km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Programajánló - Szombathely: Kockanapok, Derkovits 130, táncház

Programajánló - Szombathely: Kockanapok, Derkovits 130, táncház

A február 24-25-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: két napon keresztül Kockanapokra várják a lego szerelmeseit, ingyenes tárlatvezetés lesz a Derkovits 130 című kiállításon. Megemlékeznek a kommunista diktatúra áldozataira, s gyermekeket és felnőtteket is vár a táncház. Lesznek még ingyenes tárlatvezetések, színház, bábszínház, a zenerajongóknak pedig koncertekkel kedveskednek. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.

 

RENDEZVÉNY
KOCKANAPOK

Február 24-25., szombat-vasárnap 9.00–18.00
AGORA – MSH
2024. február 24-25-én újra megérkezik Szombathelyre a Kockanapok LEGO® építmények kiállítása és játszóház. A legnagyobb magyarországi kiállított gyűjtemény. A legutóbbi látogatás óta eltelt időben rengeteg új építménnyel bővülve ez lesz a rendezvénysorozat eddigi legnagyobb kiállítása. Jelentősen megnövekedett hellyel, nagyobb kiállítási anyaggal és kibővült játéklehetőségekkel várják a látogatókat. Közel 2 000 000 kockából láthatnak fiatalok és idősebbek rengeteg egyedi alkotást és különleges gyári készleteket.
Kicsik, nagyok, idősek, fiatalok egyaránt találhatnak kedvencet a változatos témáknak köszönhetően. Egyedi formában mutatnak be filmjeleneteket, videojáték-jeleneteket. Látogatóik találkozhatnak Harry Pottertől a Marvel és DC világ szuperhősein keresztül a Csillagok Háborúja ikonikus jelenetei mellett filmklasszikusokkal is, mint például Kevinnel a Reszkessetek betörőkből.
Gigantikus építmények tekinthetők meg a világ csodái és ismert épületei közül. Továbbá a gépeket, járműveket kedvelők is kedvükre szemezgethetnek a végeláthatatlan kollekcióban. Megannyi mozgó építmény is kiegészíti a kiállítás színes anyagát.
Magyarországon egyedülálló kreatív foglalkoztató és játszóházban játszhatnak a Kockanapok rendezvényen résztvevők. A különböző méretű mozaiképítések mellett lehetőség van egyedi tervezésű építmények összerakására is, valamint, aki útmutatás nélkül kíván építeni, a hegynyi ömlesztett kocka segítségével semmi sem szabhat határt képzeletének. A fiatalabb korosztálynak pedig játszószőnyegen, Duplo®-építéssel van lehetőségük szüleikkel együtt minőségi időtöltésre.


A KOMMUNISTA DIKTATÚRÁK ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA

Február 25., vasárnap 17.00
SAVARIA NAGYSZÁLLÓ ELŐTTI TÉR
Emlékező beszédet mond Jobst Ágnes történész (Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára). A Savaria Nagyszálló előtti téren gyülekeznek 16.45-től. Itt tartják a Honderű Asztaltársaság szervezésében a megemlékezésüket, majd onnan égő mécsesekkel vonulnak át a Király u. 14. számú házon lévő emléktáblához, ahol koszorúzás után zárul le az ünnepség. A megemlékezés után 18 órától szeretettel várnak mindenkit a MNL Vas Vármegyei Levéltára előadótermébe (Szombathely, Hefele Menyhért u. 1.), ahol Jobst Ágnes előadását hallgathatják meg. Téma: A vasfüggöny előtere: a nyugati határövezet.


A KOMMUNISTA DIKTATÚRA ÁLDOZOTAINAK EMLÉKNAPJA
Február 26., hétfő 17.00
MARTINEUM FELNŐTTKÉPZŐ AKADÉMIA
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjához csatlakozva a KÉSZ Szombathelyi Csoportja február 26-án, 17 órakor előadást és megemlékezést tart a Martineum Felnőttképző Akadémián. Az előadás Isten Szolgája, Mindszenty József bíboros személyét állítja előtérbe. Előadó Déri Péter jánosházi plébános.


