km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Saját forrásból épített naperőművet a Falco Szombathelyen

Saját forrásból épített naperőművet a Falco Szombathelyen

Napelemparkot létesített Zanati úti telephelyén a Falco Zrt. A forgácslapgyártás rendkívül energiaigényes tevékenység, a vállalat a fenntarthatóság jegyében törekszik rá, hogy ennek egy részét megújuló forrásból biztosítsa. A beruházásnak köszönhetően közel 3 százalékkal kevesebb fosszilis energiahordozóból előállított villamosenergiát használnak fel, és 700 tonna szén-dioxidtól kímélik meg a környezetet. A zöld fejlesztéseknek ezzel nincs vége.

 

A forgácslapgyártáshoz többségében villamosenergiát, kisebb részben földgázt és biomasszából származó energiát használnak fel. A Zanati úti gyáregység mindössze 15 perc alatt fogyasztja el egy háztartás egész éves villamosenergiaigényét. A fenntartható fejlődés és energiatudatosság jegyében, az uniós és hazai klímastratégiával összhangban készült el legújabb zöldberuházásuk: másfél futballpályányi területen 5100 darab napelem panelt helyeztek el a gyáregységek tetején, minden lehetséges helyet kihasználva. A rendszer teljesítménye 2,3 MW, ami ezer háztartás energiaigényének felel meg. Így 2,8 százalékkal tudják csökkenteni a fosszilis eredetű villamoserenrgia-felhasználást, és 700 tonnával mérséklik a szén-dioxid-kibocsátást.


David Brenner, a Kronospan vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóság fontos tényező számukra. Magyarországon ez a napelempark az első mérföldkő, hogy megújuló energiával állítsák elő termékeiket, és energiatudatosak legyenek. 


Marco Talesz műszaki igazgató arról beszélt, hogy más cégeket is erre szeretnének inspirálni. Dr. Nemény András polgármester pedig úgy fogalmazott, ma a klímaválság árnyékában az igazi küzdelem a tenni akarók és a beletörődők között dúl, a Falco példát mutat tenni akarásból. S nem ez volt az egyetlen példamutató tettük: segítették az óvodákat, az iskolákat, a színházat, emellett idősotthont létesítettek, rendezvényeket támogattak. A mostani beruházás pedig Magyarország és Szombathely szempontjából is kiemelkedő, hiszen a CO2 kibocsátás csökkentésében léptek nagyot. 


Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő is üdvözölte a környezettudatos törekvéseket és a zöld szemléletet, egyúttal azt kérte, hallja meg a vállalat a környéken élők szavát is, és orvosolják a problémáikat. Ebben felajánlotta segítségét.


Kárándi Sándor energiamenedzser elmondta, a napelempark próbaüzeme idén nyáron sikeresen lezajlott, ma már egy teljes gyártósort képesek kiszolgálni zöld energiával. Az új naperőművet szimbolikusan, kábelek összekapcsolásával helyezték üzembe, a végén felvillant egy izzó. Már folyik a második fejlesztési ütem előkészítése - 13 MW teljesítménnyel 23 ezer mobil panelt helyeznének el talajszinten, amelyek követik a nap mozgását.

 

 

Forrás: SZTV

Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.