km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Sajtótájékoztatón értékelték a közgyűlést a frakciók

Sajtótájékoztatón értékelték a közgyűlést a frakciók

Újabb ingatlanokat értékesít az önkormányzat: a söptei iparterületen 17 hektárt adnak el, a volt huszárlaktanya B területrészén pedig tíz hektárra lehet majd licitálni. Erről döntöttek a képviselők a csütörtöki közgyűlésen, és erről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon is.

Kinyilvánították a közgyűlésen, hogy szolidaritást vállalnak a pedagógusokkal és a diákokkal, kezdte a sajtótájékoztatót dr. László Győző. 17,2 millió forinttal támogatják idén a közétkeztetést végző ELAMEN-t, hogy a nyersanyagárak növekedése ne a családokat terhelje. Kérték a főispánt, hogy vizsgálja felül a gyámhivatal elköltöztetésének tervét. Elfogadták az ELTE éves beszámolóját. Változnak a háziorvosi rendelési idők, ezt hamarosan közzé is teszik.
Dr. Horváth Attila úgy tudja, hogy bezár az MMIK is. Aggódik az ott működő civil szervezetekért, az önkormányzat nem tud helyet biztosítani számukra. Szükséges volt az építményadó emelése, kellenek a bevételek. Az 1000 m2 fölötti, nem lakáscélú ingatlanok után kell többet fizetni, ebből 640 millió forint növekményre számítanak. Az alpolgármester kijelentette, ha jön kormányzati segítség, az adóemelésből és ingatlanértékesítésekből származó bevételeket fejlesztésre tudják fordítani, ha nem, akkor működésre megy a pénz. A huszárlaktanya esetében két értékbecslés is történt, licit útján értékesítik a tíz hektárt. Az iparterület esetében úgy látja, kivárnak a befektetők. Dr. Horváth Attila bízik abban, hogy a megyei jogú városok összefogása talán eléri, hogy a kormány megsegítse az önkormányzatokat.

Illés Károly szóbeli előterjesztést nyújtott be, hogy a közgyűlés támogassa a háborús szankciók megszüntetését. Napirendre is vették, de a városvezetés annyi módosítást eszközölt a szövegben, hogy végül tartózkodtak a szavazásnál, foglalta össze a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Szerinte dr. Nemény András nem gondolta komolyan az 56-os emlékbeszédében hangsúlyozott összefogást. Illés átgondolatlannak nevezte a laktanyaeladás koncepcióját. 535 lakás fér el a területen ötemeletes épületekben, ehhez képest nagyon olcsón adják el. Igazságügyi értékbecslésre lenne szükség,
ingatlan mutyit sejt a háttérben.

Tóth Kálmán szerint a nagypolitika a kelleténél több szerepet kapott a közgyűlésen. Támogatják a Megyei Jogú Városok Szövetségének törekvéseit, hogy a kormány jövőre hagyja a szolidaritási adót a városoknál, ez Szombathely esetében csaknem 3 milliárd forintot jelentene.
Németh Ákos arról számolt be, hogy újabb zöld pályázatot ad be a város, amivel 1,5 milliárd euró közvetlen uniós forrást lehet nyerni. Létesülne egy zöld ügynökség, amely pályázatfigyeléssel foglalkozna, egy zöld alap, ami az energetikai beruházások finanszírozását segítené, és készülne egy digitális makett a városról, ami megmutatja, hol lenne szükség energetikai beavatkozásokra, és azoknak milyen hatása várható. Szenzorokat is telepítenének, amelyek a környezeti hatásokat mérik. Működésbe hozták azt az energetikai monitorozó rendszert, ami 67 önkormányzati épület energiafogyasztását méri, cél a hatékonyság és a takarékosság.
Bokányi Adrienn a laktanya eladásról beszélt, szerinte az ott várható fejlesztéseknek számos előnye lesz a környéken lakók számára: harmadával nő a zöldterületek nagysága, kiszélesítik a Lovas utcát és összekötik a 11-es Huszár úttal (utóbbit 160 millió forintból maga az önkormányzat építi meg), gyalogátkelőhely létesülne a Lovas és Söptei utcák találkozásánál. Arra törekszenek a majdani beruházóval, hogy élhetőbbé váljon a környék.
Az Éljen Szombathely! frakció tagjai egyöntetűen kijelentették, hogy a SZOVA napelempark beruházását mindenképp végigviszik, hiszen az energiaválság közepette ez a város érdeke. Előteremtik a szükséges 322 millió forint önerőt, akár energetikai önrész-pályázatok, akár hitelfelvétel útján is. A beruházás 1-3 éven belül megtérül.

Koczka Tibor úgy véli, nem szerencsés egy az Európai Bizottság elnökének már elküldött levelet utólag véleményezni és kiegészíteni. A Megyei Jogú Városok Szövetségének törekvéseit Szita Károly aláírásával tették közzé, aki korábban III/II-es ügynök volt, Koczka szerint nem lenne helye a közéletben. Feltette a kérdést, vajon miért nem hozza nyilvánosságra a Fidesz az ügynöklistákat? A Pro Savaria képviselője örül, hogy a laktanya eladás ügyében a városvezetés körültekintőbben járt el, mint korábban az ingatlancsomagnál: két értékbecslés is készült és licit útján történik az eladás. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Styl felmondta két üzemcsarnok bérleti szerződését, a felszámolás alatt álló cég 12 millió forinttal tartozik a városnak, és kérdéses az ott dolgozó 164 ember sorsa. Az utóbbi időben több kerékpáros baleset is történt, egyértelműsíteni kellene a jelzéseket, felfestéseket az átkelőhelyeknél.

Fotó: Bonyhádi Zoltán

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.