MOZI
BACSÓ PÉTER – FEJLÖVÉS

Február 29., csütörtök 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Vendég: Bollók Csaba filmrendező. Bacsó Péter letaglózó nemzedéki közérzetfilmjében Kovács Kati és Horváth „Charlie” Károly alakítják az önpusztítással lázadó fiatalokat.
A Fejlövés a hatvanas és a hetvenes évek generációs közérzetfilmjeinek vonulatába is beilleszthető, de a francia új hullám hatásait is magán hordozza – Bacsót bevallottan Godard stílusa, szikársága inspirálta. A film mind a fikciót dokumentarista stílussal ötvöző szemléletével, mind a civil szereplők használatával megelőzte korát. Operatőri munkájáért Zsombolyai János méltán kapta meg a Magyar Filmkritikusok Díját, míg Kovács Katit a legjobb női főszereplőnek választották meg az 1968-as Pécsi Filmszemlén. A mozikban összesen 336 ezer jegyet adtak el rá.


NAVALNIJ 
Február 29., csütörtök 18.00–21.00
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
2024. február 29-én, csütörtökön 18 órától a nagyteremben vetítik a tragikus körülmények között néhány napja elhunyt ellenzéki vezetőről készült filmet. A Budapest International Documentary Festival (BIDF) Szombathely megemlékezésével és a vetítést követő beszélgetéssel fejezi ki tiltakozását az erőszak, az elnyomás és a diktatúra ellen. Vendégek: dr. Katona Attila – Oroszország-szakértő – és Vágvölgyi András médiapedagógus. 


SZÍNHÁZ
L’ART POUR L’ART LÉGITÁRSASÁG SZOMBATHELYEN

Február 23., péntek 19.00 
AGORA – MSH


GYÉVUSKA
Február 23., 24., 27 és 28., péntek, szombat, kedd és szerda 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Távlatok helyett sorsokat, történelem helyett személyes tragédiákat mutat fel ez a fájóan komikus, prózaian zenés történet. Pintér Béla darabja egy konkrét eseményt ragad ki a magyar történelemből: cselekménye a magyar hadsereg 1942-es Don-kanyarba vonulását megelőző napon játszódik.


HORGAS BÉLA: FABATKÁK KERTJE

Február 25., vasárnap 10.00
MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ
Korosztály: 4 éves kortól. 
Mesénk helyszíne, a fabatkák kertje bárhol lehet: a kert végében, az árokparton, vagy akár a játszótér sarkán. Lakói bölcsek, csendesek, világukat a szeretet és a szépség irányítja. De – mint oly sokszor – a külvilág megirigyli ezt a boldogságot. Czifra és Czefre, a két rablólány elhatározza, hogy megszerzi a fabatkák kincseit. De van egy kis bökkenő! Ezek a kincsek egyáltalán nem olyanok, amilyennek azt a két rablóhölgy elképzeli… Sok kaland, izgalom és nevetés során az is kiderül, hogy mit rejt a fabatkák kertje.


AZ AJÁNDÉK
Február 29., csütörtök 11.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


BOLHA A FÜLBE

Február 29., csütörtök 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Vígjáték, 180 perc, két szünettel. 
Chandebise úr korrekt, köztiszteletnek örvendő biztosítási igazgató, aki egy nap levelet kap egy ismeretlen hölgytől: a kért találkozóra viszont a legjobb barátját küldi maga helyett. A levelet azonban nem más írta, mint a felesége, és küldönce a nő reménybeli udvarlója. A váratlan randevú közben megérkezik a valódi Chandebise is a Hotel Numerába – és ez még csak a bonyodalmak kezdete. Francia sikamlósság és spanyol indulat csap össze a párizsi szállodában, ahol tökéletesen megkomponált koreográfiával nyílnak és csukódnak az ajtók. Félrelépések és félreértések komédiája az abszurd humor felé hajló Bolha a fülbe. Fergeteges vígjátékot ígér Georges Feydeau egyik leghíresebb darabja, amelyet Béres Attila rendezésében láthat a szombathelyi közönség.


KIÁLLÍTÁS
HAJNALI ÁLOM – NYILAS MÁRTA FESTŐMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA

Február 23., péntek 18.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ GALÉRIÁJA
Újabb rangos kiállítás helyszíne lesz a Weöres Sándor Színház galériája. Prof. Nyilas Márta festőművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar egyetemi tanára, a Doktori iskola témavezetőjének munkáiból nyílik tárlat a színházban. A kiállítás a Hajnali álom címet kapta. A tárlatot Bordács Andrea főiskolai docens, az ELTE SEK BDPK tanszékvezetője nyitja meg.


