km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Porcelán-bál Schrammel koreográfiával…

Porcelán-bál Schrammel koreográfiával…

„Porcelán-bál” címmel herendi porcelán kiállítás nyílt szerdán a Schrammel-gyűjteményben (Thököly utca 20.). Olyan herendi sárkány is látható, amely állatjegyeket visel: a tevéét, a bivalyét, a szarvasét, a kígyóét, a kagylóét, a tigrisét, a sasét.

 

A szombathelyi születésű Schrammel Imre (1933) Kossuth-díjas keramikusművész, a Magyar Iparművészeti Főiskola egykori rektora, világhírű alkotó az egyik megújítója volt az ezredvég magyar és egyetemes kerámia művészetének. S ő tervezte az elmúlt évtizedek egyik leghíresebb herendi figura-sorozatát. Velencei karneváli élményből született meg a herendi porcelángyárban a karnevál-sorozata: maszkos figurák ezerszínű, szemet gyönyörködtető, szívet melengető csoportja. Mindebből (is) kaphatunk ízelítőt egészen május végéig.


A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum közös, „Porcelán-bál” című tárlatának ünnepélyes megnyitóján Csapláros Andrea múzeumigazgató üdvözölte a szép számú érdeklődőt, köztük Majthényi Lászlót, a Vas Megyei Közgyűlés elnökét. Arról is szólt, hogy a „bálozó” porcelánok részint Schrammel Imre gondolatait, keze nyomát viselik, részint azt tükrözik, hogy mindezeket miként fejlesztették tovább Herenden. 


Horváth Soma alpolgármester köszöntőjében rámutatott arra, hogy a „Porcelán-bál” egy külön világát képezik azok a karneváli figurák, amelyeket Schrammel Imre álmodott s alkotott meg. A Herendi Porcelánmanufaktúra kiváló festő szakembereinek jóvoltából pedig szinte életre kelnek a szobrok. Így az alkotó s a mintegy kétszáz éves herendi porcelánművészet szerves összefonódását, valamint a megújulásra való képességet hirdetik. 


Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója megnyitó beszédében felidézte, amivel a Herendre látogatókat is buzdítani szokta: „Tessék bátran használni a herendi porcelánt; miután örökös pótlást vállalunk, ezért a pénztártól való távozás után nem bánjuk, hogyha megsérül egy-egy porcelán, és netalántán pótolni kellene.” Megtudtuk: naponta újabb és újabb egyedi herendi születik (évente úgy háromszáz-négyszáz!). A gyönyörű használati tárgyak egyben műalkotások, melyekben a négy őselem – a föld, a tűz, a víz, a levegő – révén benne foglaltatik az egész világ. S hogy mi a mára világelső porcelán manufaktúrájuk titka? „A rejtélyes porcelánkészítési receptúrák… S nálunk a minőség a rendet, a rendezettséget, a munkatársak közötti kapcsolat minőségét is hordozza.” Bemutatta egyik itteni kedvencét, a Herendi Sárkányt, ami a keleti gondolkodás szerinti állatjegyeket hordozza: az orra a tevéé, a füle a bagolyé, a szarva a szarvasé, a hasa a kagylóé, a farka a kígyóé, a tappancsa a tigrisé, a körme a sasé… A megnyitó zenei „aláfestéséről” a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tehetséges növendékei gondoskodtak.       

 

Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Futsal: remek meccsen, hátrányból fordítva nyert a HVSE Nyíregyházán
A zöld-fehérek a szünetben még kétgólos hátrányban voltak, a fordulás után azonban Nagy Kevin, Dróth Zoltán, Hajmási Milán, valamint Vas Ádám is betalált, így 4-2 arányban a bajnoki címvédő diadalmaskodott.
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.