km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Szabálytalan előzés miatt sérült meg egy motoros a 87-es főúton

Szabálytalan előzés miatt sérült meg egy motoros a 87-es főúton

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen közúti baleset okozásának vétsége miatt 150.000 forint pénzbüntetésre és 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a vádlottat, közölte az ügyészség.

 

A tényállás szerint a vádlott 2021. augusztus 27. napján, éjfél előtt, éjszakai sötétségben egy Audi gépkocsival közlekedett a 87-es számú főút 6 méter széles aszfaltúttestén Gyöngyösfalu felől Szombathely irányába. Egyenes útszakaszon haladt, amikor beérte a vele azonos irányba alacsonyabb sebességgel haladó Ford Mondeot. A vádlott megkezdte az előtte haladó személygépkocsi előzését úgy, hogy nem észlelte, hogy vele szemben ekkor érkezik az egy Suzuki SV 650 S típusú motorkerékpár, amelyet a sértett vezetett. 


A sértett észlelve a vele szemben érkező személygépkocsikat, az ütközést úgy próbálta elkerülni, hogy motorkerékpárját a terelővonal felé kormányozta, hogy a két autó között elhaladjon, azonban ennek ellenére a terelővonalon motorkerékpárjával nekiütközött a vádlott személygépkocsija jobb elejének. A vádlott a személygépkocsijával az ütközést követően letért a menetiránya szerinti bal oldali útpadkára, majd onnan visszatérve a szilárd útburkolatra és a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávba, ahol – a terelővonaltól 0,9 méter távolságra – nekiütközött az időközben lassító és az úttest jobb oldali széle felé húzódó Ford Mondeo bal hátsó sárvédőjének és ajtajának. A sértett az ütközést követően nem esett el a motorkerékpárral, az úttesten tovább gurult, majd leállította a motorkerékpárt. 


A baleset következtében a sértett nyolc napon túl gyógyuló – 40 nap tényleges gyógytartamú – súlyos testi sérüléseket szenvedett el.


A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 34. § (1) bekezdés a) pontjában írtakat, mert úgy előzött, hogy az előzés céljából igénybe vett forgalmi sáv nem volt olyan távolságban szabad, hogy az előzés a szembejövő forgalmat ne zavarja.


Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője 3 munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.