km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Példaértékű helytállás válsághelyzetben: összegzés dr. László Győző alpolgármesterrel

Példaértékű helytállás válsághelyzetben: összegzés dr. László Győző alpolgármesterrel

A koronavírus-járvány, majd pedig a rezsiárak elszabadulása alapvetően meghatározta az önkormányzat első három évét, azonban nehézségek ellenére a szociális ágazat, az egészségügy, az oktatás és a sport sem maradt jelentős, ciklusokon átívelő és új fejlesztések, innovatív kezdeményezések nélkül Szombathelyen. Dr. László Győzővel, a területekért felelős alpolgármesterrel tekintettük át az elmúlt évek történéseit.  

Szociális ágazat, egészségügy

Az alpolgármester kiemelte, az egészségügy, a szociális ügyek, a sport, a nemzetközi kapcsolatok, az oktatás mind-mind speciális területnek számítanak, az önkormányzatnak különböző okok miatt jelentős szerepet kell ebben vállalnia. A szociális ágazatról szólva elmondta, a már meglévő rendszert igyekeztek úgy fejleszteni, hogy minél többen beférjenek a védőernyő alá: legtöbb támogatási formánknak az összegét növelték, a hozzáférhetőséget bővítették, a jövedelemhatárokat emelték, a hozzáférési időszakokat kitolták.

Ennek köszönhetően többen részesültek gyógyszer-, krízis-, fűtési és albérlet-támogatásban Szombathelyen. Dr. László Győző hozzátette, mindezt úgy vezették be, hogy gyakorlatilag egyik válsághelyzetet követte a másik, és fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a koronavírus-járvány idején megemelték a segítségre fordítható összeget. Bevezettek egyszeri támogatást, 100 ezer forintot kapott az, aki a munkáját a veszélyhelyzet alatt veszítette el. A járvány meghatározta a ciklus első felét, mondta az alpolgármester, ezzel el is érkeztünk az egészségügyhöz, ami az elmúlt esztendőkben a pandémia miatt a figyelem középpontjában állt.

A kórházban dolgozók mellett a háziorvosokra, fogorvosokra komoly terhet és feladatokat rótt a rendkívüli helyzet, ők pedig derekasan, példamutatóan helyt álltak. Ehhez az önkormányzat igyekezett a lehető legjobb körülményeket biztosítani, mondta dr. László Győző, saját beszerzésekkel. Így vásároltak mosható maszkokat, COVID-teszteket és pulzoximétereket. Az önkormányzat támogatta a kórházat is, például lélegeztető géppel vagy betegfigyelő monitorokkal. Az egészségügyben dolgozók ingyen használhatták a szombathelyi tömegközlekedést, tette hozzá az alpolgármester. Ezt példaértékű helytállásnak neveztem, fogalmazott dr. László Győző.

A város polgárairól sem feledkezett meg az önkormányzat, az országban elsőként osztottak maszkokat a lakosság számára, és önkéntesek segítségével bevezették a „Ne cipekedj nagyi!” és a „Házhoz visszük” programokat. Az előbbit több mint 700 alkalommal vették igénybe, a másiknál is sokan kértek segítséget csekkek feladásában, gyógyszerek kiváltásában. 

Sajátos nevelési igényű gyerekek
Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a városi bölcsődékre és óvodákra. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat már korábban döntött arról, hogy a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek felzárkóztatása érdekében a bölcsődékben kettő, az óvodákban öt új szakember áll munkába. A lépés azért fontos, mert a szakmai ajánlások szerint kiemelkedő jelentőségű, hogy minél előbb szakképzett dolgozók foglalkozzanak gyerekekkel, kezdjék el fejlesztésüket.

