km/óra
  2023.02.06., hétfő  •  Dorottya, Dóra napja
Semmibe vette az intézkedő rendőröket egy motoros, áthajtott az egyik lábán

Semmibe vette az intézkedő rendőröket egy motoros, áthajtott az egyik lábán

A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli hivatalos személy elleni erőszak bűntette és 1 rendbeli közúti veszélyeztetés bűntette miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap -végrehajtásában 2 évre felfüggesztett- börtönbüntetésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy férfit, közölte az ügyészség.

 

A büntetlen előéletű vádlott 2021. október 31-én Szombathely belterületén közlekedett a Körmendi úton, a tulajdonát képező Honda CBR600RR típusú motorkerékpárral, amelyen egy utasa volt. A Körmendi út és a Hajnóczy utca kereszteződésében intézkedés alá kívánta vonni a vádlottat egy rendőr törzszászlós, aki ennek érdekében egyértelmű „Állj!” jelzést adott. A vádlott lassított és kihajtott a forgalom elől ideiglenesen elzárt, bójákkal körül határolt terelésbe, ahol egy pillanatra megállt. Amikor az intézkedő rendőr odalépett volna a vádlotthoz, gázt adott és a behajtani tilos tábla egyértelmű jelzése ellenére behajtott a Hajnóczy utcába. 


A vádlott a Hajnóczy úton az araszoló gépjárművekkel szemben nagy sebességgel közlekedett, amikor a szombathelyi Újtemető ravatalozójának bejáratánál lévő rendőr százados és rendőr zászlós kívánta őt megállítani. Ennek érdekében a rendőr százados az úttest közepére kiállva szabályos „Állj!” jelzést adott a vádlottnak és a bal kezével jelezte a megállás helyét. A vádlott a rendőr egyértelmű jelzésére lassított a motorkerékpárjával, az úttest szélére húzódott és araszolva, lépésben haladt a rendőrök felé, amikor pedig kb. 1,5 m-re volt tőlük, gázt adott és nagy lendülettel elhajtott, ezzel ismételten kivonta magát a szabályszerű rendőri intézkedés alól. 


A Hajnóczy utca és a Jáki út kereszteződésénél egy rendőr főtörzszászlós kívánta a vádlottat megállítani és intézkedés alá vonni, ezért a motorkerékpár közeledtét észlelve a kezével szabályos „Állj!” jelzést mutatott a vádlottnak. A vádlott megkezdte a lassítást és a félrehúzódást, ám amikor az intézkedő rendőrhöz közel ért, hirtelen gázt adott és az út melletti füves részre húzódva az úttestnek a vádlott menetiránya szerinti jobb oldalán álló rendőr kikerülését jobbról kezdte meg. Az intézkedő rendőr főtörzszászlósnak, annak érdekében, hogy elkerülje a vádlott által vezetett motorkerékpárral történő ütközést, az úttest irányába félre kellett lépnie. Ezt követően a motorkerékpár vezetője újból gázt adva a Ferenczy István utca irányába hajtott el. E magatartásával a vádlott szándékosan olyan fenyegető helyzetet teremtett, amellyel a vele szemben intézkedni kívánó rendőrt megakadályozta az intézkedése szabályszerű végrehajtásában. 


Ezt követően a vádlottat a Ferenczy István utca és az Alsóhegyi út kereszteződésében egy rendőr alezredes kívánta megállítani és intézkedés alá vonni, aki szintén „Állj!” jelzést adott a motorkerékpárt vezető vádlottnak és mutatta a megállás helyét. A vádlott a sebességét a rendőri jelzést észlelve ismét csökkentette, majd tőle néhány méterre ismét gázt adott és nagy lendülettel a rendőr alezredes bal oldalánál elhajtott. Annak érdekében, hogy a vádlott az intézkedni kívánó rendőrt a motorkerékpárjával ne sodorja el, a rendőrnek oldalra kellett lépnie, így a fenti magatartásával szándékosan olyan fenyegető helyzetet teremtett, amellyel az intézkedni kívánó rendőrt megakadályozta az intézkedése szabályszerű végrehajtásában. 


