km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Repülőgép érkezett az egyetem aulájának légterébe

Repülőgép érkezett az egyetem aulájának légterébe

Az első Szombathelyen gyártott GÓBÉ vitorlázó repülőgépet, a HA-5500 lajstromjelű szerkezetet ipari alpinisták segítségével rögzítették a Savaria Egyetemi Központ aulájában. A 14 méteres szárnyfesztávolságú, 9 méteres törzshosszúságú, 220 kilós repülőgép az egyetem új látványossága.

 

Tavaly még repült az 1982-ben Szombathelyen készült és id. Rubik Ernő által tervezett GÓBÉ vitorlázó repülőgép, írja a 112press. Ez volt az első oktató vitorlázó repülőgép, amit a XII. AFIT gyártott a szombathelyi repülőtéren, a Leonov Repülőklub aktív tagjainak segítségével. 


Az ELTE-SEK aulájában a HA-5500 lajstromjelű gép került felfüggesztésre, ami a legelső szombathelyi GÓBÉ. 2500 órát repült a 39 éve alatt. Az 55-tel kezdődő lajstromjelű gépek készültek a vasi megyeszékhelyen, összesen 78 darab. Bár a nemzetközi kiállításokon nagy sikere volt ezeknek a repülőgépeknek és igény is lett volna rájuk külföldről, de különböző okokból az exportot nem erőltették a politikusok. Az 1982-ben alakult szombathelyi Auto-Aero Repülőgépgyárban modernizálták a korábbi GÓBÉ-kat és úgy alakították át, hogy megfeleljen az európai és amerikai légügyi előírásoknak.  


Érdekesség, hogy 15 szombathelyi vitorlázórepülő Kubába került, a szomszédos Ausztriába és Nagy-Britanniába 1-1 jutott. A teljesen fémépítésű, felsőszárnyas, kétkormányos repülőgép vontató iskolázásra és dugóhúzó bemutatására is alkalmas.


Az első szombathelyi GÓBÉ kiállításának lehetőségét egy éve kezdték szervezni, és a gépészképzés miatt az ELTE-SEK bizonyult a legjobb választásnak. A hallgatók a jövő héten szembesülhetnek az új látványossággal az aulában.


A kiállítás költségeit az ELTE-SEK biztosította, a műszaki előkészítést a Szombathelyi Repülőklub végezte, az ELTE Műszaki Menedzsment és Közösségfejlesztő Nonprofit Kft.-vel együttműködve. A felfüggesztésben ipari alpinisták segédkeztek.

 

További képek itt érhetők el. 

 

Fotó: Tánczos Mihály/112press
 

Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.