km/óra
  2023.03.25., szombat  •  Irén, Irisz napja
Sajtótájékoztatón értékelték a közgyűlést a frakciók

Sajtótájékoztatón értékelték a közgyűlést a frakciók

Újabb ingatlanokat értékesít az önkormányzat: a söptei iparterületen 17 hektárt adnak el, a volt huszárlaktanya B területrészén pedig tíz hektárra lehet majd licitálni. Erről döntöttek a képviselők a csütörtöki közgyűlésen, és erről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon is.

Kinyilvánították a közgyűlésen, hogy szolidaritást vállalnak a pedagógusokkal és a diákokkal, kezdte a sajtótájékoztatót dr. László Győző. 17,2 millió forinttal támogatják idén a közétkeztetést végző ELAMEN-t, hogy a nyersanyagárak növekedése ne a családokat terhelje. Kérték a főispánt, hogy vizsgálja felül a gyámhivatal elköltöztetésének tervét. Elfogadták az ELTE éves beszámolóját. Változnak a háziorvosi rendelési idők, ezt hamarosan közzé is teszik.
Dr. Horváth Attila úgy tudja, hogy bezár az MMIK is. Aggódik az ott működő civil szervezetekért, az önkormányzat nem tud helyet biztosítani számukra. Szükséges volt az építményadó emelése, kellenek a bevételek. Az 1000 m2 fölötti, nem lakáscélú ingatlanok után kell többet fizetni, ebből 640 millió forint növekményre számítanak. Az alpolgármester kijelentette, ha jön kormányzati segítség, az adóemelésből és ingatlanértékesítésekből származó bevételeket fejlesztésre tudják fordítani, ha nem, akkor működésre megy a pénz. A huszárlaktanya esetében két értékbecslés is történt, licit útján értékesítik a tíz hektárt. Az iparterület esetében úgy látja, kivárnak a befektetők. Dr. Horváth Attila bízik abban, hogy a megyei jogú városok összefogása talán eléri, hogy a kormány megsegítse az önkormányzatokat.

Illés Károly szóbeli előterjesztést nyújtott be, hogy a közgyűlés támogassa a háborús szankciók megszüntetését. Napirendre is vették, de a városvezetés annyi módosítást eszközölt a szövegben, hogy végül tartózkodtak a szavazásnál, foglalta össze a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Szerinte dr. Nemény András nem gondolta komolyan az 56-os emlékbeszédében hangsúlyozott összefogást. Illés átgondolatlannak nevezte a laktanyaeladás koncepcióját. 535 lakás fér el a területen ötemeletes épületekben, ehhez képest nagyon olcsón adják el. Igazságügyi értékbecslésre lenne szükség,
ingatlan mutyit sejt a háttérben.

Tóth Kálmán szerint a nagypolitika a kelleténél több szerepet kapott a közgyűlésen. Támogatják a Megyei Jogú Városok Szövetségének törekvéseit, hogy a kormány jövőre hagyja a szolidaritási adót a városoknál, ez Szombathely esetében csaknem 3 milliárd forintot jelentene.
Németh Ákos arról számolt be, hogy újabb zöld pályázatot ad be a város, amivel 1,5 milliárd euró közvetlen uniós forrást lehet nyerni. Létesülne egy zöld ügynökség, amely pályázatfigyeléssel foglalkozna, egy zöld alap, ami az energetikai beruházások finanszírozását segítené, és készülne egy digitális makett a városról, ami megmutatja, hol lenne szükség energetikai beavatkozásokra, és azoknak milyen hatása várható. Szenzorokat is telepítenének, amelyek a környezeti hatásokat mérik. Működésbe hozták azt az energetikai monitorozó rendszert, ami 67 önkormányzati épület energiafogyasztását méri, cél a hatékonyság és a takarékosság.
Bokányi Adrienn a laktanya eladásról beszélt, szerinte az ott várható fejlesztéseknek számos előnye lesz a környéken lakók számára: harmadával nő a zöldterületek nagysága, kiszélesítik a Lovas utcát és összekötik a 11-es Huszár úttal (utóbbit 160 millió forintból maga az önkormányzat építi meg), gyalogátkelőhely létesülne a Lovas és Söptei utcák találkozásánál. Arra törekszenek a majdani beruházóval, hogy élhetőbbé váljon a környék.
Az Éljen Szombathely! frakció tagjai egyöntetűen kijelentették, hogy a SZOVA napelempark beruházását mindenképp végigviszik, hiszen az energiaválság közepette ez a város érdeke. Előteremtik a szükséges 322 millió forint önerőt, akár energetikai önrész-pályázatok, akár hitelfelvétel útján is. A beruházás 1-3 éven belül megtérül.

Koczka Tibor úgy véli, nem szerencsés egy az Európai Bizottság elnökének már elküldött levelet utólag véleményezni és kiegészíteni. A Megyei Jogú Városok Szövetségének törekvéseit Szita Károly aláírásával tették közzé, aki korábban III/II-es ügynök volt, Koczka szerint nem lenne helye a közéletben. Feltette a kérdést, vajon miért nem hozza nyilvánosságra a Fidesz az ügynöklistákat? A Pro Savaria képviselője örül, hogy a laktanya eladás ügyében a városvezetés körültekintőbben járt el, mint korábban az ingatlancsomagnál: két értékbecslés is készült és licit útján történik az eladás. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Styl felmondta két üzemcsarnok bérleti szerződését, a felszámolás alatt álló cég 12 millió forinttal tartozik a városnak, és kérdéses az ott dolgozó 164 ember sorsa. Az utóbbi időben több kerékpáros baleset is történt, egyértelműsíteni kellene a jelzéseket, felfestéseket az átkelőhelyeknél.

Fotó: Bonyhádi Zoltán

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Balhé a meccs előtt - Fellöktek egy rendőrt, erősítés érkezett
A hazai másodosztályú labdarúgó mérkőzés előtt támadt rendőrökre egy maréknyi pécsi szurkoló Szombathelyen. Olvasónk szerint egy rendőr földre került, ezután már a rendőrök is rendezték a soraikat, írja a 112press.hu.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: a Rábapaty és a Répcelak örülhetett a két vasárnapi mérkőzésen
Előbbi a Vépet, utóbbi a Csepreget győzte le a bajnokság 19. játéknapján.
legfrissebbek
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.
Vemhes kocát ütött el egy Toyota Rábahídvég közelében
A sofőr egy szemből reflektorral érkező autó miatt lassított, majd nem sokkal ezután egy vaddisznó ugrott az autója elé, amit elütött.
Pár hónapja pótolt betonoszlopot tört egy Seat Balogunyomban, a 86-os főúton
A jármű vezetője későn észlelte, hogy az előtte haladó Ford furgon forgalmi okból lassít. A sofőr jobbra húzta a kormányt, de ütközött a Ford sarkával, majd egy betonoszlopnak ütközött, ami a műszaki mentés ideje alatt eldőlt.
Porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
A két héttel ezelőtti tömegbalesetet is porvihar okozta.