km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Porcelán-bál Schrammel koreográfiával…

Porcelán-bál Schrammel koreográfiával…

„Porcelán-bál” címmel herendi porcelán kiállítás nyílt szerdán a Schrammel-gyűjteményben (Thököly utca 20.). Olyan herendi sárkány is látható, amely állatjegyeket visel: a tevéét, a bivalyét, a szarvasét, a kígyóét, a kagylóét, a tigrisét, a sasét.

 

A szombathelyi születésű Schrammel Imre (1933) Kossuth-díjas keramikusművész, a Magyar Iparművészeti Főiskola egykori rektora, világhírű alkotó az egyik megújítója volt az ezredvég magyar és egyetemes kerámia művészetének. S ő tervezte az elmúlt évtizedek egyik leghíresebb herendi figura-sorozatát. Velencei karneváli élményből született meg a herendi porcelángyárban a karnevál-sorozata: maszkos figurák ezerszínű, szemet gyönyörködtető, szívet melengető csoportja. Mindebből (is) kaphatunk ízelítőt egészen május végéig.


A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum közös, „Porcelán-bál” című tárlatának ünnepélyes megnyitóján Csapláros Andrea múzeumigazgató üdvözölte a szép számú érdeklődőt, köztük Majthényi Lászlót, a Vas Megyei Közgyűlés elnökét. Arról is szólt, hogy a „bálozó” porcelánok részint Schrammel Imre gondolatait, keze nyomát viselik, részint azt tükrözik, hogy mindezeket miként fejlesztették tovább Herenden. 


Horváth Soma alpolgármester köszöntőjében rámutatott arra, hogy a „Porcelán-bál” egy külön világát képezik azok a karneváli figurák, amelyeket Schrammel Imre álmodott s alkotott meg. A Herendi Porcelánmanufaktúra kiváló festő szakembereinek jóvoltából pedig szinte életre kelnek a szobrok. Így az alkotó s a mintegy kétszáz éves herendi porcelánművészet szerves összefonódását, valamint a megújulásra való képességet hirdetik. 


Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója megnyitó beszédében felidézte, amivel a Herendre látogatókat is buzdítani szokta: „Tessék bátran használni a herendi porcelánt; miután örökös pótlást vállalunk, ezért a pénztártól való távozás után nem bánjuk, hogyha megsérül egy-egy porcelán, és netalántán pótolni kellene.” Megtudtuk: naponta újabb és újabb egyedi herendi születik (évente úgy háromszáz-négyszáz!). A gyönyörű használati tárgyak egyben műalkotások, melyekben a négy őselem – a föld, a tűz, a víz, a levegő – révén benne foglaltatik az egész világ. S hogy mi a mára világelső porcelán manufaktúrájuk titka? „A rejtélyes porcelánkészítési receptúrák… S nálunk a minőség a rendet, a rendezettséget, a munkatársak közötti kapcsolat minőségét is hordozza.” Bemutatta egyik itteni kedvencét, a Herendi Sárkányt, ami a keleti gondolkodás szerinti állatjegyeket hordozza: az orra a tevéé, a füle a bagolyé, a szarva a szarvasé, a hasa a kagylóé, a farka a kígyóé, a tappancsa a tigrisé, a körme a sasé… A megnyitó zenei „aláfestéséről” a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tehetséges növendékei gondoskodtak.       

 

Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen
Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.
Áprilisban nyílik Kardos Tamás fotókiállítása
2023. április 3-án (hétfőn) 15.30 órakor nyílik Kardos Tamás Utazásaim a nagyvilágban című önálló fotókiállítása az ELTE Savaria Egyetemi Központban.
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.