INGYENES TÁRLATVEZETÉS – DERKOVITS 130

Február 24., szombat 15.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
A Szombathelyi Képtárban megnyílt Derkovits 130 című kiállítás a művész zsenialitását, egyéni látásmódját tárja a látogatók elé. A tárlat a csendéletektől, árkádikus jelenetektől a portrékon át a korszak mindennapjait, aktuális történéseit is megjelenítő képeken keresztül kíséri végig a művész pályáját, egyben bepillantást enged magánéletébe, a feleségével közös meghitt, családi miliőbe.
A tárlatvezetés résztvevői a festmények megismételhetetlen színvilágával, valamint a magabiztos kézzel készült grafikákkal egyaránt megismerkedhetnek. 
A tárlatvezetést tartja: Cebula Anna művészettörténész, igazgató, a kiállítás kurátora és Szántó István festőművész.


FEGYVERREL A SZABADSÁGÉRT
Március 1., péntek 17.00
KÁMONI ARBORÉTUM ÖKOTURISZTIKAI LÁTOGATÓKÖZPONT
A 1849-49-es szabadságharcról és az azt követő rendszeresített kardokról szóló kiállítást Tóth Sándor történész nyitja meg. Beszédet mond Lukács Zoltán. 


ELŐADÁS
MISSZIÓ A HÁBORÚ ÁRNYÉKÁBAN – SZOMBATHELYRŐL HERSZON POKLÁBA

Február 28., szerda 14.30
TIT SZÉKHÁZ
Két szombathelyi önkéntes, Szakály Csaba és Hompasz Péter rendszeresen visz segélyszállítmányt az ukrán dél-keleti frontra, a tőlünk mintegy 1700 km-re található Herszon városába. Ezekről az önkéntes útjaikról, átéléseikről és a jelenlegi helyzetről tartanak fényképes-videós beszámolót a TIT Asztaltársaság rendezvényén.


OKTATÁS VAGY INDOKTRINÁCIÓ? HOGYAN TALÁLJUK MEG A HATÁRVONALAT TUDÁS ÉS ELFOGULTSÁG KÖZÖTT?

Február 29., csütörtök 17.00
MCC SZOMBATHELY
Míg a matematikához és a fizikához hasonló tárgyakat objektíven lehet tanítani, vajon hogyan lehet a történelem, az állampolgári ismeretek vagy a társadalomtudományok tantárgyakat részrehajlás nélkül oktatni? Vajon az oktatásnak semlegesnek kell-e lennie? Vagy mindig valamilyen értékrendet kell közvetítenie? A beszélgetés szakértői ezeket az oktatási rendszer szempontjából alapvető fontosságú kérdéseket járják körül. Az oktatás és az ideológia összekapcsolására irányuló egyre erőteljesebb törekvések miatt elengedhetetlenné vált, hogy kritikusan megvizsgáljuk a tudás átadása és az elfogult nézetek sulykolása közötti vékony választóvonalat.
Vendégeik: Joanna Williams, Alka Sehgal Cuthbert. Moderátor: Szakos Enikő, a Tanuláskutató Intézet oktatáskutatója. A beszélgetés angol nyelvű, szinkrontolmácsolást biztosítanak. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.


REZGÉSEK ÉS TITOKZATOS FREKVENCIÁK
Március 1., péntek 17.00
HERÉNYIEK HÁZA
Kalmár János a Magyar Ufókutatók Szövetségének elnöke, újságíró, író, kutató a Rezgések és titokzatos frekvenciák témakörén keresztül vezet be bennünket egy láthatatlan világba.


OSCAR-DÍJRA VÁRVA – ZENEMŰTÁRI TALÁLKOZÁSOK

Március 1., péntek 17.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Vágvölgyi András filmklubvezetővel Zoványi Ibolya könyvtáros beszélget. Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia hangzatos nevű Akadémiai-díjából hogyan lett mindenki Oscarja? Mikor, kik és miért alapították a díjat? Hogyan kerülhet egy film az esélyesek közé? Mi a jelölés menete? Kik szavazhatnak? Vágvölgyi András filmklub vezetővel ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat, elidőznek a magyar sikereknél, kiemelnek néhány érdekességet, s természetesen az idei esélyek latolgatásával sem maradnak adósok. A filmbejátszásokkal tarkított beszélgetésre minden érdeklődőt szeretettel várnak.


KONCERT
NIGHTHEAVEN X KILLERSICK

Február 24., szombat 18.00
BOHÉM
Kezdés: 20.00


MONASTERY/DEVOID/WITCHTRONE/DIFORTUNES
Február 24., szombat 19.00
VÉGÁLLOMÁS KLUB


TAVASZKÖSZÖNTŐ KONCERT
Február 29., csütörtök 16.30
JÁSZAI UTCAI KÖZÖSSÉGI TÉR
Rudraksha Duó: Holdosi Szabina és Wagner András műsora.


