km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Speciális anyaggal óvják az utakat

Speciális anyaggal óvják az utakat

Hézagkiöntéses technológiával óvják Szombathely útjait. Egy budapesti cég szakemberei 18 helyszínen dolgoznak, speciális anyaggal töltik fel a repedéseket, hogy tartósabb legyen az aszfaltburkolat, és ne induljon el a kátyúsodási folyamat. A munkát az önkormányzat rendelte meg 8 millió forint értékben.

 

A Szűrcsapó utcában dolgoztak tegnap délelőtt az útkarbantartó gépek. Az autósok átmenetileg félpályás útlezárás mellett közlekedhettek az érintett szakaszon.


Természetes, hogy az asztfaltréteg egy idő után repedezik. A beszivárgó víz megfagy, majd újra felenged, egyre csak tágítja a rést, és előbb-utóbb kialakul a kátyú. A folyamat hézagkiöntéssel gátolható: a repedéseket vágógéppel 1 centi szélesre és 2 centi mélyre bővítik, majd ún. modifikált bitumennel töltik fel.


Czibók Péter, az OAT Kft. ügyvezetője elmondta, ez a modifikált forró bitumen azt jelenti, hogy a bitument számukra kedvező módon úgy alakítják át, azt szeretnék elérni, hogy könnyen nyúljon és visszaalakuljon az eredeti méretére.


Ez a budapesti cég már húsz éve dolgozik Szombathely útjain, ám az utóbbi négy évben nem volt pénz hézagkitöltésre.


Horváth Soma alpolgármester kiemelte, hogy régóta csinálja ezt a város, de az utóbbi években szünet volt, 2017 óta nem volt. A takarékos gazdálkodásnak köszönhetően most 8 millió Ft értékben tudták ezt megrendelni. Öt helyszínen már végeztek a cég munkatársai, tegnap pedig a Derkovitson dolgoztak, ahol, ha ezt rendszeresen elvégezik, még tíz évig viszonylag jó állapotú úton autózhatnak a szombathelyiek.


A város a jelenlegi nehéz anyagi helyzetében is igyekszik elvégezni az út- és járdafenntartási munkákat, mondta el Horváth Soma. Idén 16 járda, a Thököly utcában két forgalmas buszöböl újult meg, és rendszeresen kátyúztak is. Elindult továbbá négy gyűjtőút - a Magyar, a Paragvári, a Nádasdy és a Dozmat utca - tervezésének előkészítése, jövőre ezeket is teljeskörűen rendbehozzák. Az útburkolatot megóvó hézagkitöltést 18 helyszínen végzik el, év végéig még a Körmendi út repedéseit is feltöltik.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.