km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Puskás Tivadar: „munkát és böcsületet ígértem, be is tartottam”

Puskás Tivadar: „munkát és böcsületet ígértem, be is tartottam”

Szombathely rendszerváltást követő történelmében a leghosszabb ideig hivatalban lévő polgármester. Büszke rá, hogy kilenc éven át, összesen 3297 napig szolgálhatta a várost. Sosem adta fel igazán mentőorvosi hivatását, városvezetői tevékenységét is a másokon való segítés hatotta át. Interjú dr. Puskás Tivadarral (Fidesz-KDNP), aki 2010-től 2019-ig volt Szombathely első embere.

 

– Ha a kronológiai sorrendet nézzük: mentőorvos, országgyűlési képviselő, polgármester…

 

– 1976 óta dolgozom az Országos Mentőszolgálatnál, eleinte Budapesten mentőtisztként, majd mentőorvosként. A szakvizsga után, 1982-től Szombathelyen folytatódott a pályám. A szüleim pinkamindszentiek, magamat is annak tartom. Így tehát 1982-ben hazaköltöztünk Vas megyébe. 1992-től a megyei mentőszervezetet igazgattam, majd a régió vezető főorvosa lettem. Világéletemben mentőorvos voltam, emellett nem „élesen” politizáló, de véleményt mondó ember, ami nagyjából köztudott volt. 2003-ban Hende Csaba megkeresett, hogy legyek képviselőjelölt. Úgy állapodtunk meg, hogy az országgyűlési munkám mellett mentőfőorvos maradhatok. Így lettem 2006 és 2014 között parlamenti képviselő, a 2010-es önkormányzati választásokon polgármester-jelöltként is indultam. Miután megválasztottak, már nem lehettem mentőszervezet-vezető, de a szolgálat tagja maradtam.

 

– Van-e valami közös a polgármesteri és a mentőorvosi hivatásban?

 

– Fontos párhuzam a két hivatásban, hogy segíteni kell másokon, problémákat kell megoldani. Ugyanakkor, míg a mentőknél mindenki a beteg életéért küzd, a politikában vannak, akik önmagukért is teszik ugyanezt, amit nehezen toleráltam. A mentőknél bajtársaknak hívjuk egymást, a munkakörülmények legendásan családiasak. A Polgármesteri Hivatalban pedig az irányt kellett meghatározni, ami szerint dolgoztunk a város előrehaladásáért.

 

– Mire a legbüszkébb? 

 

– Arra, hogy Szombathelyt szolgálhattam, ez felemelő dolog. 2010-ben a városnak 18 milliárd forint adóssága volt. Kormányzati segítséggel ezt sikerült lenullázni, és amikor a polgármesterséget átadtam, 12 milliárd forint volt a kasszában. Szombathely biztonságos város volt mindig, de még ezen is tudtunk javítani: a bűncselekmények száma felére csökkent, megvalósult a dozmati víztározó, ezzel elértük, hogy nem fenyeget árvíz. Csökkent a munkanélküliség, az iparűzésiadó-bevétel duplájára emelkedett. Megépült a Haladás Sportkomplexum, bővült az uszoda, elkezdődött az új Schaeffler-beruházás, elkészült az M86-os gyorsforgalmi út, a református templomnak 70 év után lett végre tornya, megújultak bölcsődék, óvodák, iskolák. Büszke vagyok arra, hogy elindult a duális gépészmérnökképzés, ösztöndíjakat hoztunk létre. Méltón megünnepeltük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját, itt avatták boldoggá Brenner Jánost. Az Iseum és a színház még az előző városvezetés munkája volt, az átadás az én polgármesterségem alatt történt. Megújult a Sportház, a Savaria Múzeum, felépült a Smidt Múzeum fogadóépülete, a Romkert-sétány. Az értéket képviselő rendezvényeinket továbbvittük és fejlesztettük. Elindult az Aktív Időskor programsorozat, a Segítés Városa mozgalomban pedig 2011 óta azon fáradozunk, hogy a segítés eszméjét plántáljuk a szombathelyiekbe. Kilenc év alatt 263 szépkorút köszönthettem. Identitásprogramot indítottunk, hogy erősítsük az összetartozást.

 

– Mivel foglalkozik mostanság? 

 

– Nyugdíjas vagyok. A Pécsi Tudományegyetemen címzetes egyetemi docensként folytatom negyvenéves oktatói munkámat, oxyológiát tanítok. Foglalkozom az unokáimmal, az a tervem, hogy rendszerezem a CD-imet, könyveimet. Közben figyelem, mi történik a városban, az országban, a világban. Magam tervezem a mindennapjaimat, amit polgármesterként mások tettek helyettem. Most érzem igazán, mennyire fontos munkát végeztek akkor a munkatársaim. Köszönöm nekik!

 

– Önnek mit jelent az önkormányzatiság és a polgármesterség kilenc éve?

 

– Az önkormányzatiság számomra az összetartozást, a szabadságot, az egymás és a nemzet iránti felelősséget jelenti. 3297 napig lehettem polgármester, köszönöm a szombathelyieknek a bizalmat! Az elején munkát és böcsületet ígértem, ezt be is tartottam. Semmit sem csinálnék másképp.

 


kzs

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.