A vádlott nagy sebességgel hajtott tovább a Ferenczy István úton, miközben három, az általa vezetett motorkerékpárral azonos irányban közlekedő személygépkocsit előzött meg az irányjelző használata nélkül, majd észlelte a Ferenczy István és a Náray-Külső út kereszteződésében egy újabb rendőr törzszászlós szabályos „Állj!” jelzését. A rendőri jelzésre a vádlott ismét lassított, majd a rendőr törzszászlós elé gurult. A rendőr törzszászlóstól kb. 3 méter távolságra a vádlott 1. sebességi fokozatba kapcsolta a motorkerékpárját, majd tovább gurult. Az intézkedő rendőr a közeledő motorkerékpár elé, azzal szemközt lépett és kinyújtott kezét a motor első fejidomára helyezte, amikor a vádlott újfent gázt adva elindult. Az intézkedő rendőr ekkor felkiáltott, hogy „Álljon meg, el fog ütni!”. Ugyanakkor a vádlott tovább haladt, azonban a rendőr törzszászlóst kikerülni már nem tudta, s ő sem tudott már kellő időben a motorkerékpár elől kitérni, így a vádlott a motorkerékpárja első kerekével áthajtott a sértett jobb lábán. 


Mindezek után a vádlott a sértett rendőr törzszászlóstól néhány méterre, közvetlenül az útkereszteződésnél álló rendőr százados szabályos „Állj!” jelzésére és határozott felszólítására sem állt meg, s a rendőr százados és az útpadka között áthajtva, a Ferenczy István utca – Nárai-Külső út kereszteződésében lévő „elsőbbség adás kötelező” táblát figyelmen kívül hagyva, jobbra kis ívben, nagy lendülettel kihajtott a Nárai-Külső útra, anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a felsőbb rendű úton a bal oldali irányból érkezik-e elsőbbségre jogosult jármű. A Náray-Külső útra kihajtva a vádlott nagy sebességgel elhajtott a város irányába. A vádlott közlekedése során közvetlen veszélynek tette ki az általa vezetett motorkerékpáron utasként helyet foglaló tanú életét, testi épségét is.


Az ítélet jogerős.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Melletted a mindennapokban
A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. Támogató Szolgálata új szolgáltatást indít az idei évben Melletted a mindennapokban címmel. „A klasszikus értelemben vett személyi asszisztencia tulajdonképpen egy fizetett szolgáltatás, amelyben a fogyatékossággal élő ember maga alkalmazza azokat a személyeket, akik támogatják abban, hogy önrendelkező életet tudjon élni”, vélekedik a projekt szakmai vezetője, Szűcs Gabriella, aki ismertette az új program részleteit.
legfrissebbek
Takács Péter: „Az orvosok többsége többet keres havonta, mint az ágazatot vezető miniszter”
Az egészségügyi államtitkár szerint nem az orvostársadalommal, hanem a Magyar Orvosi Kamarával van konfliktusuk.
Scholz: kizárólag Oroszország felelős a háborúért
Kiemelte, hogy Oroszország az Ukrajna elleni háborúval szembeszegül az "európai békerenddel."
Haladás: Győzelem Győrben!
Az NB/II-es focibajnokság 22. fordulójában Michal Hipp alakulata 3-1-re nyert Győrben a vasárnap délutáni összecsapáson. Verpecz István a második félidő elején büntetőt hárított, Csernik duplázott.
Kiütéses SZKKA-siker Kecskeméten
A kézilabda NB/I B 17. fordulójában az SZKKA magabiztosan nyert Kecskeméten. A két pont sorsa már az első tíz percben eldőlt.
Időjárás: januárban tavasz volt a télben
Az idei január bővelkedett a meglepetésekben: az év szokatlanul magas hőmérséklettel kezdődött, s a jó idő kitartott a hónap végéig. Bár többször is ígértek nagyobb mennyiségű havat, ami nem ért ide, de csapadékból nem volt hiány a környéken. Kőszegen például január 22-én 6-8 centiméter hó fedte be a tájat.