km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Piaci utalványt kaphatnak idén is a rászorulók

Piaci utalványt kaphatnak idén is a rászorulók

Ismét lesz az elmúlt években népszerűvé vált piaci vásárlási utalvány. A támogatási formát még a koronavírus-járvány idején, 2020-ban találta ki a város, hogy a szombathelyi családokat és vállalkozásokat segítsék. Erről is tárgyalnak a képviselők.

 

A szombathelyi családok anyagi terheinek mérséklése érdekében 2023. július 1-től az év végéig ismét bevezették a piaci vásárlási utalványt. A Szombathely Városi Vásárcsarnok területén árusító kereskedők körében is népszerűvé vált a támogatási forma, visszajelzéseik alapján a piaci vásárlási utalvány egyértelműen pluszforgalmat hozott számukra. A támogatást 1220 főnek ítélték meg, 36.086.000 forint költségvetési forrást igényelt, áll az előterjesztésben. 


A korábbi szabályozással azonos feltételrendszer mellett a piaci vásárlási utalvány fenntartását javasolják.


A támogatás összege és formája: 
Családonként évi legfeljebb 30.000 forint összegű természetbeni támogatás. Az utalvány a legalapvetőbb szükségleteket figyelembe véve élelmiszer (kivéve szeszes ital) és ruházati cikk vásárlásra fordítható.


A támogatás benyújtásának kezdő időpontja: 2024. április 1. napja.


Jogosultsági feltételek: 
Piaci vásárlási utalványra jogosult az a személy,

  • aki egyedül élő, és havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 százalékát (jelenleg 128.250,- Ft), vagy
  • akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb   összegének 400 százalékát (jelenleg 114.000,- Ft) nem haladja meg, feltéve, hogy saját maga és családja vagyonnal nem rendelkezik.
  • Piaci vásárlási utalványra egy családban csak egy személy jogosult

Az utalványok átadása és felhasználása:

  • a sorszámozott, kizárólag 1.000 Ft-os címletű utalványok jogosultak részére történő átadása a Polgármesteri Hivatalban történik;
  • beváltás helye: a Szombathely Városi Vásárcsarnok területén árusító őstermelőnél, egyéni vállalkozónál, ahol a forgalom döntő hányadát kitevő termékek az élelmiszer (ide nem értve a szeszes italokat) vagy ruházati cikk kategóriába sorolhatók;
  • a támogatásban részesülőknek az utalványok felhasználhatóságával kapcsolatos minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében az elfogadóhelyek listáját a Vásárcsarnok közzéteszi az épület bejáratánál, megjelentetésre kerül a város honlapján, illetve a támogatás megállapításáról szóló határozat mellé csatolásra kerül egy papír alapú tájékoztató is;
  • az utalványra való jogosultság 2024. december 31. napjáig állapítható meg. Az utalványok 2025. január 31. napjáig használhatóak fel. 


A piaci vásárlási utalvány bevezetése által jelentkező többlet költségvetési forrásigény egzakt módon előre nem jelezhető - mivel a támogatási rendszer természeténél fogva a jogosulti kör, annak pontos szociális helyzete előre nem meghatározható -, a szakmai becslés és a tavalyi évben a támogatásra kifizetett összeget alapul véve 36 millió forintos költség prognosztizálható. 

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak