km/óra
  2024.04.14., vasárnap  •  Tibor napja
Rotary Club: A közösség érdekének szolgálatában

Rotary Club: A közösség érdekének szolgálatában

A Rotary Club szombathelyi szervezete pénteken este tartotta újraalapításának 30 éves ünnepségét és a művészeket támogató Kiss Sándor-díj átadását a Bartók teremben. Az elismerésben az idén Horváth Dániel „Dudu” részesült. A rendezvény gálavacsorával és koncertekkel zárult.

Az eseményen részt - többek között - dr. Nemény András polgármester, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnöke, Bokányi Adrienn, a szombathelyi önkormányzat tanácsnoka, Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa, Réti László, Magyarországi Rotary District Kormányzója, Andreas Rácz, a Rotary Club Oberwart-Hartbergi és Paul Blaguss, Rotary Club Oberpullendorfi képviselője.

A péntek esti rendezvényen a Rotary Club Szombathely elnökének, illetve a Magyarországi District Kormányzójának, Réti Lászlónak a köszöntőjével kezdődött. A kerek évforduló alkalmával a közösségért tett munkájáért két tag, Antal László és László Balázs is Paul Harris Díjban részesült.

Ezt követően a Kiss Sándor Díj kuratóriumának képviselői jelenlétében átadták a Kiss Sándor díjat Horváth Dániel Dudunak. A formális részek zárását követően 2 koncert élményben volt része a szép számú érdeklődőnek. Először Horváth Dániel „Dudu” és a Kellene Kis Kert nevű formáció adott nagyszerű koncertet, majd a rövid szünetet követően kezdődött Roby Lakatos zenekarának a koncertje a Savaria Szimfonikusokkal kiegészülve. A rendezvényre mintegy 120-an vásároltak támogatói jegyet.  
­
- Az újraalapító elnökünkről, Kiss Sándor szobrászművészről elnevezett díjunkat minden évben egy a helyi közösségben alkotó fiatal, 35 évesnél fiatalabb művész kaphatja meg. Művészeti ágakat tekintve nincsen megkötés, zenészek mellett kaptak díjat képzőművészek, de volt díjazottunk színházi díszlettervező is. A díjat a RotaryClub Szombathely hozta létre és mi szervezzük meg az átadását, de fontos, hogy a díjazottat egy 5 tagú kuratórium választja ki és van szakmai egyeztetés a helyi művészeti élettel, a Szimfonikus Zenekarral, Weöres Sándor Színházzal például. Horváth Dániel „Dudu” fiatal kora ellenére nem csak mint előadóművész aktív, hanem számos sikeres munkában vett részt a Weöres Sándor Színház csapatával is. 2020 óta a szombathelyi Waldorf Általános Iskola hegedűtanára, fontos számára, hogy fiatalokkal foglalkozzon, megszerettesse velük a zenét – osztotta meg a szervezet érvelését Horváth Dániel „Dudu” elismerése kapcsán Varga Dániel klubelnök.

- A Rotary egy világszervezet, amelyben különböző foglalkozású emberek járnak össze klubbokba szerveződve. Magyarországon 58, világszerte több tízezer klub működik, ezzel egy közel 1,7 milliós közösséget alkotva. Méltán híres és jól működő programjaink a különböző nemzetközi cserediák programok, illetve az egyik legsikeresebb projektünk a Polio – gyermekbénulás vírusa - elleni küzdelem, aminek kapcsán Bill és Melinda Gates alapítványa is a Rotary szervezetét választotta, hogy felvegyék a harcot a kórokozó ellen – mesélte klubelnök, aki a helyi tevékenységről is beszélt.

- Szombathelyen jelenleg mintegy 25 fős közösségünk heti rendszerességgel összejár. A szombathelyi Pannónia Étteremben tartjuk üléseinket: olyan programokat, projekteket szervezünk, ami a közösség javát szolgálja. Az elmúlt 30 évben változott a tagság összetétele, de mai napig van alapító tagunk a csapatban. Számtalan kezdeményezésünk és adományunk volt, tagságunk tapasztaltabb tagjai büszkén emlékeznek a Premontrei Gimnázium teljes nyílászárócseréjére, a 20 évvel ezelőtt, az oladi lakótelepen épült új templom harangjára, melynek öntését és finanszírozását a klubunk szervezte meg, vagy a Markusovszky kórháznak adományozott különböző készülékekre. Az elmúlt egy évben 250.000 forintot adományoztunk a háború elől menekülök megsegítésére (a Rotary Magyarország így összesen 24 millió forint értékű segítséget tudott nyújtani az Evangélikus Egyházzal közösen; 750 jégkrémet osztottunk ki gyermeknapon 3 szombathelyi általános iskolában; ágybetéteket adományoztunk a Markusovszky kórház ápolási osztályának 550.000 forint értékben; okoszebrát telepítettünk a szombathelyi önkormányzatával együttműködésben a Hunyadi út forgalmas részén mintegy 2.000.000 forint értékben; 200.000 forintot adományoztunk a Törökországban és Szíriában történt földrengés károsultjainak javára. A folyamatban lévő projektjeink közül kiemelném, hogy Mentor-programot indítottunk immáron 2 éve az ELTE-vel közösen, melynek keretében állami gondozott és rászoruló gyermekekkel közösen írnak leckét az ELTE hallgatói közül toborzott mentorok heti 2 órában. Az „End Plastic Soup” (állítsuk meg az élővizek műanyagszennyezését) magyarországi nagyköveteként egy környezetvédelmi napot szervezünk április 26-én a Zrínyi Ilona Általános Iskolával együttműködésben. Június első hétvégéjén országos szemétgyűjtő akciót koordinálunk. Mozgalmasan telnek tehát a mindennapjaink – mondta a helyi klubelnök.

(Fotó: Nagy Jácint)

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.