km/óra
  2024.03.02., szombat  •  Lujza napja
Segítség egy gombnyomásra: a Gondosóra programról tartottak tájékoztatót

Segítség egy gombnyomásra: a Gondosóra programról tartottak tájékoztatót

A Gondosóra programról tartott sajtótájékoztatót Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott a Vas Vármegyei Kormányhivatal Tinódi termében pénteken.

A 65 év felettiek regisztrálhatnak a Kormány Gondosóra programjára: a program ingyenesen igényelhető és havidíjmentes, célja, hogy a saját otthonukban élők szükség esetén egy gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat. Az óra egy diszpécserközpontba kapcsol, ahol egészségügyi végzettségű kollégákkal lép kapcsolatba a segélyhívó személy. 

A Gondosóra programra regisztrálni nemcsak a 65 év feletti ügyfél, hanem bármely neki segítő személy tud. Az eszköz karóraként és – a pánt levételével – nyakban is hordható, s nemcsak ütés-, és cseppálló, hanem esésérzékelőt is tartalmaz: ha a viselő személy elesik, az eszköz automatikusan jelzi azt a diszpécserközpontnak. Az „óra” 2G-s hálózattal, tehát gyakorlatilag az ország egész területén működik, ott is, ahol wifi-hálózat nem elérhető. Akkumulátora használattól függően 3 napot bír, lemerülés előtt jelez.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy hasznosnak bizonyul a program, melyre eddig több mint 300 ezren regisztráltak: az eddigi tapasztalatok alapján egy nap több mint 1200 hívás fut be, ezek közül naponta átlag 25 eset súlyos, és 17 esetben kell mentőt hívni. Az eszköz az otthoni, önálló életvitel meghosszabbítására alkalmas – mondta el a megbízott, hozzátéve, ha november 16-ig regisztrálunk, az óra karácsony előtt ott lehet szerettünk fája alatt.

A programról részletesen a https://gondosora.hu/ oldalon olvashat.

A Gondosóra program sajtótájékoztatóján váratlanul Hende Csaba országgyűlési képviselő lépett a résztvevők elé, és friss híreket osztott meg velük. Bár a Gondosórához is hozzászólt, miszerint "Vannak fontosabb dolgok, mint a napi betevő, sokkal fontosabb és alapvetőbb a biztonság", s a vitatható kijelentésen nem volt idő elmerengeni, mert az eszköz rövid méltatása után a képviselő a Kormány "igen fontos, a szombathelyi emberek mindennapjait érintő" döntéseire tért rá. Arra, hogy a gyármentő program keretében a TDK 1, 7 milliárd, a Schaeffler 1, 289 milliárd forintot kap a Kormánytól. Hiszen "akármennyire is kapálóznak egyesek, akármennyire is homokba dugják a fejüket, vannak olyan folyamatok, amelyek a mi akaratunktól teljesen függetlenül haladnak előre, és aki nem halad ezekkel a folyamatokkal, az bizony lemarad" - mondta Hende.

Fotók: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 8. szám - 2024.03.01.
Savaria Fórum 33. évfolyam 8. szám - 2024.03.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Piszok drága lesz idén egy gombóc fagyi
Emelkedtek a költségek, drágább az alapanyag és a béreket is emelni kellett, ezért akár 600-650 Forint is lehet tavasztól a fagyi gombóconként.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Lomtalanítás Szombathely 2024 - tavaszi időpontok és helyszínek
A SZOVA Nonprofit Zrt. meghirdeti a lomtalanítást Szombathelyen 2024-ben is. A város egyes részein, a tavalyi évhez hasonlóan idén is, nagyrészt úgynevezett bejelentéses rendszerben, illetve házhoz menő módon végezik el a lom, hulladék gyűjtését.
Isten éltesse, Gáti Oszkár!
Ma 75 esztendős. 1949. február 21-én született Gáti Oszkár Jászai Mari-díjas magyar színész, írja a Paprikablog Facebook-oldala.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.
legfrissebbek
A korai gyümölcsöket veszélyezteti a jövő héten érkező lehűlés és fagy
Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok, a növények a tavaszt érezve fejlődésnek indultak, de a jövő hét közepén előre láthatólag lehűlés és fagy érkezik, ami veszélyezteti a korai csonthéjasokat - írta a HungaroMet Zrt csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
Itt nézheti meg, hogy a megvásárolni kívánt termék érintett-e a zsugorinflációban
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) március 1-én indított adatbázisában kikereshető, hogy melyik terméknek mennyivel csökkent a kiszerelése.
Porcukor helyett tisztítószerrel ízesítették a gyerekek reggelijét a Mesevölgy Óvodában
Több gyerek rosszul lett szerda délelőtt a pilisborosjenői Mesevölgy Óvodában, ahol a reggeli tálalása közben összekeverhették a porcukrot a tisztítószeres zacskóval, értesült a Bors.
Közgyűlési értékelők - Nemény András: Büszkék lehetünk a költségvetésre!
Elfogadta a közgyűlés a város idei költségvetését. Ebben szerepel többek között az út- és járdafelújítási program folytatása, a 16 éven aluliak ingyenes közlekedése és a nyugdíjasok tízezer forintos támogatása is. Erről, illetve az SZKKA támogatásáról és a kegyelmi botrány szombathelyi fejezetéről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon.
A család jogi védelme lesz az idei Vasi Jogásznap fókuszában
A Magyar Jogász Egylet Vas Vármegyei Szervezete és Vas Vármegye Önkormányzata pénteken sajtótájékoztatón ismertette a XXVII. Vasi Jogásznap programját.