km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Sikeres fejlesztési ciklust zárt a vármegye, a munka nem áll meg

Sikeres fejlesztési ciklust zárt a vármegye, a munka nem áll meg

Eredményes fejlesztési ciklust zár a Vas Vármegyei Önkormányzat. 243 projektet sikerült megvalósítani a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban csaknem 90 településen, közel 39 milliárd forint értékben. A legtöbb beruházás csapadékvíz-elvezetési rendszereket, illetve óvodák-bölcsődék építését, bővítését célozta. A munka nem áll meg: a TOP Plusz programban eddig 62 projekt részesült támogatásban, több mint 21 milliárd forint értékben.

 

A vépi és a balogunyomi kerékpárút építése, a kőszegi Városháza energetikai korszerűsítése, horgásztavak környezetének rendezése 12 helyszínen, csapadékvíz-elvezetési rendszer kialakítása Csörötneken, foglalkoztatási paktum - csak néhány példa a 243 projektből, amely a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban valósult meg Vas vármegyében. A Terület- és Településfejlesztési Program március 31-én zárul. 


Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy ez egy sikeres fejlesztési ciklus volt a vármegye települései számára, hiszen az eredetileg tervezett 21,1 milliárd forint fejlesztési forrást sikerült 39 milliárd forintra feltornázniuk, így 185 százalékra teljesítették a 21 milliárdnyi fejlesztést.


A vármegye 12 városában, 79 községében és 5 szervezetnél történt fejlesztés különböző célterületeken. 57 óvoda és bölcsődeépítés, korszerűsítés volt, és 53 csapadékvizes projekt került megvalósításra, de ugyanilyen fontosak voltak az ipari, egészségügyi vagy piaci-agrár-logisztikai fejlesztések.


A pályázatok több mint 70 százalékát a vármegyei önkormányzat bonyolította. A folytatás már javában zajlik: a 2021-2027. közötti időszakban a TOP Plusz keret nyújt lehetőséget a fejlesztésekre.


Majthényi László hozzátette, az első sikeres pályázatok már lezárultak, közel 90 kedvezményezettel, az elnyert támogatási összeg meghaladja a 21 milliárdot. Itt elsősorban közintézmények fejlesztése, gyermekintézmények fejlesztése, és újabbak építése, ami fontos volt.


A gyöngyösfalui tornacsarnok és kőszegi iskolák energetikai korszerűsítése, bölcsődeépítés Gencsapátiban, kilátó és tanösvény kialakítása Őriszentpéteren - egyebek mellett ezek a projektek nyertek már támogatást.


A belterületi utak fejlesztésében Sárvár, Celldömölk, Táplánszentkereszt, Nemesbőd, Egyházasrádóc, vasvár és Jánosháza rendelkezik sikeres projektekkel, Szombathely MJV-ben folyik a fenntartható városfejlesztési stratégia elkészítése. 


Tavaly novemberben nyíltak meg a köznevelési infrastruktúra-, az aktív turizmus és a helyi humán fejlesztéseket célzó pályázati lehetőségek - a beadási határidő 2024 első féléve.

 

Forrás: SZTV
Fotó: archív/Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.