km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Pickleball, a jövő játéka

Pickleball, a jövő játéka

Pickleball-bemutatóra várják az érdeklődőket október 17-én, hétfőn 9 és 14 óra között az AGORA Művelődési és Sportházba (MSH). A pickleball egy könnyed, gyorsan megtanulható, egyszerű, mókás játék, mely kortól, nemtől, tudásszinttől, egészségi állapottól függetlenül bárkinek ajánlott.

Dr. Nagyváradi Katalin, az ELTE Sporttudományi Intézet egyetemi adjunktusa az új sportág alapjairól beszélt. Megtudhattuk, hogy a pickleball a leggyorsabban fejlődő sportág jelenleg, mely a tenisz, a tollaslabda és a ping-pong (asztalitenisz) legjobb részeinek keresztezéséből jött létre. Az USA-ban 1965-ben feltalált játék néhány éve jelent meg Európában, többek között Spanyolországban, Finnországban, Hollandiában, Angliában, Ukrajnában, s Magyarországon is egyre népszerűbb. Hétvégi szórakozásnak indult, amit a megalkotók, a Pritchard család a házuk hátsó kertjében kezdték el játszani. Eredetileg tollasozni készültek unaloműzésként egy szombat délután, de nem találtak tollaslabdát a házban, csak egy lyukacsos műanyaglabdát. Leengedték a tollaslabdahálót derékmagasságig, a fészerben találtak furnérlemezt, és abból fabrikáltak hozzá ütőket.

– Kitűnő rekreációs sport, ugyanis könnyen tanulható, nincs hozzá szükség speciális dolgokra – folytatta.  – A világszerte több mint 2,5 millió ember által űzött játékot ütőkkel, műanyag labdákkal egy tollaslabda méretű pályán és a teniszhálónál picit alacsonyabb hálónál játsszák. A tenisszel szinte teljesen azonos mozgása miatt könnyen megtanulható. A tollaslabda méretű pálya miatt sokkal könnyedebb, kevésbé megterhelő, mint a többi ütős sport. Emellett pedig rettentően fejleszti a reflexeket és a koncentrációt, ezért gyerekeknek is ajánlott. A pályát bárhol ki lehet jelölni, udvaron, tornateremben vagy akár idősek klubjában is. A pálya méretei: 13,41 méter hosszú és 6,1 méter széles.

A háló középen 86,36, a két szélén 91,44 centiméter magas. A háló magassága alacsonyabb, mint a teniszben, ezért a szerválás is könnyebb. A teniszből is ismert alsó egyenes ütés is könnyebb, nem kell annyit ütni, nem veszi igénybe fokozottan a vállízületeket. A ping-pong a finommozgásokat preferálja, nehezebb benne sikerélményeket szerezni. A pickleballban a kevésbé ügyes emberek is könnyebben eltalálják a labdát. Az ütő kisebb, mint a teniszben, viszont nagyobb, mint a másik két sportágban. A játékhoz különleges labda is tartozik, beltérre 26, kültérre pedig az aerodinamikai tényezők miatt 32 lyukút ajánlanak. A teniszhez hasonlóan itt is a másik térfélre kell ütnünk a labdát a háló felett, törekedve arra, hogy az ellenfél ne tudja visszaadni. Ha az ellenfél térfelén kettőt pattan a labda, kiüti a pályáról vagy a hálóba üti, az hiba, és a miénk a labdamenet.

S hogy mit jelent a double bounce rule, mi a röpte és a non-volley zone? – erre is választ kaphatunk az október 16-ai bemutatón. Az AGORA – MSH-ban bárki kipróbálhatja a játékot a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság, az ELTE SEK Sporttudományi Intézet Szombathely és az AGORA szervezésében. A bemutatón túl ügyességi játékokkal is készülnek a szervezők, melyre az iskolai csapatokon kívül bárki jelentkezhet.

 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Tizenhat helyszínen kérték a tűzoltók segítségét a viharos szél miatt
A viharos erejű szél adott munkát a Vas vármegyei tűzoltóknak is a hétfői napon. Összesen tizenhat kárhelyszínen kérték a segítségüket: volt, ahol kidőlt fák, leszakadt faágak akadályozták a forgalmat, de meglazult cserepek, hulló vakolat is jelentett veszélyt a járókelőkre, foglalta össze a viharkárokat a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Elkezdődött a nagy tavaszi utcatakarítás Szombathelyen
A KRESZ-park és környéke komplex megtisztításával kezdődött a 2023-as tavaszi utcatakarítási program Szombathelyen, olvasható a Szompark Facebook-oldalán.
Ráhúzta egy biciklisre a kormányt Szombathelyen a sofőr, felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év, végrehajtásban 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Emellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
Előadóülés az év élőlényeiről a múzeumban
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.