km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Szabálytalan előzés miatt sérült meg egy motoros a 87-es főúton

Szabálytalan előzés miatt sérült meg egy motoros a 87-es főúton

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen közúti baleset okozásának vétsége miatt 150.000 forint pénzbüntetésre és 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a vádlottat, közölte az ügyészség.

 

A tényállás szerint a vádlott 2021. augusztus 27. napján, éjfél előtt, éjszakai sötétségben egy Audi gépkocsival közlekedett a 87-es számú főút 6 méter széles aszfaltúttestén Gyöngyösfalu felől Szombathely irányába. Egyenes útszakaszon haladt, amikor beérte a vele azonos irányba alacsonyabb sebességgel haladó Ford Mondeot. A vádlott megkezdte az előtte haladó személygépkocsi előzését úgy, hogy nem észlelte, hogy vele szemben ekkor érkezik az egy Suzuki SV 650 S típusú motorkerékpár, amelyet a sértett vezetett. 


A sértett észlelve a vele szemben érkező személygépkocsikat, az ütközést úgy próbálta elkerülni, hogy motorkerékpárját a terelővonal felé kormányozta, hogy a két autó között elhaladjon, azonban ennek ellenére a terelővonalon motorkerékpárjával nekiütközött a vádlott személygépkocsija jobb elejének. A vádlott a személygépkocsijával az ütközést követően letért a menetiránya szerinti bal oldali útpadkára, majd onnan visszatérve a szilárd útburkolatra és a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávba, ahol – a terelővonaltól 0,9 méter távolságra – nekiütközött az időközben lassító és az úttest jobb oldali széle felé húzódó Ford Mondeo bal hátsó sárvédőjének és ajtajának. A sértett az ütközést követően nem esett el a motorkerékpárral, az úttesten tovább gurult, majd leállította a motorkerékpárt. 


A baleset következtében a sértett nyolc napon túl gyógyuló – 40 nap tényleges gyógytartamú – súlyos testi sérüléseket szenvedett el.


A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 34. § (1) bekezdés a) pontjában írtakat, mert úgy előzött, hogy az előzés céljából igénybe vett forgalmi sáv nem volt olyan távolságban szabad, hogy az előzés a szembejövő forgalmat ne zavarja.


Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője 3 munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.