km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
Semmibe vette az intézkedő rendőröket egy motoros, áthajtott az egyik lábán

Semmibe vette az intézkedő rendőröket egy motoros, áthajtott az egyik lábán

A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli hivatalos személy elleni erőszak bűntette és 1 rendbeli közúti veszélyeztetés bűntette miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap -végrehajtásában 2 évre felfüggesztett- börtönbüntetésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy férfit, közölte az ügyészség.

 

A büntetlen előéletű vádlott 2021. október 31-én Szombathely belterületén közlekedett a Körmendi úton, a tulajdonát képező Honda CBR600RR típusú motorkerékpárral, amelyen egy utasa volt. A Körmendi út és a Hajnóczy utca kereszteződésében intézkedés alá kívánta vonni a vádlottat egy rendőr törzszászlós, aki ennek érdekében egyértelmű „Állj!” jelzést adott. A vádlott lassított és kihajtott a forgalom elől ideiglenesen elzárt, bójákkal körül határolt terelésbe, ahol egy pillanatra megállt. Amikor az intézkedő rendőr odalépett volna a vádlotthoz, gázt adott és a behajtani tilos tábla egyértelmű jelzése ellenére behajtott a Hajnóczy utcába. 


A vádlott a Hajnóczy úton az araszoló gépjárművekkel szemben nagy sebességgel közlekedett, amikor a szombathelyi Újtemető ravatalozójának bejáratánál lévő rendőr százados és rendőr zászlós kívánta őt megállítani. Ennek érdekében a rendőr százados az úttest közepére kiállva szabályos „Állj!” jelzést adott a vádlottnak és a bal kezével jelezte a megállás helyét. A vádlott a rendőr egyértelmű jelzésére lassított a motorkerékpárjával, az úttest szélére húzódott és araszolva, lépésben haladt a rendőrök felé, amikor pedig kb. 1,5 m-re volt tőlük, gázt adott és nagy lendülettel elhajtott, ezzel ismételten kivonta magát a szabályszerű rendőri intézkedés alól. 


A Hajnóczy utca és a Jáki út kereszteződésénél egy rendőr főtörzszászlós kívánta a vádlottat megállítani és intézkedés alá vonni, ezért a motorkerékpár közeledtét észlelve a kezével szabályos „Állj!” jelzést mutatott a vádlottnak. A vádlott megkezdte a lassítást és a félrehúzódást, ám amikor az intézkedő rendőrhöz közel ért, hirtelen gázt adott és az út melletti füves részre húzódva az úttestnek a vádlott menetiránya szerinti jobb oldalán álló rendőr kikerülését jobbról kezdte meg. Az intézkedő rendőr főtörzszászlósnak, annak érdekében, hogy elkerülje a vádlott által vezetett motorkerékpárral történő ütközést, az úttest irányába félre kellett lépnie. Ezt követően a motorkerékpár vezetője újból gázt adva a Ferenczy István utca irányába hajtott el. E magatartásával a vádlott szándékosan olyan fenyegető helyzetet teremtett, amellyel a vele szemben intézkedni kívánó rendőrt megakadályozta az intézkedése szabályszerű végrehajtásában. 


Ezt követően a vádlottat a Ferenczy István utca és az Alsóhegyi út kereszteződésében egy rendőr alezredes kívánta megállítani és intézkedés alá vonni, aki szintén „Állj!” jelzést adott a motorkerékpárt vezető vádlottnak és mutatta a megállás helyét. A vádlott a sebességét a rendőri jelzést észlelve ismét csökkentette, majd tőle néhány méterre ismét gázt adott és nagy lendülettel a rendőr alezredes bal oldalánál elhajtott. Annak érdekében, hogy a vádlott az intézkedni kívánó rendőrt a motorkerékpárjával ne sodorja el, a rendőrnek oldalra kellett lépnie, így a fenti magatartásával szándékosan olyan fenyegető helyzetet teremtett, amellyel az intézkedni kívánó rendőrt megakadályozta az intézkedése szabályszerű végrehajtásában. 


A vádlott nagy sebességgel hajtott tovább a Ferenczy István úton, miközben három, az általa vezetett motorkerékpárral azonos irányban közlekedő személygépkocsit előzött meg az irányjelző használata nélkül, majd észlelte a Ferenczy István és a Náray-Külső út kereszteződésében egy újabb rendőr törzszászlós szabályos „Állj!” jelzését. A rendőri jelzésre a vádlott ismét lassított, majd a rendőr törzszászlós elé gurult. A rendőr törzszászlóstól kb. 3 méter távolságra a vádlott 1. sebességi fokozatba kapcsolta a motorkerékpárját, majd tovább gurult. Az intézkedő rendőr a közeledő motorkerékpár elé, azzal szemközt lépett és kinyújtott kezét a motor első fejidomára helyezte, amikor a vádlott újfent gázt adva elindult. Az intézkedő rendőr ekkor felkiáltott, hogy „Álljon meg, el fog ütni!”. Ugyanakkor a vádlott tovább haladt, azonban a rendőr törzszászlóst kikerülni már nem tudta, s ő sem tudott már kellő időben a motorkerékpár elől kitérni, így a vádlott a motorkerékpárja első kerekével áthajtott a sértett jobb lábán. 


Mindezek után a vádlott a sértett rendőr törzszászlóstól néhány méterre, közvetlenül az útkereszteződésnél álló rendőr százados szabályos „Állj!” jelzésére és határozott felszólítására sem állt meg, s a rendőr százados és az útpadka között áthajtva, a Ferenczy István utca – Nárai-Külső út kereszteződésében lévő „elsőbbség adás kötelező” táblát figyelmen kívül hagyva, jobbra kis ívben, nagy lendülettel kihajtott a Nárai-Külső útra, anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a felsőbb rendű úton a bal oldali irányból érkezik-e elsőbbségre jogosult jármű. A Náray-Külső útra kihajtva a vádlott nagy sebességgel elhajtott a város irányába. A vádlott közlekedése során közvetlen veszélynek tette ki az általa vezetett motorkerékpáron utasként helyet foglaló tanú életét, testi épségét is.


Az ítélet jogerős.

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Nem vitte el a részeg lányt a taxis, ököllel esett az autónak a barátnője
Egy szórakozóhelyhez kértek taxit vasárnap hajnalban a szombathelyi Szinyei Merse Pál utcába. A kiérkező autónak egy szinte önkívületi állapotban földön fekvő nőt kellett volna elszállítania.
Embert gázolt a vonat Táplánszentkeresztnél
A Szombathelyről 6:17-kor Zalaszentivánba elindult 9812 sz. személyvonat Hatmajor forgalmi kitérőnél ismeretlen személyt gázolt, közölte a GYSEV.
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!
Megyei I. osztály: a Vasváré a nap egyetlen hazai győzelme
A Rábapaty a Csepreg, a Király SE a Táplánszentkereszt, míg a Szentgotthárd a Bük otthonából távozott három ponttal.