km/óra
  2024.02.28., szerda  •  Ákos, Bátor napja
Pickleball, a jövő játéka

Pickleball, a jövő játéka

Pickleball-bemutatóra várják az érdeklődőket október 17-én, hétfőn 9 és 14 óra között az AGORA Művelődési és Sportházba (MSH). A pickleball egy könnyed, gyorsan megtanulható, egyszerű, mókás játék, mely kortól, nemtől, tudásszinttől, egészségi állapottól függetlenül bárkinek ajánlott.

Dr. Nagyváradi Katalin, az ELTE Sporttudományi Intézet egyetemi adjunktusa az új sportág alapjairól beszélt. Megtudhattuk, hogy a pickleball a leggyorsabban fejlődő sportág jelenleg, mely a tenisz, a tollaslabda és a ping-pong (asztalitenisz) legjobb részeinek keresztezéséből jött létre. Az USA-ban 1965-ben feltalált játék néhány éve jelent meg Európában, többek között Spanyolországban, Finnországban, Hollandiában, Angliában, Ukrajnában, s Magyarországon is egyre népszerűbb. Hétvégi szórakozásnak indult, amit a megalkotók, a Pritchard család a házuk hátsó kertjében kezdték el játszani. Eredetileg tollasozni készültek unaloműzésként egy szombat délután, de nem találtak tollaslabdát a házban, csak egy lyukacsos műanyaglabdát. Leengedték a tollaslabdahálót derékmagasságig, a fészerben találtak furnérlemezt, és abból fabrikáltak hozzá ütőket.

– Kitűnő rekreációs sport, ugyanis könnyen tanulható, nincs hozzá szükség speciális dolgokra – folytatta.  – A világszerte több mint 2,5 millió ember által űzött játékot ütőkkel, műanyag labdákkal egy tollaslabda méretű pályán és a teniszhálónál picit alacsonyabb hálónál játsszák. A tenisszel szinte teljesen azonos mozgása miatt könnyen megtanulható. A tollaslabda méretű pálya miatt sokkal könnyedebb, kevésbé megterhelő, mint a többi ütős sport. Emellett pedig rettentően fejleszti a reflexeket és a koncentrációt, ezért gyerekeknek is ajánlott. A pályát bárhol ki lehet jelölni, udvaron, tornateremben vagy akár idősek klubjában is. A pálya méretei: 13,41 méter hosszú és 6,1 méter széles.

A háló középen 86,36, a két szélén 91,44 centiméter magas. A háló magassága alacsonyabb, mint a teniszben, ezért a szerválás is könnyebb. A teniszből is ismert alsó egyenes ütés is könnyebb, nem kell annyit ütni, nem veszi igénybe fokozottan a vállízületeket. A ping-pong a finommozgásokat preferálja, nehezebb benne sikerélményeket szerezni. A pickleballban a kevésbé ügyes emberek is könnyebben eltalálják a labdát. Az ütő kisebb, mint a teniszben, viszont nagyobb, mint a másik két sportágban. A játékhoz különleges labda is tartozik, beltérre 26, kültérre pedig az aerodinamikai tényezők miatt 32 lyukút ajánlanak. A teniszhez hasonlóan itt is a másik térfélre kell ütnünk a labdát a háló felett, törekedve arra, hogy az ellenfél ne tudja visszaadni. Ha az ellenfél térfelén kettőt pattan a labda, kiüti a pályáról vagy a hálóba üti, az hiba, és a miénk a labdamenet.

S hogy mit jelent a double bounce rule, mi a röpte és a non-volley zone? – erre is választ kaphatunk az október 16-ai bemutatón. Az AGORA – MSH-ban bárki kipróbálhatja a játékot a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság, az ELTE SEK Sporttudományi Intézet Szombathely és az AGORA szervezésében. A bemutatón túl ügyességi játékokkal is készülnek a szervezők, melyre az iskolai csapatokon kívül bárki jelentkezhet.

 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Időseknek és fogyatékkal élőknek segít 10 ezer forinttal az önkormányzat
Valamennyi nyugdíjasnak és valamennyi egészségkárosodás okán ellátásban részesülőnek tízezer forintos segítséget nyújt idén az önkormányzat Szombathelyen. Erről is tárgyalnak a képviselők a közgyűlésen.
Csató Kata: A bábművészet sokkal több, mint illúzióteremtés
Csató Kata bábművész, bábrendező júliustól tölti be a Mesebolt Bábszínház igazgatói posztját. Szombathelyi terveiről, céljairól beszélgettünk.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
Megalkotják a város idei költségvetését, várhatóan elfogadják a 16 éven aluli szombathelyiek ingyenes utazásáról szóló javaslatot, továbbá döntenek a nyugdíjasok és egészségkárosodás miatt juttatásra jogosultak egyszeri, tízezer forintos támogatásáról. A februári közgyűlésen 11 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők. A csütörtökön 9 órakor kezdődő testületi ülést élőben követhetik honlapunkon frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Gőzerővel épül a Barátság utcai parkoló
Ha minden jól alakul, március 20. környékére el is készül.
Előzésben lévő WV perdített sorompónak egy kanyarodó Mercedest Szombathely határában
Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a 86-os főúton, Szombathely határában, a BPW kamion alkatrészeket árusító boltja előtt - írja a 112press.