km/óra
  2021.09.21., kedd  •  Máté, Mirella napja
Megnyílt a Schrammel-gyűjtemény: hazatértek a keramikusművész alkotásai

Megnyílt a Schrammel-gyűjtemény: hazatértek a keramikusművész alkotásai

A múzeumok éjszakáján volt a Schrammel-gyűjtemény ünnepélyes megnyitója. A Kossuth-díjas keramikusművész alkotásai Szombathelyen kaptak végleges és méltó helyet. Az egykori Éva-malom első emeletén található a művész pályáját tematikus rendben feldolgozó kiállítás.

 

A múzeum sajtóközleménye szerint Schrammel Imre (1933 – ) Kossuth-díjas keramikusművész alkotásai „hazatértek”: szülővárosában, Szombathelyen kaptak végleges és méltó helyet a frissen kialakított Schrammel-gyűjteményben. A város új kulturális intézménye a Múzeumok Éjszakája nyitórendezvényeként nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az ünnepi avatáson dr. Nemény András polgármester hangsúlyozta: egy színvonalas kiállítóhellyel és rengeteg felbecsülhetetlen értékű műalkotással gyarapodik a város. „Schrammel Imre egyszerre kíváncsi és nagyon bátor, olyan utakat járt be, ahová senki nem mert elindulni. A felfedezései, eredményei megdöbbentőek, az alkotásai unikálisak. Ezek az utak, most visszavezettek ide az indulóponthoz, Szombathelyhez – fogalmazott. 


Schrammel Imre kiállítását Wehner Tibor művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, felidézve a hét évtizedes alkotói pálya fejezeteit, műveinek tematikai csoportjait „a korai hollóházi tárgyaktól a konstruktív alakzatokon, a fegyverrel átlőtt-roncsolt szabályos plasztikákon, a madártetem-maradványok kompozícióin, a mitológiai és bibliai alakok fájdalmasan deformált alakjain át a karneváli, tündöklő színekben játszó mázas porcelánfigurákig, majd a csendélet-plasztikákig és az állatszobrokig”. Szólt Schrammel Imre több évtizedes oktatói és művészetközvetítő tevékenységéről, külföldi kiállításairól, nemzetközi elismeréseiről és a modern kerámiaművészet történéseit követő publikációiról, naplóinak közreadásáról.    


Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója ajándékkal köszönte meg, hogy Schrammel Imre alkotásai az intézmény gyűjteményét gyarapítják: a művész az új, szombathelyi korszak kezdetének jelképeként egy üres naplót kapott, ebben folytathatja évtizedekkel ezelőtt elkezdett bejegyzéseit - fogalmaznak. 


Miért Szombathely? 


Mint írják, a művész 2019-ben szülővárosának adományozta válogatott életművét – ennek darabjai, valamint a Herendi Porcelánművészeti Múzeumból letétbe kapott művek, összesen 115 alkotás látható az erre a célra felújított belvárosi műemlék épületben. 


Schrammel Imre azt vallja, sajátos, kísérletező művészete vasi gyökerű, abból a tapasztalatból származik, amit a Rába-parton, a hordalék és az agyag megfigyelésével szerzett. Úgy érezte, művei itthon találnak értő befogadókra, és szerette volna, ha hagyatéka egyben marad, ezért ajánlotta fel a városnak világhírű gyűjteményét. 


Az épületről


A mintegy 150 éves Éva-malom épületét a Magyar Állam vásárolta meg és adta Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes vagyonkezelésbe. Felújítására 280 millió forintos uniós pályázati forrásból nyílt lehetőség. Az épületben fogadóhelyiség, két kiállítótér és egy kézműves foglalkozásokra alkalmas műhely kapott helyet. A létesítmény különlegessége, hogy homlokzatára a szombathelyiek által megjelölt téglák kerültek. 


A Schrammel-gyűjtemény Szombathely múzeumi negyedében, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeként működik  - áll a közleményben.  


A kiállításról 


Az egykori Éva-malom első emeletén található a művész pályáját tematikus rendben feldolgozó kiállítás. A terembe belépve a Kapuk sorozat darabjai invitálják beljebb a látogatót a további egységek megtekintéséhez. Találkozhatunk a pálya elején született hollóházi porcelánkísérletek darabjaival, és a talán legforradalmibb alkotásaival, a lőtt munkákkal. A lövés- és robbantás alakította áttöréseken áttekintve a kiállítás két másik tematikus egységébe pillanthatunk: a történelmei sorsfordulókra utaló művekre és a férfi-bika gondolattal játszó Minótauroszok világába. 


A drapériás figurák csavarodó alakjai női szentek, mitológiai alakok, valamint a Duna és a Rába metaforái. A két folyóhoz és árteréhez kapcsolódó élmények, folyami evezések az ihletői a hordalékoknak, míg a madárlenyomatok a Bugaci-tóhoz köthető természet-fürkész kísérletezések szürreális, drámai szüleményei. Külön témaként vannak jelen a kiállításban a személyes vonatkozásokkal bíró portrék és állatábrázolások, valamint a csendéletek. A tovább alakított munkák bonyolult, teljesen egyéni készítéstechnikai újítást hordoznak. A herendi porcelánok a gyárhoz kapcsolódó életszakasz termékei: a karneváli téma és Minótaurosz-ábrázolások jellemzik. Végül az elmúlás sorozat darabjai zárják a kiállítást, emlékeztetve bennünket, hogy porból lettünk, porrá leszünk, lassan minden eltűnünk…


Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Január elsejéig hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet
A kormány a delta-mutáns terjedése miatt tesz a hosszabbításra javaslatot a parlamentnek.
122 osztály került karanténba Bécsben a tanév első hetében
A 2021/22-es tanév első hetében 270 tanuló és 39 pedagógus koronavírus-tesztje lett pozitív Bécs iskoláiban. Így 122 intézményben került legalább egy osztály karanténba. Christoph Wiederkehr oktatási tanáncsnok szerint minden a várakozások szerint alakul, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak száma
Ausztriában a napi új koronavírusos megbetegedések számának emelkedése - késleltetve ugyan, de - magával hozta a kórházban ápoltak és az intenzív kezelésre szorulók számának növekedését is - derül ki az egészségügyi hatóságok legfrissebb, hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból.
legfrissebbek
NKK: növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
Lassan, de továbbra is növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve hétfőn a honlapján.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Futsal: remek mérkőzésen vette el a DEAC veretlenségét a Haladás
A rendkívül kiélezett, sok fordulatot hozó találkozón a szombathelyiek hátrányból tudtak fordítani, a győztes találatot Henrique szerezte.
Elegük lett a montenegrói vendéglátósoknak
Tiltakoznak a montenegrói cégtulajdonosok, mert a kormány bevezette, hogy a vendéglátóhelyek mellett a plázákba lépéskor is oltási igazolást kell felmutatni – adta hírül az MTI.
Húsz fok alatt marad a keddi hőmérséklet
A közepesen és erősen felhős időszakok között rövidebb napos időszakok lesznek a jellemzőek.