km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Repülőgép érkezett az egyetem aulájának légterébe

Repülőgép érkezett az egyetem aulájának légterébe

Az első Szombathelyen gyártott GÓBÉ vitorlázó repülőgépet, a HA-5500 lajstromjelű szerkezetet ipari alpinisták segítségével rögzítették a Savaria Egyetemi Központ aulájában. A 14 méteres szárnyfesztávolságú, 9 méteres törzshosszúságú, 220 kilós repülőgép az egyetem új látványossága.

 

Tavaly még repült az 1982-ben Szombathelyen készült és id. Rubik Ernő által tervezett GÓBÉ vitorlázó repülőgép, írja a 112press. Ez volt az első oktató vitorlázó repülőgép, amit a XII. AFIT gyártott a szombathelyi repülőtéren, a Leonov Repülőklub aktív tagjainak segítségével. 


Az ELTE-SEK aulájában a HA-5500 lajstromjelű gép került felfüggesztésre, ami a legelső szombathelyi GÓBÉ. 2500 órát repült a 39 éve alatt. Az 55-tel kezdődő lajstromjelű gépek készültek a vasi megyeszékhelyen, összesen 78 darab. Bár a nemzetközi kiállításokon nagy sikere volt ezeknek a repülőgépeknek és igény is lett volna rájuk külföldről, de különböző okokból az exportot nem erőltették a politikusok. Az 1982-ben alakult szombathelyi Auto-Aero Repülőgépgyárban modernizálták a korábbi GÓBÉ-kat és úgy alakították át, hogy megfeleljen az európai és amerikai légügyi előírásoknak.  


Érdekesség, hogy 15 szombathelyi vitorlázórepülő Kubába került, a szomszédos Ausztriába és Nagy-Britanniába 1-1 jutott. A teljesen fémépítésű, felsőszárnyas, kétkormányos repülőgép vontató iskolázásra és dugóhúzó bemutatására is alkalmas.


Az első szombathelyi GÓBÉ kiállításának lehetőségét egy éve kezdték szervezni, és a gépészképzés miatt az ELTE-SEK bizonyult a legjobb választásnak. A hallgatók a jövő héten szembesülhetnek az új látványossággal az aulában.


A kiállítás költségeit az ELTE-SEK biztosította, a műszaki előkészítést a Szombathelyi Repülőklub végezte, az ELTE Műszaki Menedzsment és Közösségfejlesztő Nonprofit Kft.-vel együttműködve. A felfüggesztésben ipari alpinisták segédkeztek.

 

További képek itt érhetők el. 

 

Fotó: Tánczos Mihály/112press
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Megszavazták, idén is igényelhető a piaci utalvány
Rászorulók kaphatják 2024-ben is, április 1-től lehet rá jelentkezni, az összege 30.000 forint lesz.
Díjazta a minisztérium a város klímastratégiáját
Zöldinfrastruktúra kategóriában Klímabarát-díjat vehetett át a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumtól a szombathelyi önkormányzat.
Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője
A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap - végrehajtandó - börtönre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit. Eltiltotta továbbá 3 évre a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységének ellátásától. Kötelezte a vádlottat a sértett javára 28.824.786 forint kártérítés, valamint az állam javára 577.899 forint bűnügyi költség megfizetésére.
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.