km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Szabálytalan előzés miatt sérült meg egy motoros a 87-es főúton

Szabálytalan előzés miatt sérült meg egy motoros a 87-es főúton

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen közúti baleset okozásának vétsége miatt 150.000 forint pénzbüntetésre és 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a vádlottat, közölte az ügyészség.

 

A tényállás szerint a vádlott 2021. augusztus 27. napján, éjfél előtt, éjszakai sötétségben egy Audi gépkocsival közlekedett a 87-es számú főút 6 méter széles aszfaltúttestén Gyöngyösfalu felől Szombathely irányába. Egyenes útszakaszon haladt, amikor beérte a vele azonos irányba alacsonyabb sebességgel haladó Ford Mondeot. A vádlott megkezdte az előtte haladó személygépkocsi előzését úgy, hogy nem észlelte, hogy vele szemben ekkor érkezik az egy Suzuki SV 650 S típusú motorkerékpár, amelyet a sértett vezetett. 


A sértett észlelve a vele szemben érkező személygépkocsikat, az ütközést úgy próbálta elkerülni, hogy motorkerékpárját a terelővonal felé kormányozta, hogy a két autó között elhaladjon, azonban ennek ellenére a terelővonalon motorkerékpárjával nekiütközött a vádlott személygépkocsija jobb elejének. A vádlott a személygépkocsijával az ütközést követően letért a menetiránya szerinti bal oldali útpadkára, majd onnan visszatérve a szilárd útburkolatra és a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávba, ahol – a terelővonaltól 0,9 méter távolságra – nekiütközött az időközben lassító és az úttest jobb oldali széle felé húzódó Ford Mondeo bal hátsó sárvédőjének és ajtajának. A sértett az ütközést követően nem esett el a motorkerékpárral, az úttesten tovább gurult, majd leállította a motorkerékpárt. 


A baleset következtében a sértett nyolc napon túl gyógyuló – 40 nap tényleges gyógytartamú – súlyos testi sérüléseket szenvedett el.


A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 34. § (1) bekezdés a) pontjában írtakat, mert úgy előzött, hogy az előzés céljából igénybe vett forgalmi sáv nem volt olyan távolságban szabad, hogy az előzés a szembejövő forgalmat ne zavarja.


Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője 3 munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.