 

Közösségi Bérlakás Rendszer
Az önkormányzat egyik innovatív újítása volt, hogy magántulajdonban lévő lakásokat is beemel a bérlakásrendszerbe, így az önkormányzat bevonásával adják ki az ingatlant. A tulajdonos szerződést köt a várossal, a bérlő fizet az önkormányzatnak, az önkormányzat pedig a tulajdonosnak. A megoldás országos díjat is nyert, Belügyminisztérium és Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által kiírt a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programban. Eddig csaknem 30 lakást sikerült így kiadni, az önkormányzat szeretné a programot folytatni és tovább bővíteni.

 

Infrastruktúra, életpályamodell

Az egészségügyi és szociális területen rengeteg infrastrukturális fejlesztés történt, összegzett dr. László Győző. Ciklusokon átívelő projektkéntelkészült új Egészségügyi Alapellátó Központ, amely méltó a XXI. századi egészségügyhöz. A város hozzátette az önerőt, illetve felszereléseket, fogorvosi székeket is vásárolt, hogy ne a régieket költöztessék át az orvosok. Létrehoztuk a teljesen új háziorvosi ügyeletet, mondta az alpolgármester, és hozzátette: „reméljük, hogy ez ügyeleti helyszínként meg is marad, erre utalnak a mentőszolgálattal folytatott egyeztetések”. Az elmúlt két évben nem érkezett komolyabb panasz a működésre, emelte ki dr. László Győző, a 70 milliós beruházás mellett környezetbarát gépjárműveket is beszerzett az ügyelethez a város.

Az önkormányzat kidolgozta és 2020 márciusában elindította a háziorvosi életpályamodellt. Ennek lényege, hogy az önkormányzat támogatja a hat hónapja betöltetlen háziorvosi praxis megvásárlását, a praxis megtartását (15 éves működés után ötévente meghatározott összeggel), a praxis átadását (ha az idős orvos segít utódja megtalálásban, támogatásban részesül). „Ebben az esetben is létező problémákra reagáltunk, mely azonban nemcsak helyi, hanem sajnálatos módon országos tendencia”, mondta dr. László Győző, aki hozzátette: „nagyon sikeres a modell, a számok önmagukért beszélnek, folyamatosan érkeznek az orvosok Szombathelyre”.


A szociális fejlesztéseknél különösen fontos az Evangélikus Egyházzal megkötött megállapodás, amire 550 millió forint önkormányzati támogatást adott a város. Ennek keretében a Kolozsvár utcai, illetve a Pozsony utcai gondozóházakat váltották ki, így modern körülmények között, a kornak megfelelő, új helyen történik az idősek ellátása. Kulcskérdés a városban a lakhatás, mondta az alpolgármester, ezért is érdemes kiemelni, hogy befejeződött 25 szociális bérlakás felújítása, illetve az önkormányzat felgyorsította a folyamatot, amelynek nyomán a bérlők újítják fel saját maguknak az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokat. „Azt tapasztaltuk, hogy ezekben az ingatlanokban jó minőségben végzik el ezeket a felújítási munkálatokat a bérlők, és utána jobban is vigyáznak rá, hiszen a sajátjuknak érzik”, mondta el dr. László Győző.  Két nagyobb bölcsődei beruházás is zajlik: a Városligeti Bölcsődében – ez is több ciklust érintő fejlesztés – 46 új férőhely várja a gyerekeket, a város jelentős önerőt biztosított itt is. Szentkirályon az új lakónegyed miatt nagy szükség van egy új intézményre, 600 millió forintos pályázatból 40 új férőhely létesül, ezeket 2024-tól lehet majd igénybe venni. „Teljes kihasználtsággal működnek a bölcsődéink, szintén országosan a legjobbak között vagyunk”, fogalmazott dr. László Győző. 

Városi oltópontok
A város saját maga is kialakított oltópontokat a járvány idején, azonban az állam ragaszkodott saját rendszeréhez, így ezeket végül nem használták. Dr. László Győző így értékelte mindezt:
– Az oltópontok kialakítása érdekes történet volt, de mindenképpen eredménynek gondolom, mivel rövid idő alatt a szakmai protokolloknak minden szempontból megfelelő rendszert tudtunk felépíteni. Élesben nem kerülhetett kipróbálásra, de ez más lapra tartozik. Azt gondolom, az is nagy eredmény, hogy olyan rendszert alkottunk meg, ami országosan szinten példaértékű volt.