XIV. HOLLYWOOD MOVIE MUSIC CLASSICS

Február 29., március 1. és 3., csütörtök, péntek és vasárnap 19.00
BARTÓK TEREM
A Savaria Szimfonikus Zenekar 14. alkalommal rendezi meg Hollywood Classics című koncertsorozatát. Izgalmas, sokszínű filmzenei palettájukon közönségkedvenc klasszikusokkal és újdonságokkal is várják a hallgatókat három estén keresztül. Az előző évekhez hasonlóan idén is felkerül a hosszú, vörös szőnyeg a lépcsőkre, lesz James Bond Bár, a filmzenék előtt pedig tűzijáték emeli az est fényét. A Savaria Szimfonikus Zenekart – hagyományosan – Pejtsik Péter vezényli. 
A Forma-1 és az autók szerelmeseinek olyan filmek zenéit hozzák el, mint a Hajsza a győzelemért, a Knight Rider, a Verdák, és nosztalgiázhatunk a Meseautó dallamaival. Megelevenedik az Asterix az olimpián, felcsendül a Rocky és a Top Gun ikonikus témája, hagyományokhoz hűen lesz James Bond főcímdal, emellett a Marvel-univerzum rajongói sem fognak csalódni. Sztárvendég: Heincz Gábor ‘Biga’ és Korponay Zsófi. Műsorvezető: Kolovratnik Krisztián (02. 29. és 03. 01.), valamint Bősze Ádám (03. 03). 


ZORÁN
Február 29., csütörtök 19.00
AGORA – MSH
Zorán neve fogalom a magyar zenei életben, koncertjei mindig ünnepnek számítanak. A visszatérő közönség jól tudja, hogy a kihagyhatatlan és egyben megunhatatlan dalok mellett mindig megszólalnak ritkábban játszott szerzemények, zenei csemegék, valamint helyet kapnak a műsorban a válogatott muzsikusokból álló zenekar különleges produkciói is. Az újonnan érkezők pedig rácsodálkozhatnak, micsoda érzelmi és gondolati gazdagság rejlik ezekben a dalokban, és mennyire lélekemelő élmény tud lenni egy Zorán-koncert. Most sem lesz ez másként.


PAJOR TAMÁS BEST OF TURNÉ
Február 29., csütörtök 19.00
VÉGÁLLOMÁS KLUB


NOVELZONE ÉS CULTURE CUVÉE
Március 1., péntek 19.00
VÉGÁLLOMÁS KLUB
19.30 Sunday Brunch, 20.30 Culture Cuvèe, 22.15 Novelzone


BRANDNYÚL MINI DISCO
Március 2., szombat 10.00 és 13.00
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ


EGYÉB
KÉZMŰVES KUCKÓ 

Február 24., szombat 9.00–12.00 
AGORA – MSH
Ebben az évben is szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várják az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy. Téma: Bőrtarsoly. 


HELYET, HELYET NEKÜNK IS! – GYERMEKTÁNCHÁZ

Február 24., szombat 17.30–19.00
ELTE SEK ZENEPEDAGÓGIAI TANSZÉK
Játék, tánc, dalolás és kézműves mesterkedés... Muzsikál a Pósfa Zenekar. Táncházvezető: Kővári Réka.


FELFÖLDI VIDÉKEK TÁNCHÁZA 

Február 24., szombat 19.00
ELTE SEK ZENEPEDAGÓGIAI TANSZÉK
A februári táncházban körbejárják a Felvidéket – Gömör, az Ipoly mente, Csallóköz népzenéje és táncai elevenednek meg az ELTE SEK Liszt termében – a Kárpát-medence más tájainak tánchagyománya mellett. Muzsikál a Pósfa Zenekar, táncházvezetők: Madocsai Imre és Nagy Myrtil.


VASÁRNAPI KÖZÖS KILOMÉTEREK
Február 25., vasárnap 8.30–11.00
CSÓNAKÓZÓ-TÓ
Találkozó 8.30-kor a tó parkolójában. Becsatlakozási lehetőség a bucsui út elején kb. 8.50-kor. Tervezett táv: 11., illetve 21 km. A 11 km-es távot választók Szinese major után Sé felé fordulnak, és onnan futnak vissza. A 21 km-es útvonal: Szombathely – Bucsu – Torony – Sé – Szombathely. Frissítés egyénileg! 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.