintetében enyhébb büntetési nem kiszabása miatt jelentett be fellebbezést.

 

Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa arab beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.