 

Óvodai életpályamodell
Mivel már középtávon is prognosztizálható volt, hogy hiány léphet fel óvónőkből a szombathelyi óvodákban, ezért az önkormányzat – az orvosi programhoz hasonlóan – kidolgozta, majd tavaly szeptemberben el is indította az életpályamodellt ezen a területen is. Ennek keretében havi 200 ezer forint tanulmányi támogatást kap az az óvodapedagógus hallgató, aki szombathelyi oviban tölti a gyakorlatát, és diplomaszerzés után 3 évig itt is dolgozik. Továbbá azoknak a dajkáknak, óvodatitkároknak és pedagógiai asszisztenseknek, akik vállalják az óvodapedagógusi átképzést, az önkormányzat fizeti a tandíját.

 

Sport:profik és amatőrök

Vannak kiválóan teljesítő proficsapataink, és mellette működnek a különböző klubok, illetve hagyományosan erős az amatőrsport Szombathelyen, így lehet egy mondatba belesűríteni Szombathely sportéletét, fogalmazott dr. László Győző. Szintén több ciklust érintő fejlesztések során készült el a vívóakadémia, az asztalitenisz-központ, a Cserkészház – a város kihasználatlan rozsdaövezete kapott új funkciókat. Rendbe hozták az Aréna Savaria tetőszerkezetét, az alpolgármester úgy fogalmazott, méltatlan volt a Falcóhoz, amely nemcsak sorra nyeri a bajnokságokat, hanem a nemzetközi porondon is kiemelkedően teljesít, hogy meccseik előtt az eget kellett kémlelni, hogy milyen időjárás várható.

Megújult a Horvát Nemzetiségi Oktatási Központ tornacsarnoka, a Késmárk utcai teniszközpont, elkészült a Jégcsarnok is. Az önkormányzat tavaly elindította az „Ébredj Szombathely!” programsorozatot azért, hogy ennek keretében minél többen tudjanak sportolni, mozogni.  A Fő téri streetballversenyen 250-300-an vettek részt, szintén nagy sikert aratott a futóverseny, amelynek során a polgármesteri irodán is át lehetett futni, 500 résztvevője volt a Városi Diák- és Szabadidősport Napnak. „Azt gondolom, mindez jól tükrözi, a szombathelyiek nemcsak nézőként vesznek részt a sportrendezvényeken”, összegzett az alpolgármester. 

 

A nemzetközi kapcsolatok 
Dr. László Győző úgy összegezte a területet, hogy a világjárvány miatt „nem volt könnyű időszak”, hiszen a nemzetközi kapcsolatok lényegében befagytak a járvány alatt. Szuhai Viktor tanácsnok révén viszont a testvérvárosokkal folyamatos volt a tapasztalatcsere a pandémiáról, emellett több közös programot is sikerült kidolgozni. Tematikus testvérvárosi online konferenciákat szerveztek, ezeket a tapasztalatait sikerült a mindennapi gyakorlatba átemelni. Egy új testvérvárosi kapcsolat is született Elblaggal, amiben Ágh Ernőnek is vannak érdemei, mondta dr. László Győző. 

 

Évi 130 millió mérnökképzésre

Az oktatás nem önkormányzati feladat, azonban a város hosszú távú szerződés keretében évi 130 millió forinttal támogatja az ELTE SEK gépészmérnökképzését, mondta el dr. László Győző. A duális képzés befektetés a jövőbe Szombathely szempontjából, hiszen a vállalatoknak kiemelten fontos szempont a minőségi munkaerő. Ha ez helyben "elérhető", akkor a vállalati fejlesztésekről szóló döntéseknél lényeges elem, így a város versenyelőnybe kerül – akár itt lévő, akár új befektetőről van szó.

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa arab beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.