km/óra
  2024.04.12., péntek  •  Gyula napja
Porcelán-bál Schrammel koreográfiával…

Porcelán-bál Schrammel koreográfiával…

„Porcelán-bál” címmel herendi porcelán kiállítás nyílt szerdán a Schrammel-gyűjteményben (Thököly utca 20.). Olyan herendi sárkány is látható, amely állatjegyeket visel: a tevéét, a bivalyét, a szarvasét, a kígyóét, a kagylóét, a tigrisét, a sasét.

 

A szombathelyi születésű Schrammel Imre (1933) Kossuth-díjas keramikusművész, a Magyar Iparművészeti Főiskola egykori rektora, világhírű alkotó az egyik megújítója volt az ezredvég magyar és egyetemes kerámia művészetének. S ő tervezte az elmúlt évtizedek egyik leghíresebb herendi figura-sorozatát. Velencei karneváli élményből született meg a herendi porcelángyárban a karnevál-sorozata: maszkos figurák ezerszínű, szemet gyönyörködtető, szívet melengető csoportja. Mindebből (is) kaphatunk ízelítőt egészen május végéig.


A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum közös, „Porcelán-bál” című tárlatának ünnepélyes megnyitóján Csapláros Andrea múzeumigazgató üdvözölte a szép számú érdeklődőt, köztük Majthényi Lászlót, a Vas Megyei Közgyűlés elnökét. Arról is szólt, hogy a „bálozó” porcelánok részint Schrammel Imre gondolatait, keze nyomát viselik, részint azt tükrözik, hogy mindezeket miként fejlesztették tovább Herenden. 


Horváth Soma alpolgármester köszöntőjében rámutatott arra, hogy a „Porcelán-bál” egy külön világát képezik azok a karneváli figurák, amelyeket Schrammel Imre álmodott s alkotott meg. A Herendi Porcelánmanufaktúra kiváló festő szakembereinek jóvoltából pedig szinte életre kelnek a szobrok. Így az alkotó s a mintegy kétszáz éves herendi porcelánművészet szerves összefonódását, valamint a megújulásra való képességet hirdetik. 


Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója megnyitó beszédében felidézte, amivel a Herendre látogatókat is buzdítani szokta: „Tessék bátran használni a herendi porcelánt; miután örökös pótlást vállalunk, ezért a pénztártól való távozás után nem bánjuk, hogyha megsérül egy-egy porcelán, és netalántán pótolni kellene.” Megtudtuk: naponta újabb és újabb egyedi herendi születik (évente úgy háromszáz-négyszáz!). A gyönyörű használati tárgyak egyben műalkotások, melyekben a négy őselem – a föld, a tűz, a víz, a levegő – révén benne foglaltatik az egész világ. S hogy mi a mára világelső porcelán manufaktúrájuk titka? „A rejtélyes porcelánkészítési receptúrák… S nálunk a minőség a rendet, a rendezettséget, a munkatársak közötti kapcsolat minőségét is hordozza.” Bemutatta egyik itteni kedvencét, a Herendi Sárkányt, ami a keleti gondolkodás szerinti állatjegyeket hordozza: az orra a tevéé, a füle a bagolyé, a szarva a szarvasé, a hasa a kagylóé, a farka a kígyóé, a tappancsa a tigrisé, a körme a sasé… A megnyitó zenei „aláfestéséről” a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tehetséges növendékei gondoskodtak.       

 

Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártai megmérettetés Szombathelyen
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Többféle kategóriában mérhetik össze tudásukat a jelentkezők, a szervezők pedig a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Aznap több utcát is lezárnak Szombathelyen.